Ugrás a tartalomra

Hogyan kerüljük el a stresszevést? 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2020. április 26. vasárnap 08:00
A napi rutinunk felborulásával nagy valószínűséggel étkezési szokásaink is változtak az utóbbi hetekben. A járványhelyzetből adódódan napjaink legnagyobb részét idebent, a négy fal között töltjük, sokkal kevesebb impulzus ér minket. A helyzet bizonytalanságából adódó aggodalmainkat, túlcsorduló érzelmeinket könnyen evésbe fojthatjuk. Hogyan kerülhetjük el az unalomból és a stresszelésből adódó sóvárgást a nassolás után?

Hetek óta alig tesszük ki a lábunkat otthonról, mozgásterünk beszűkült, sokan itthonról dolgozunk, társasági életünk gyakorlatilag megszűnt létezni, és bizony nem könnyű mindig megtalálni a módját annak, hogy megfelelően kössük le magunkat. Az ingerszegénynek tűnő környezet és a járványhelyzet bizonytalansága hamar unatkozásba vagy stresszelésbe torkollhat. Hajlamosak vagyunk érzelmeinket evésbe fojtani, az unalmat pedig indokolatlan nassolással elűzni. Észre sem vesszük, és már kukucskálunk is be a spájzba némi sós rágcsálnivalót keresve, mindössze néhány perccel azután, hogy nyitottuk a hűtőt, mert úgy megkívántunk valami kis édeset. 

Mi okozza a sóvárgást? 

Mielőtt nyitjuk a hűtőajtót vagy elkezdünk a spájzban keresgélni, gondoljuk át, mi is okozza az éhséget? Egyáltalán: valóban éhesek vagyunk? Lehet, hogy egyszerűen unatkozunk, és nem tudunk mit kezdeni magunkkal, vagy éppen elvégeztünk egy feladatot és meg akarjuk jutalmazni magunkat. 

Ne csak a nasi legyen a jutalom 

Az unalmat, az élmények hiányát az evésen kívül számos más tevékenységgel is el lehet ám űzni. Tarthatunk kávészünetet, főzhetünk egy finom teát, kimehetünk sétálni egyet. De betehetjük a kedvenc dalunkat és táncolhatunk is egyet, rácsöröghetünk valamelyik barátunkra, vagy kezünkbe vehetünk egy könyvet. Még akkor is, ha mindezt csak pár perc erejéig tesszük. 

Találjunk ki alternatívát

Határozzuk meg magunknak, hogy a mértéktelen nasi zabálás helyett hogyan fogjuk levezetni a bennünk tomboló feszültséget. Nem kell betolni az arcunkba egy teljes zacskó csipszet, még akkor sem, ha már zsong az ember feje a túl sok információtól, és úgy érezzük, képtelenek vagyunk feldolgozni mindazt, ami éppen a világban történik. Tudatosan tervezzük meg, mit fogunk csinálni, ha elszabadul bennünk a stressz: rágcsálás helyett például meditálhatunk 5 percet vagy végezhetünk légzésgyakorlatokat. 

A szorongás kezelhető

Rendkívül fontos, hogy észrevegyük, ha szorongunk, és azt tudatosan kezeljük. A stressz oldásának, a szorongás levezetésének számos módja van. Könnyen és gyorsan segíthet egy-egy légzésgyakorlat, mindfulness-gyakorlatok vagy meditáció is.

Tervezzük meg az étkezéseinket

Találjuk ki előre, hogy a következő pár napban vagy akár egész héten mit fogunk enni. Egészen konkrét menüt is készíthetünk, amiben meghatározzuk a napi három főétkezést, és beletervezhetjük a(z egészséges) nassolnivalókat is. Ha már előre kitaláltuk és meghatároztuk, hogy mit fogunk enni, sokkal kisebb az esélye, hogy elcsábulunk és egészségtelenebb alternatívát választunk. Döntsük el azt is, hogy mikor fogunk enni. Ha van egy konkrét napirendünk, amiben meg van határozva, hogy mikor van az étkezés ideje, akkor ezzel tulajdonképpen azt is meghatároztuk, mikor nincs itt az ideje az étkezésnek.

