Ugrás a tartalomra

Idén 39. alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást

MTI
Utoljára módosítva
2021. június 16. szerda 16:54
Július 31-én 39. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legismertebb tömegsportrendezvényét, amelyre idén is több ezer résztvevőt várnak a szervezők.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az esemény szerdai felvezető sajtótájékoztatóján - amellyel egy időben el is indult a nevezés - elmondta, mindenkit az indulásra buzdít. Kifejtette, az, hogy 39. alkalommal rendezik meg az eseményt, magáért beszél, hiszen egyetlen rendezvény sem "élhet" ilyen hosszan, ha nincs meg a megfelelő tapasztalt, biztonság és célközönség, amit el szeretne érni. Az államtitkár kiemelte az úszók biztonságáért felelős, "páratlan látványt nyújtó", több mint 100 vitorlásból, csónakból, hajóból álló láncot is.

Máth István versenyigazgató elmondta, az idei újdonság, hogy már SUP-pal is lehet teljesíteni a távot. Megjegyezte, tavaly a pandémia ellenére is több mint 8600-an vállaltak a kihívást, közülük ezren az első alkalommal rendezett féltávot teljesítettek, amire most is lesz lehetőség. Rossz időjárás esetén az idei esőnap augusztus 1., 7., 8., 14. vagy 15. lehet.

Tőzsér Judit, a névadó szponzor vállalati kommunikációs cégvezetője elmondta, a Lidl kommunikációja a testmozgásra és az egészséges étkezésre buzdít, a Balaton-átúszásnál pedig semmi sem mutatja jobban ennek fontosságát.

Az eseményen elhangzott, hogy a résztvevők között többek között ott lesz az 1954-ben született Gurbán Béla, aki mind a 38 korábbi átúszáson részt vett, valamint az a győri gimnazista lány is, aki tavaly a kétszázezredik célba érkező volt.

Felidézték, hogy az első lejegyzett Balaton-átúszás Szekrényessy Kálmán sportlap-alapító nevéhez fűződik, aki 141 éve 6 óra 40 perc alatt tette meg a Siófok és Balatonfüred közötti 14 kilométeres távot

Az eddigi 38 átúszás legjobb ideje a férfiaknál Rasovszky Kristóf (57:00 perc), a nőknél pedig Risztov Éva (1:00:58 óra) nevéhez fűződik.

Elhangzott még, hogy az 1979-ben kezdődött versenysorozatban összesen több mint 201 ezren teljesítették a távot, így egymillió fölött van a megtett kilométerek száma, vagyis háromszor tették meg a Föld és a Hold közötti távolságot.

A verseny rajtja ezúttal is a révfülöpi labdarúgópályán lesz 8 órától 12 óráig, míg a cél a balatonboglári Platán-strand.

A versenyen a jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvánnyal rendelkezők - és azok 18 év alatti gyermekeik, felügyeletük alatt -, valamint igazolt sportolók vehetnek részt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!