Ugrás a tartalomra

Hogyan építsük újjá az életünket a függőségből való felgyógyulás után?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 15. hétfő 11:58
Nem kevés akaraterő kell ahhoz, hogy valaki beismerje, az addikció átvette az uralmat az élete felett. Ugyanígy ahhoz sem, hogy segítséget kérjen, és hajlandó legyen végigcsinálni a rehabilitációt.

Ám ha már túl vagyunk a kezelésen, akkor felmerül a következő kérdés: hogyan építsünk fel egy új életet? Mivel töltsük ki azt az időt, amit eddig az italozásra vagy a kábítószerezésre fordítottunk? Egyáltalán hogyan kell boldogan és kiegyensúlyozottan élni?

Az új életvitel kialakításához fontos, hogy legyen aki támogasson, épp ezért a Swan Lake Központ rendszeres utókezelést tart minden páciensnek, akik korábban részt vettek az intenzív terápián. Mindemellett érdemes megtalálni azokat a támpontokat, melyek segítenek megvalósítani a vágyott újrakezdést.

Építsük fel új identitásunkat!

Az alkoholbetegek többsége mire segítséget kér, már szinte egyáltalán nem ura a saját sorsának, az önbizalma romokban, az identitása pedig szinte csak az ital köré összpontosul. Egy “szánalmas alkoholistának” tartja magát, akinek az élete csak a piálás körül forog.

Ezt a régi, rossz identitást kell levetkőzni és egy újat felépíteni helyette. Átformálni a személyiséget és olyan célt találni, ami értelmet adhat a mindennapoknak. Ezért válik például sok volt alkoholistából önkéntes vagy segítő személy. 

Hiszen ők megjárták a poklot, tudják, milyen az ital rabságában élni, de felálltak, és kilábaltak belőle. Tapasztalataikat pedig szívesen osztják meg olyanokkal, akik most még ugyan mélyen vannak, de szintén le akarják győzni a függőségüket. Az önzetlen segítségnyújtás egy kiváló életcél lehet.

Keressünk új örömforrásokat!

Az alkoholbetegeknek az italozáson kívül többnyire semmi más nem okoz boldogságot az életben. Amikor pedig ez megszűnik, akkor jelentkezik az üresség érzése. Mielőtt akár csak eszünkbe jutna újra a pohár fenekére nézni, koncentráljunk arra, hogy új örömforrásokat keressünk!

Ez tulajdonképpen bármi lehet, amit szívesen végzünk, és általa boldogok leszünk. Akár egy új hobbi, rendszeres sportolás, kreatív, művészi tevékenységek (festés, rajzolás, zenélés stb.) végzése, de akár tanulhatunk egy új szakmát, vagy beiratkozhatunk egy nyelviskolába is. Sokan pedig vallásban, spiritualitásban találják meg azt a boldogságot és lelki békét, amelyre annyira szomjaznak.

A lényeg, hogy megtanuljuk a szabadidőnket értelmes, hasznos, örömteli módon eltölteni, ezáltal megteremtsük a saját boldogságunkat.

Tűzzünk ki új célokat!

Az életben csak akkor tudunk fejlődni, ha mindig van egy cél, amit kitűzünk magunk elé. Azzal, hogy legyőztük a függőséget, egyet máris kipipálhatunk, de hogyan tovább? Keressünk új célokat, és dolgozzunk azok megvalósításán! Legyünk azonban reálisak, hogy sikerélményünk legyen, haladjunk apróbb lépésekben.

Emellett érdemes átértékelni a kapcsolatainkat is. Száműzzük az életünkből a “mérgező” embereket (pl. ivócimborák), és olyanokhoz közeledjünk, akik segítenek, és támogatnak. Erre kiváló például egy önsegítő csoport.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!