Ugrás a tartalomra

Huszonöt éves a Gesztenyéskerti Idősek Otthona

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. október 11. péntek 21:02
Emlékidézés, tortázás és pezsgőzés keretében ünnepelték meg az intézmény jubileumát a szépkorú lakókkal közösen.
Tortával, tűzijátékkal és pezsgővel ünnepeltek / Fotók: Osztie Tibor

A Gesztenyéskerti Idősek Otthona fennállásának 25. évfordulójáról emlékeztek meg születésnapi ünnepség keretében az idősek hete alkalmából október 11-én, pénteken délelőtt. Az esemény házigazdája Hódi Laura az intézmény egyik alapítója volt. Zenés, irodalmi műsorral az otthont támogató Kós Károly építőipari technikum és szakképző iskola diákjai örvendeztették meg az időseket. 

Miskolcnak fontosak idősei

„A kerek évfordulók arra is jók, hogy számot vethessünk a múlttal és a Gesztenyéskerti Idősek Otthona elérkezett egy ilyen mérföldkőhöz. Huszonöt éve nyitotta meg a kapuit és beírta magát Miskolc történetébe azzal, hogy jelentős szerepet játszik az idősgondozásban” - mondta köszöntőjében Matiscsák Éva, Miskolc alpolgármestere. 

Matiscsák Éva alpolgármester köszöntője

„Gyakran hallani, hogy egy társadalmat az is jellemez, hogyan bánik az idős emberekkel. Miskolcnak nagyon fontos, hogy a szépkorúakra odafigyeljünk. Hálásak vagyunk mindazért, amit értünk és a városért tettek” – hangsúlyozta. 

Isten gondoskodik róluk

„Azt gondolom ezek az alkalmak mindig megállásra, emlékezésre, visszatekintésre indítanak. Város a városban? Egy hegyen épült város? Milyen sokféleképpen nevezhetjük az avasi lakótelepet! Itt jött létre ez az otthon, aminek nagyon sokan örültek és hálát adtak érte. Eleve egy kápolnát is beépítettek az alagsorban, ahol alkalmakat tudtunk tartani a lakóknak, akik fontosnak tartották a lelki életet” – osztotta meg gondolatait Gecse Attila református kórházlelkész és az idősek otthona lelkésze, valamint az Erzsébet Hospice Alapítvány alapítója. 

Gecse Attila református lelkész is szólt az idősekhez

„Huszonöt év után most ismét hálát adhatunk és reménységgel előre tekintve, Isten segítségével és áldásával továbbmehetünk” – tette hozzá. Majd azt kívánta, hogy minden jelenlévő szépkorú tapasztalja meg továbbra is az emberi kezek és szeretet által Isten gondoskodását. 

Az Úr mindig velük lesz

Koronkai Zoltán jezsuita atya elmondta, hogy nyáron érkezett az avas-déli Isteni Ige Temploma plébánosának, ezért ő az intézmény korábbi életéről csak rendtársaitól hallott, de szeretne minden héten misézni benne. Megemlítette, hogy az ott végzett szolgálat oroszlánrészét Hesz István és Csókay Károly jezsuita atyák, illetve az avas-déli plébániához tartozó karitász csoport látták el. Utóbbi máig fontos szerepet tölt be az idősotthon életében, gyakran felolvasnak az ott élőknek, valamint csomagokkal, házilag készített süteményekkel kedveskednek nekik. 

Koronkai Zoltán jezsuita atya Ferenc pápát idézte

„Nyáron Ferenc pápa szép üzenetet fogalmazott meg az idősek és a nagyszülők világnapja alkalmából. Felhívta rá a figyelmet, hogy mekkora érték az az élettapasztalat és bölcsesség, amit át tudnak adni a fiatalabbaknak. Továbbá biztatta a nyugdíjasokat azzal kapcsolatban, hogy az Úr nem hagyja el gyermekeit akkor sem, amikor életkoruk előrehalad és erejük megfogyatkozik. Isten jelenlétének a jelei azok az emberek, akik szeretettel körbevesznek bennünket és imádkozhatunk érte, hogy a jövőben is legyenek ilyen segítőink” – idézte a szentatyát Koronkai Zoltán atya, a jezsuita Isteni Ige Templomának plébánosa. 

Egy édesapa öröksége

„1998 nyarán édesapám hazajött és azt mondta, hogy idősek otthonát nyitunk. Egy kedves ismerőse indította el benne a szikrát, aki a szépkorúak helyzetéről panaszkodott neki. Mi csak néztünk nagyokat, de ezt már megszokhattuk tőle, mert ugyanígy nyitottunk virágboltot” – emlékezett vissza ifj. Hódi Zoltán, az intézmény egyik alapítója. 

„Néhány hónap múlva közölte, hogy megvan az épület. Akkor már tudtunk, hogy komolyan kell vennünk az elhatározását. Ez az az épület, ami korábban bölcsőde volt, és amikor átvettük két hajléktalan élt benne. A kétezres évek elején tudtuk megnyitni az idősotthont, amelynek később szüleim is lakói voltak” – számolt be. 

Ifj. Hódi Zoltán alapító koccint az idősekkel

Kiemelte, hogy bár nem volt könnyű az indulás és az elmúlt 25 évben is voltak nehézségek, de a céljuk az, hogy az 50 éves jubileumot is minden ott lakóval megünnepelhessék. Elárulta azt is, hogy bár maga nem készült rá, hogy átveszi édesapjától az intézményt, de végül nem bánta meg. Ma pedig már olyan, mintha 46 nagyszülője lenne, azok, akik az otthonban élnek. Ezután köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az idősotthon működéséhez. 

Végül születésnapi tortával és koccintással köszöntötték alapítói és a jelenlévők a Gesztenyéskerti Idősek Otthonát. Zárásképpen egy gesztenyéket és gesztenyeleveleket ábrázoló emlékplakettet is lelepleztek, Szelekovszky Magdolna, a Kós Károly technikum művésztanárának alkotását. Ezt az atya megáldotta az alatta elhelyezett LED-gyertyákkal, az egész épülettel és annak lakóival együtt. 

Osztie Tibor képgalériája

Jelen volt még: Veres Pál Miskolc leköszönt polgármestere, Mokrai Attila a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, Tőzsér László az Arnóti Weöres Sándor Általános Iskola intézményvezetője, Kolenkó Gábor a Miskolc-Avas Gesztenyéskerti Idősek Otthona Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!