Ugrás a tartalomra

Hogyan kezeljük a hasi puffadást?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 01. szerda 13:10
Sokszor érzel kellemetlen puffadást, teltségérzetet és „bugyborékolást” a hasadban? Ezek lehetnek a puffadás problémájának következményei, ami nem más, mint egy olyan nyavalya, amely gyakran a rossz étkezési szokások következménye. (Támogatott tartalom.)

Szeretnéd tudni, hogyan tudsz hatékonyan megszabadulni a felfúvódás és a szélgörcs slamasztikájától? Érdekel, hogyan távolítsd el szélsebesen a gázt a belekből? Mutatjuk!

Mi az a hasi puffadás?

A puffadás oka az emésztés következtében a belekben visszamaradt túlzott mennyiségű bélgáz, az étkezés közbeni levegő lenyelése és a vér diffúziója. A bélgázok megtöltik a hasat, ami ennek hatására felpuffad, így kellemetlen, komfortzónán kívül eső érzés jelentkezik. A hasi puffadást gyakran nehéz pontosan meghatározni és definiálni. A leggyakrabban a megnagyobbodott hastérfogat és a nagy mennyiségű emésztőrendszeri gáz érzése jelzi. A gyakorlatban ez kényelmetlenséget, gyakran fájdalmat és nyomást is jelent. A páciens érzései szubjektívek, és nehéz összefüggésbe hozni a belekben lévő gáz mennyiségével, ami egyébként ki sem fejezhető egzakt módon. A probléma itt a zsigeri érzés és a bélmozgás zavara. Mindez egy funkcionális rendellenesség szindrómához vezet.

Hasi puffadás – tünetek

Azok az emberek, akik hasi puffadásra panaszkodnak, elsősorban a „felfújt” has, a feszülés és a belső puffadás érzését tapasztalják. Ezenkívül jelentkezhet még probléma a felesleges bélgázok eltávolításának szükségességével, illetve nyomásérzés a bal vagy jobb hypochondriumban. Ez viszont paroxizmális bélgörcsökhöz, hangos „kuruttyoláshoz”, a hasüreg „túlcsordulásához” és még mellkasi fájdalomhoz is vezethet.

Házi gyógymódok puffadás és gázképződés ellen

A bélgáz nagyon gyakori puffadás esetén. Hogyan lehet megszabadulni ettől a kellemetlen és sokszor kínos problémától? Megpróbálhatod megoldani számos bevált otthoni jogorvoslat segítségével.

•    Hasi masszírozás – ha úgy érzed, hogy „jönnek” a problémák, masszírozd át a köldök környékét a kezeddel az óramutató járásával megegyező irányban. Csinálj köröket, változtass a nyomáson a gyengédtől a kissé erősebbig. Ily módon működésre serkented a beleidet.
•    Távolítsd el az étrendedből azokat a termékeket, amelyek bélgázt okoznak. Ehhez természetesen a test gondos megfigyelése szükséges. Nagyon gyakran azonban kiderül, hogy a problémák csak az élelmiszerek egy meghatározott csoportja után jelentkeznek, amelyeket elegendő más termékekkel helyettesíteni, hogy hatékonyan megszabadulj a problémáktól. A szélhajtó termékek közé tartozik többek között: káposzta, kelbimbó, karfiol, hagyma, tejtermékek. A probléma a szénsavas italoktól is adódhat.
•    Cukor helyett mézet. Sajnos a cukor ronthatja a tüneteket. Érdemes tehát natúr mézzel helyettesíteni.
•    Egyél rostot tartalmazó termékeket. A rostok felgyorsítják az emésztési folyamatot és megkönnyítik a bélmozgást. Hatással van a bélgázok és a puffadás megszüntetésére is. Ezért érdemes minden nap rostokkal dúsítani ételeinket.
•    A puffadással és gázképződéssel járó emésztési problémák esetén nagy jelentősége van a fizikai aktivitásnak. Eddz, mozogj, fuss, táncolj! Minél gyakrabban, annál jobb. És annál kevésbé lesz probléma a bélgázokkal.

Ha gyakran érzed magad kényelmetlenül étkezés után, néha egy-két egyszerű életmódbeli változtatás is elég lehet a tünetek enyhítéséhez. Vesd be a Rennie termékeket: www.rennie.hu.

További hírek

Olvasnivaló