Ugrás a tartalomra

Idén is lesznek miskolci programjai az Ars Sacra Fesztiválnak

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. szeptember 16. péntek 16:18
A helyi rendezvényeket az Éltető Lélek Alapítvány szervezi meg szeptember 17. és 25. között.
Fotó: cinefest.hu

Második alkalommal szerveznek programokat Miskolcon szeptember 17. és 25. között az országos Ars Sacra Fesztivál keretein belül. Az idén tizenhatodik alkalommal megszervezett rendezvénysorozat a hagyományoknak megfelelően most is szeptember harmadik hetében jelentkezik kilenc napon át magas színvonalú, műfajilag sokszínű, a történelmi egyházakhoz kapcsolható művészeti alkotásokat és produkciókat bemutató ingyenes programkínálatával.

Várhelyi Krisztina, a helyi programokat szervező Éltető Lélek Alapítvány elnöke a minap.hu érdeklődésére elmondta, idén kilenc programmal neveztek az Ars Sacra Fesztiválhoz, melynek szerezői mindet elfogadták. Az első rendezvény szeptember 17-én, vagyis most szombaton lesz.

- A Fagyöngy irodalmi műsort délután öt órától kezdődik a Tudomány és Technika Házában. A programon Berta Eleonóra munkásságát mutatjuk be a Dunán innen Tiszán túl Kárpát-medencei Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató verseny miskolci döntőseinek segítségével. Az eseményen megemlékezünk Kriza Ákosról is, szó lesz az ő kulturális küldetéséről is. A rendezvény díszvendége Sebestyén Márta világhírű népdalénekes lesz, de közreműködik a műsor során Salat Lehel, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze is – mondta.

A Miskolci Akadémiai Bizottság székházában Vihula Mihajlo - Utry Attila: Káin bélyege című művének miskolci ősbemutatója szeptember 19-én lesz. A Miskolchoz és a megyéhez ezer szállal kötődő Kelemen Didákról szóló filmet, a Tiszteletreméltót, pedig róla elnevezett helyi kollégiumban nézhetik meg az érdeklődők, melynek rendezője Czikora Ágnes. „Nagy öröm számomra az is, hogy az alkotást idén az Ars Sacra Fesztivál programjai között Budapesten is be tudjuk mutatni a Párbeszéd Házában” – tette hozzá Várhelyi Krisztina.

Ezen kívül a nyitott templomok program keretén belül a Miskolci Jézus Szent Szíve Szikla kápolnában a Versbarátok tolmácsolásában is lesznek programok, mint ahogyan idén is kinyílnak a kapui Máger Ágnes műtermének. „Különleges programot szervezünk a Szendrői Assisi Szent Ferenc Templomba is, melynek freskóit Máger Ágnes készítette. A szeptember 25-ei nyílt templomok program keretein belül Lengyel Gyula volt szendrői plébános közelmúltban megjelent könyveiről tart könyvismertetőt, a festőművész pedig a templom és a freskók történetét ismerteti majd” – emelte ki az Éltető Lélek Alapítvány elnöke.

Az Ars Sacra Fesztivál országos programjait itt találja


Az Ars Sacra fesztivál helyi programjai
Szeptember 17., szombat

17.00 Fagyöngy irodalmi műsor (Díszvendég: Sebestyén Márta népdaléneke), Ars Sacra Fesztivál, Tudomány és Technika Háza
17.00 Győzzön a te békéd! - Nyitott Templomok, Ars Sacra Fesztivál, Miskolci Jézus Szent Szíve Sziklakápolna
Szeptember 19., hétfő
17.00 Vihula Mihajlo - Utry Attila: Káin bélyege, Ars Sacra Fesztivál, Miskolci Akadémiai Bizottság székháza
szeptember 20. kedd
16.00 A Tiszteletreméltó - Kelemen Didák szolgálata, Ars Sacra Fesztivál, Kelemen Didák Kollégium
szeptember 22. csütörtök
15.00 Legyél a Béke követe!, Ars Sacra Fesztivál, Kelemen Didák Kollégium
szeptember 23. péntek
15.00 Máger Ágnes nyitott műterme, Ars Sacra Fesztivál, Miskolc – Művésztelep
19.00 Győzzön a te békéd! - Nyitott Templomok, Ars Sacra Fesztivál, Miskolci Jézus Szent Szíve Sziklakápolna
szeptember 25. vasárnap
11.00 Szendrői Assisi Szent Ferenc Templom freskóinak bemutatása, Ars Sacra Fesztivál, szendrői Assisi Szent Ferenc templom
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!