Ugrás a tartalomra

Himnusz 200 - Színes programokkal ünnepli a magyar kultúrát Miskolc 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. január 22. vasárnap 10:57
Tudományos konferenciával, vetélkedővel, színházi esttel, díjátadóval, filmvetítéssel, koncerttel emlékezik meg Miskolc városa a Himnusz születésének 200. évfordulójáról. 

A magyar kultúra napját több mint harminc éve ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban - pontosan kétszáz éve - ezen a napon tisztázta le és látta el dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések leginkább azt segítik, hogy magyar gyökereinkre, évezredes hagyományainkra, nemzeti tudatunkra jobban fókuszálhassunk és tovább is adjuk azt a jövő generációjának. Az emléknapon a magyarság szerte a világban megemlékezik kulturális értékeinkről, sokfelé koncertet, irodalmi esteket, színházi előadásokat tartanak, ahogy tesszük ezt mi is szűkebb pátriánkban.

Az ünnep apropóján a Miskolci Kulturális Központ játékos, interaktív vetélkedőt hirdetett meg középiskolás diákok részére, amelyet péntek délelőtt rendeztek meg a Művészetek Háza kávézójában. (Az eseményről külön cikkben számolunk be.)

A kerek évfordulóról neves költőink, íróink megidézésével is megemlékezett a Miskolci Kulturális Központ: a Művészetek Házában Für Anikó estjét, az Üveggolyót mutatták be pénteken.

Tizenötödik alkalommal adták át szombaton a Mazsaroff-díjat Miskolcon (erről szintén külön is írtunk). Az elismerést a pályakezdő képzőművészek támogatására hozta létre Mazsaroff Miklós festőművészre emlékezve özvegye, Nikolaeva Mária. A díjat 2009-óta minden évben a magyar kultúra napja alkalmából adják át. Az idei ünnepélyes díjátadót január 21-én, 11 órakor rendezik meg a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületben. Az eseményen levetítik a 25 évvel ezelőtt elhunyt Mazsaroff Miklósról készült portréfilmet. A Közművelődési Módszertani Központ Miskolc által 1987-ben létrehozott filmet Goda Gertrúd művészettörténész rendezte.

Mozgóképpel ünnepel a Miskolci Kulturális Központ művész mozija. Január 22-én, vasárnap 17:15-től a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében a Jóreménység-sziget című magyar filmet vetítik a magyar kultúra napján. A Jóreménység-sziget valós eseményeken alapuló inspiráló történet a magány erejéről, a kitartásról, az álmokról, a természetbe való elvonulásról, apa-fiú kapcsolatáról és az elengedésről. 

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár zenével ünnepli a magyar kultúrát: az intézmény központi épületében a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adnak koncertet január 23-án fél öttől a zenei részlegen.

A magyar kultúra napja alkalmából tudományos konferenciát szervez a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága január 25-én, szerdán 15 órától az intézmény Erzsébet téri épületében. A rendezvényen a Himnusz megszületésének hátterét tárják fel. Dr. habil Gyulai Éva, a ME-BTK Történettudományi Intézet intézeti tanszékvezetője, egyetemi docens, az MTA-MAB Történettudományi és Néprajzi Szakbizottság elnöke Miskolc a reformkor előestéjének Miskolcát mutatja be, majd Dr. Kapusi Angéla, a ME-BTK Tanárképző Intézet adjunktusa, a MTA-MAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság titkára Kölcsey Himnuszáról tart előadást. Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet, a Földes Ferenc Gimnázium intézményvezető-helyettese, történelem, magyar nyelv és irodalom szakos tanár pedig a gimnázium Honismereti és Média műhelyének Himnusz élményeiről számol be.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!