Ugrás a tartalomra

Idén is a bányászokra emlékeztek Perecesen

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. szeptember 07. szombat 19:40
A városrész bányászhagyományai előtt tisztelegtek azok, akik részt vettek a szombati perecesi bányász napon.

Perecesi Bányásznap - Osztie Tibor képgalériája

A 74. Bányász nap programja ezúttal is annál a kopjafánál kezdődött, mellyel az 1947. május 2.-án bekövetkezett bányászbalesetben elhunytaknak állítottak emléket, majd a Kis Bányász szobornál folytatódott, ahol Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld-és Környezettudományi Kar dékánja mondott beszédet. Amint fogalmazott, aki jól ismeri az általa vezetett kar múltját, mai napig is bányász karként nevezi őket, amire nagyon büszkék.

– Pereces több olyan értéket is adott Miskolcnak és a régiónak, amelyért mindannyian nagyon hálásak lehetünk. A bányászat ugyanis egyrészt műszaki és gazdasági fellendülést hozott a régiónak, másrészt pedig a kultúrában is nyomot hagytak, erre pedig a legékesebb bizonyíték a Perecesi Bányász Fúvós Koncertzenekar. Én nagyon bízom benne, hogy ez a több mint százéves zenekar fennmaradt, megkapják a működésükhöz szükséges támogatást és tovább tudják vinni a városrész, Miskolcnak és a régiónak a hírét messze a világban – mondta.

Mucsi Gábor. Fotó: Osztie Tibor

Mucsi Gábor kijelentette, a világ folyamatosan változik, amit pedig mindenkinek követnie kell - noha büszkék bányász múltjukra, emiatt a változás miatt más már a karuk neve is. „A világ változásait követni kell, sőt nemcsak követni, hanem élen kell járni bizonyos ésszerű, és műszakilag, gazdaságilag indokolt fejlődési irányokat tekintve. Mindennapunkat átszövi ugyanis a klímaváltozás, a megújuló energiák használata, a körforgásos gazdálkodás témaköre, utóbbiaknak a jelentősége és a szakmai-tudományos megalapozottsága mind-mind a bányászatra visszavezethető” – tette hozzá.

A koszorúzások után a szabadtéri nagyszínpadon folytatódott a bányász nap, ahol beszédet mondott többek között  a térség önkormányzati képviselője is. Bazin Levente köszönetet mondott a Miskolci Egyetemnek az eseményen való részvételért.

Bazin Levente. Fotó: Osztie Tibor

„Ez az a hely, ahol Drótos László, az LKM utolsó igazgatója is végzett. Ő itt lakott Perecesen, bányászcsaládból származott és nagyon sokat mesélt a régi Perecesről. Az ő üzenetét és háláját hoztam most el, hiszen nagyon hálás mindenkinek, aki emlékezik Pereces bányászmúltjáról. Szívből köszöni ezt minden kohász és bányász dolgozó nevében” – mondta a képviselő, aki közölte: utoljára szól a perecesiekhez képviselőként ebben a ciklusban, majd rövid összegzés után köszönetet mondott mindenkinek az elmúlt öt évért. Végül felsorolta a ciklus eredményeit, melyeket az elmúlt öt évben elértek a nehézségek ellenére is.

A program ezután a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar koncertjével majd a Miskolci Mazsorett Együttes műsorával folytatódott. Délután négytől a Miskolci Nemzeti Színház műsora volt látható, míg öttől a Zenita ifjú tehetségei (Kerekes Dorina Petra és Juhász Dóra Zsófia) léptek fel. Fél hattól a Fidela Gazdi- és Kutyaképző Központ bemutatója volt látható. Este hatkor a színpadon a nívódíjas világrekorder, a Miskolci Elvis, héttől az ugyancsak nívódíjas Áll-a-tok zenekar tűnt fel.

A rendezvényt egész délután kísérőprogramok színesítették: az érdeklődőket várta a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar földtudományi játszóháza, de volt arcfestés, lufihajtogató bohóc, kézművesvásár és bemutató a Fügedi Márta Népművészeti Egyesülettel. Ezen túl veteránautóbusz-, rendőrmotor-bemutató is volt, de a MIŐR egyik szolgálati autóját is kiállították.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!