Ugrás a tartalomra

"A hitel nem ajándék!" - fogyasztóvédelmi tanácsok karácsonyra

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 22. szerda 11:53
A Magyar Nemzeti Bank idén először készít pénzügyi fogyasztóvédelmi adventi naptárt, amelyben 24 napon át 24 pénzügyi tanácsot ad, és tippeket oszt meg a közösségi médiafelületein, hogy segítse a karácsonyi és az év végi felelős vásárlást és hitelfelvételt.
Fotó: Internet (illusztráció)

"A hitel nem ajándék!" című pénzügyi fogyasztóvédelmi tematikus oldal cikkeinek, kisfilmjeinek, tanácsadó programjainak célja, hogy ne fölösleges adósságot vigyük a fenyőfa alá - írja közleményében az MNB. 

A bank szerint, az idei második negyedévben a bankkártyás vásárlások majdnem 30 százalékát, 1,23 ezer milliárd forintot online, különböző webshopokban költött el a lakosság. Ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a kártyás visszaélések száma, ami a karácsony előtt erősödő forgalomban tovább emelkedhet. A kiberbűnözők ebben az időszakban is a figyelmetlenségünkre, befolyásolhatóságunkra, át nem gondolt döntéseinkre számítanak.

A leggyakrabban előforduló csalási módszerek közé tartoznak az online csomagküldési szolgáltatókhoz, online piacterekhez, webáruházakhoz kapcsolódó átverések. A karácsony közeledtével egyre több adatszerző e-mailt és sms-t küldhetnek majd a csalók. Ha ismeretlen a szolgáltató vagy a levél feladója, bizalmas banki adatainkat kérik el vagy internetes program telepítését kezdeményezik, akkor érdemes azonnal törölni az adathalász levelet. Ha valóban küldeményt várunk, hívjuk fel közvetlenül a csomagküldőt az általunk már ismert, hivatalos telefonszámukon, és ott érdeklődjünk a részletekről - tanácsolja a jegybank.

Év végén emellett hagyományosan megugrik a rövid futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelek igénylése és összege is. A hitelszerződés aláírása előtt célszerű tájékozódni az adott fogyasztási hiteltípus teljes hiteldíjáról (THM), törlesztőrészletének mértékéről és a törlesztés módjáról, futamidejéről, a teljes visszafizetendő összeg nagyságáról, az előtörlesztés, szerződésmódosítás módjáról, és az esetleges késedelem, nem fizetés következményeiről is - javasolja az MNB.

A kampány keretében a jegybank ünnepi költségvetés-tervező mintát is közreadott. Ennek segítségével el lehet dönteni, hogy saját erőből vagy csak hitelfelvétellel tudjuk fedezni a karácsonyi kiadásainkat. A kiadástervezéshez további hasznos tippek olvashatók a Tervezze meg kiadásait! című Pénzügyi Navigátor füzetben, a számításokhoz pedig segítséget nyújt az MNB háztartási költségvetés-számító kalkulátora - ajánlja a jegybank.

A "zöld karácsony" támogatása érdekében a jegybank tippeket ad a fenntartható ünnepekhez is.

A közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy egy át nem gondolt, erőn felüli hitelből történő vásárlás után - ha a hitel folyósítása még nem történt meg - 14 napon belül jogszabályi lehetőség van arra, hogy a hitelszerződéstől indoklás nélkül elálljunk. A hitelszerződéstől történő elállás a hitelhez kapcsolódó esetleges hitelfedezeti biztosításra vagy egyéb szolgáltatásra vonatkozó szerződést is felbontja. Ha a kölcsönt már folyósították, a hitelszerződés a szerződéskötés napjától számított 14 napon belül díjmentesen felmondható. Ilyenkor a hitel összegét haladéktalanul, de legkésőbb 30 napon belül, az adott időszakra megállapított időarányos hitelkamattal együtt vissza kell fizetni - tájékoztat az MNB.

A hitelszerződéstől való elállás/felmondás a megvásárolt termékre megkötött adásvételi szerződést nem érinti - tették hozzá. Ugyanakkor lehetőség van a vásárlástól való elállásra, illetve felmondásra is. Ezt online vásárlásnál a szerződés megkötésétől számított 14 napon belül - weben vásárolt árunál annak kézhezvételétől számított 14 napon belül - lehet megtenni - hívta fel a figyelmet az MNB. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!