Ugrás a tartalomra

Hisszük és valljuk: Isten, család, haza

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 27. csütörtök 09:50
A nemzettudat erősítése, keresztényi és konzervatív értékrend megtartása, beleértve a hagyományos családmodellt és a lokálpatriotizmust – 2010 szeptemberi megalakulása óta ezek a Civil Összefogás Fórum Miskolci Szervezete alappillérei. A civil szférában végzett közösségépítő munkájukat idén „Az Év Civil Szervezete” díjjal jutalmazták.
Fotó: Végh Csaba

Az országos szervezetet azzal a szándékkal alapították 2009-ben, hogy erősítsék a magyar civil társadalom nemzettudatát és érdekérvényesítő képességét. A V. Vincze Zoltán által alapított miskolci klub számos szervezettel áll szoros együttműködésben. Szinte napi kapcsolatot ápolnak az 1956-os Vitézi Lovagrend Baráti Társaság, a KÉSZ, az Éltető Lélek Alapítvány, a Versbarátok Köre, az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület és az Avasi Borút Egyesület tagjaival. 

– Szervezetünk a nemzeti értékeket és érdekeket szem előtt tartva, keresztény és lokálpatrióta elkötelezettséggel tevékenykedik a Miskolcért dolgozó és tenni akaró polgárokkal karöltve és számítva együttműködésükre – hangsúlyozza Dr. Lengyel Attila, a klub vezetője. – Kivesszük a részünket a városi közéletből, szerepvállalásunk megmutatkozik a nemzeti és a városi ünnepeken, közösségi programok támogatásában, mint az Avasi Református Templom rekonstrukciója vagy a Kálvária rendbetétele. Célunk, hogy mi, miskolci lokálpatrióták – a városvezetést messzemenőkig támogatva – segítsük az élhetőbb város fejlődését. Ebben is folyamatosan kezdeményezzük együttműködésünket a velünk azonos értékrendet képviselő miskolci civilekkel. 

„Sorskérdéseink és Létkérdéseink” című programsorozatukban hazánk és a nagyvilág legfontosabb társadalmi, gazdasági, közéleti történéseit vitatják meg, melyre neves előadókat hívnak. 2019-ben Miskolcon tartottak először kihelyezett Civil Akadémiát, amelyen az európai civilek együttműködésének szükségességét vitatták meg.  

A külhoni magyarokkal való kapcsolattartást kiemelt feladatuknak érzik. Évente tesznek látogatást Erdélybe, Kárpátaljára és Délvidékre. A Székely Társalgó Egyesülettel együttműködési megállapodást kötöttek, közösen pályáznak. Tavaly kopjafát állítottak a Tusnád közeli Nyerges-tetőn. A kárpátaljai magyaroknak rendszeresen gyűjtenek. 

2013-tól részt vesznek Krakkóban, a Lengyel Függetlenségi Napi ünnepségen, amikor is megkoszorúzzák Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király síremlékét a Wawel Székesegyházban. Tavaly az ezeréves határon (Feketebércen) emléktáblát állítottak a Derenkre elszármazott lengyelek, a 100 éves lengyel függetlenség és a több mint 1000 éves magyar államiság emlékére.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!