Ugrás a tartalomra

Idén is lesz államilag támogatott diákmunka Borsodban

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 08. kedd 09:29
A lehetőséggel június 15-től a területileg illetékes járási hivatal, foglalkoztatási osztályán élhetnek az érdeklődők.
Fotó: MiNap-archív/Végh Csaba


Legkevesebb négyezer-kétszáz, 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos tanuló dolgozhat az idei nyári diákmunka programban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében július-augusztus folyamán – írja hétfő délutáni közleményében a megyei kormányhivatal. 

A közlemény felidézi: a kormány 2021-ben már kilencedik alkalommal induló Nyári diákmunka programra hárommilliárd forintot – megyénkben 527 millió forintot - fordít, aminek köszönhetően huszonötezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. Ezzel 2013 óta több mint húszmilliárd forintot szántak, összesen kétszáztízezer ezer középiskolás és egyetemista vakációs munkavégzésének támogatására.

A mintegy 4200 megyei tanuló a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.
- Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat – részletezik.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167.400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219.000 forint/hó). Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 550 forint az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet) pedig megadhatják. A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők – zárul a megyei kormányhivatal közleménye.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!