Ugrás a tartalomra

Idén is megrendezte a „Szegények farsangját” a Szent Lázár Lovagrend és a Vöröskereszt

Szabadi Martina
Utoljára módosítva
2019. március 06. szerda 11:46
Ötödik alkalommal szervezte meg idén a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend és a Vöröskereszt B.-A.-Z. megyei szervezete a Szegények farsangját Miskolcon. A karitatív program célja, hogy a rászorulók is közösen, méltó módon ünnepelhessék meg a farsangi időszak utolsó napját, amit a keresztény hagyományban Húshagyó Keddként is ismernek.
A Miskolc Televízió riportja

A jótékonysági programon mintegy 220 adag meleg ételt is kiosztottak. A rendezvény vendége volt Eperjesi Erika a Miskolci Nemzeti Színház primadonnája is.

Fotó: Mocsári László

A Szegények farsangjával vidámság költözött a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének Hajléktalanokat Gondozó Központjába, kedden délelőtt. A résztvevők megidézték a karneváli hangulatot, jelmezt ölve várták az ünnepi produkciót. Hollósy András főszervező, a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend parancsnoka nyitóbeszédében kiemelte a Vöröskereszttel való jó együttműködésüket, mint mondta, ennek eredményeképpen szervezték meg a mai eseményt is. Minden évben törekednek arra, hogy ne csupán jótékonysági esemény legyen, hanem kulturális programmal is színesítsék ezt a napot.

Az eseményen a rend nagyperjele, Pellek Sándor orvos-alezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Szív-, Ér- és Mellkassebészeti Osztály mellkassebészeti részlegének vezető főorvosa is részt vett. – Szeretném megköszönni a Vöröskereszt helyi vezetésének, hogy lovagrendünk integrálódhatott ebbe a nemes tevékenységbe és külön gratulálok a szervezéshez. Nagy szükség van az ilyen programokra - emelte ki köszöntőjében.

A rendezvényen fellépett Eperjesi Erika, a Miskolci Nemzeti Színház primadonnája is. Kérdésünkre elmondta, egyértelmű számára, hogy mindenkinek azzal kell segítenie a bajba jutottakat, amivel tudja. – Én ezzel tudok szolgálni, jókedvet, vidámságot és kikapcsolódást tudok nyújtani. Azt hiszem minden korosztály élvezte az előadást, remélem,  erre a röpke félórára kicsit elfelejthették a gondjaikat és felhőtlenül szórakoztak – hangsúlyozta a művésznő.

Az előadás után rizses hús, kalács, és tea került a jelenlévők asztalára. Ebéd előtt Szónoczky János atya mondott asztali áldást. Az ünnepi menü a Szent Lázár Lovagrend jóvoltából készült, a karneváli hangulatot is ők varázsolták a hajléktalan-szálló melegedőjébe.

Hollósy András a rendezvény főszervezőjeként kiemelte, nagy örömmel tölti el, hogy ennyien eljöttek és ennyien segítenek. – Fontosnak tartjuk azt, hogy a környéken élő rászorulóknak legyen egy olyan napjuk amikor kicsit jobban érezhetik magukat. Ötödik alkalommal rendezzük meg a keresztény hagyományokhoz kapcsolódóan, húshagyó kedden a farsangot. Fontos számukra, hogy ilyenkor kiléphetnek a szürke hétköznapokból, elfelejthetik gondjaikat egy napra és más szemmel tekinthetnek a világra -hangsúlyozta.

A jelenlévők mindannyian jól érezték magukat, egyikük -aki nevét nem vállalta- elmondta, idős korára rengeteg dolgon keresztül ment és rászoruló lett. – A vöröskereszt dolgozói felkaroltak és nem hagytak cserben amiért nagyon hálás vagyok és nagyon jól érzem itt ma magam. Teljesen olyan mintha fiatal lennék, bár már nyolcvan éves vagyok.

Az intézmény vezetője Duberné Dunaveczki Éva tájékoztatása szerint, az ebéd befejeztével a jelmezesek felvonulnak majd és zsűri díjazza őket. – Értékes és hasznos ajándékokat nyerhetnek majd, a továbbiakban pedig zenés-táncos mulatsággal folytatódik a délután - mondta. 

Mocsári László képgalériája

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!