Ugrás a tartalomra

A huszonkilencedik kamion indult el Kárpátaljára

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 11. csütörtök 16:53
Csaknem kéthónapnyi kihagyás után újabb segélyszállítmány indulhatott Miskolcról Kárpátaljára csütörtökön.
Fotók: Juhász Ákos

A háború sújtotta Ukrajnában a tankolási nehézségek miatt az ottani raktárakból nem tudták továbbvinni az adományokat, így a segélyezés is lelassult. A helyzet azóta rendeződött, így csütörtökön újabb kamion indult útnak a Magyar Vöröskereszt vasgyári központjából, javarészt tartós élelmiszerekkel, fertőtlenítőszerekkel és olyan eszközökkel, amik az ottani logisztikát és raktározást segítik.

Csak étolajból többszáz liter került fel a járműre, de helyet kapott mellette többek között búzaliszt és nagy mennyiségű cukor is - a kamiont néhány óra alatt teljesen megpakolták. A szállítást ezúttal is egyeztetés előzte meg, a kamionra így most is kizárólag olyan termékek kerültek fel, amikre Ungváron ténylegesen szükség van.

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója a Miskolc Televíziónak elmondta, közel két hónap telt el azóta, amióta a legutolsó szállítmány kiment.

- Volt olyan időszak, hogy nem tudtak tankolni Kárpátalján, ezért az ottani logisztikai feladatok nehezebbé váltak. A raktár teljesen televolt, nem tudtak több adományt fogadni. De ezek a problémák elhárultak, újabb szállítmányt indíthattunk - mondta, hozzátéve: napi kapcsoaltban vannak a kárpátaljai kollégákkal, így mindig megkapják az információkat, mi jelenti pillanatnyilag a legnagyobb segítséget.

A háború kitörése, azaz február vége óta ez a huszonkilencedik kamion, amit Miskolcról indított a Magyar Vöröskereszt. A szervezet megyei igazgatója szerint a háború által kevésbé érintett Kárpátalján is mindennaposak a légiriadók. Ungváron több százezren vannak most is, akik a harcok miatt keletről ide menekültek.

- Az élet átalakult akár az oktatást, az egészségügyi ellátást nézve is. A kárpátaljai vöröskereszt nemzetközi segítséggel több egészségügyi állomást is létrehozott, mások mellett Ungváron és Munkácson is. Túlterheltek az ellátórendszerek, vannak olyan megyék, ahol másfélszeresére nőtt a lakosság pár hónap alatt - mondta.

Grubert Roland hozzátette, a lakossági adományokat a Magyar Vöröskereszt elsősorban a hazai menekültellátásban hasznosítja. Miskolcon is többszáz menekült van elszállásolva jelenleg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!