A fehérje és az egészséges zsírok fontosak 

Ha állandóan éhesnek érezzük magunkat, valószínűleg nem fogyasztunk kellő mennyiségű fehérjét és egészséges zsírban gazdag ételt, de a rostbevitel is legalább ennyire fontos. A bevitt szénhidrát mennyiségére, különösen a cukorra viszont oda kell figyelni. Válasszunk tápláló, minimálisan feldolgozott, alacsony szénhidráttartalmú harapnivalót, amivel akár több órára is jól lakunk, mint például az olajos magvak (mandula, pisztácia, dió), a nyers zöldségek, keménytojás vagy az étcsokoládé.

Meg se vegyük

Gondoljuk át, hogy mik azok a rágcsálnivalók, amiket képtelenek vagyunk abbahagyni, ha elkezdjük enni. Nagy zacskós chips, teljes doboz csokiskeksz, egy üveg mogyorókrém? Olyat inkább ne is vásároljunk meg, amit aztán mértéktelenül tolhatunk az arcunkba, miközben sorozatmaratont tartunk. Ha nem szemezünk vele minden egyes nap a hűtőben vagy a spájzban, nagy valószínűséggel eszünkbe se fog jutni. De ha meg is kívánjuk, valószínűleg túl lusták leszünk ahhoz, hogy csak egy kis csokiért vagy chipsért lemenjünk a boltba. Sokkal könnyebb úgy alternatívát találni a nassolásra, ha a rágcsálnivaló nincs tőlünk karnyújtásnyira. 

Legyen kéznél az egészséges alternatíva

Ha úgy döntünk, hogy minden egyes alkalommal, amikor sóvárgunk egy kis nasi után, inkább jógázunk pár percet, akkor ne dugjuk el a jógamatracot a lomos legmélyére. Legyen szem előtt, karnyújtásnyira a kanapétól vagy az íróasztaltól. Ha folyamatosan ott van szem előtt az edzőszőnyeg vagy a kézi súlyzók, tudat alatt is érezzük a noszogatást, és sokkal hamarabb rávesszük magunkat a mozgásra az indokolatlan nasizás helyett.

Adagoljuk ki a nasit

Sokkal könnyebb rávenni magunkat a mértékletességre, ha előre meghatározzuk, hogy mennyit fogunk megenni az adott rágcsálnivalóból. Ne vigyük be magunkkal a kanapéra a teljes doboz kekszet vagy az egész zacskó csipszet. Szedjünk belőle ki egy adagnyit egy tányérra, a többit pedig tegyük vissza a szekrénybe. Semmi mást ne csináljunk, míg eszünk! Lassítsunk le, csak az evésre figyeljünk, és élvezzünk minden egyes falatot. Máskülönben az agy alig veszi észre, hogy ettünk valamit.

Hidratáljunk!

Az éhséget gyakran összekeverjük a szomjúsággal. Gondoljuk át, hogy mennyi vizet iszunk. Ha nem is érezzük magunkat szomjasnak, vagy hajlamosak vagyunk elfelejteni, akkor is figyelmeztetni kell magunkat a vízivásra.

Ne dolgozzunk a konyhából

Az otthoni munkaállomást semmiképp sem ajánlott a konyhában kialakítani, mert akkor tényleg egész nap kajával leszünk körülvéve. Akarva, akaratlanul, egyfolytában az étkezésen jár majd az agyunk, valahányszor a hűtőre vagy a konyhaszekrényre vándorol a tekintetünk. Lehetőség szerint a lehető legmesszebb legyen az íróasztalunk a konyhától vagy a spájztól, mert akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy harapnivalóért szaladgáljunk ki. 

Mozogjunk!

Most, hogy alig tesszük ki a lábunkat itthonról, a mozgás fontossága is felértékelődött. Nem kell minden egyes nap a végtelenségig kihajtanunk magunkat, már egy 15-20 perces séta a tavaszi napsütésben vagy egy kis lépcsőzés is csodákra képes. A mozgás, a sportolás kikapcsol, feltölt, azonnal jobban érezzük magunkat, és sokkal kevésbe akarjuk majd evéssel levezetni a stresszt, ha rájövünk, milyen pozitív hatással van a szervezetre némi mozgás. 

(Via: theeverygirl.com, fotók: pixabay.com)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!