Ugrás a tartalomra

Huszadik alkalommal kerékpároztak az őszi Bükkben 

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 22. kedd 13:13
A Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. 
A 20. Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra néhány pillanata - Mocsári László képgalériája


Természet, sport, egészség, közösség – talán ezekkel a szavakkal lehet legjobban leírni a múlt vasárnap megrendezett Bükki Kerékpáros Teljesítménytúrát. A Miskolci Mobilitási Hét programjai között már a kezdetektől szerepelő megmérettetést idén már huszadik alkalommal rendezték meg, a versenyzők ezúttal is 30, 50, 80 és 110 kilométeres távokon indulhattak. 

Az első alkalmakat a Vörösmarty Művelődési Ház Természetjáró szakosztálya szervezte meg, de csaknem tíz éve már, hogy a Zöld Kapcsolat Egyesület a házigazda. A civilszervezet vezetője lapunknak elmondta, az idei teljesítménytúrára a járványhelyzet ellenére is nagyon sokan jelentkeztek.


- A négy távon több mint kétszázkilencvenen álltak rajthoz. Az ellenőrző pontokon dolgozó önkéntesek, a versenyzők és a magam tapasztalatai alapján kijelenthetem: egy jó hangulatú, családias közösségi sportversenyt tudhatunk mögöttünk. Ebben persze az időjárás is segített, azt gondolom, hogy a résztvevőknek és a szervezőknek is élmény volt a 20-23 fokos kellemes őszi hőmérséklet. A hajnal ugyan már csípős volt fent a Bükkben, de a beszámolók szerint napközben élmény volt a Bükk-fennsíkon kerékpározni – mondta F. Nagy Zsuzsanna

A teljesítménytúra számokban

Idén az ország 58 településéről érkeztek bringások ezzel a céllal, hogy a Bükk szerpentinjein az őszi rengetegben hosszasan tekereghessenek. F. Nagy Zsuzsanna elmondása szerint a távolabbi tájakról inkább a hosszabb távokat (80, 110 kilométer) választották az érdeklődők. 

„Budapestről 27-en, Debrecenből 15-en, Kazincbarcikáról 9-en, Tiszaújvárosból 7-en, Derecskéről és Nyíregyházáról 4-en érkeztek, tehát az ország minden szegletéből érkeztek a hegyi kerékpározás iránt vonzódó kerekesek. Az azonban egyértelmű, hogy a miskolci bringások számára a legkedvesebb a Bükk, hiszen a résztvevőknek több mint a fele, 142 fő miskolci. A helyzeti előnyből adódóan, egyre nagyobb szimpatizáns kört mozdít meg a hegység útjaira szervezett esemény.” – tette hozzá.


Az idén a legtöbben 80 kilométeren indultak útnak (82 fő), de csaknem ugyanilyen népszerű a 110 kilométer (79 fő) és az 50 kilométeres (78fő). Az egykor nagyon népszerű 30 kilométeres távon ezúttal 38-an bátorkodtak tekerni, ami nem is meglepő, hiszen a Lusta-völgyi erdészeti út állapota évről évre rosszabb, versenykerékpárral indulóknak nem is ajánlották a szervezők.

Tavasszal is?

Az egyesületi elnök azt mondta, Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra mindenképpen lesz 2021-ben is, sőt, az is lehet, hogy nem is csak egyszer.

- Kerékpárüzletek tulajdonosai is indultak az idei túrán, ők arról beszéltek, hogy a járvány kezdete óta nagyon megugrott a forgalmuk. Mi is azt látjuk, hogy egyre többen ülnek biciklire és úgy gondolom, hogy ezzel a miénkhez hasonló a kerékpáros események szervezőinek is számolnia kell. Éppen ezért most annak lehetőségét mérlegeljük, hogy jövőre esetleg tavasszal is megrendezzük a teljesítménytúrát. Nem lenne példanélküli, az elmúlt közel két évtizedben már volt erre példa - zárta F. Nagy Zsuzsanna.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!