Ugrás a tartalomra

Idiótának nevezte a magyar gazdaságfejlesztési minisztert a Ryanair első embere

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. június 15. szerda 12:28
Michael O'Leary a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy egy európai kormány sem szólhat bele abba, hogy milyen árakat szabnak és említette azt is, hogy az extraprofitadó miatt minden bizonnyal kevesebb járat fog indulni Budapestről.
Michael O'Leary, a Ryanair első embere. Fotó: AFP

Idiótának, ostobának és hibbantnak nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója a hvg.hu-nak adott interjújában. Az ír fapados légitársaság vezére szerint egy kormány nem szólhat bele abba, hogyan szabja meg árait egy légitársaság, amiatt legfeljebb az utasok panaszkodhatnak. Hozzátette: szerinte álszent érv, hogy a magyar családoknak segít a kormány ezzel, ráadásul az elmúlt évben rekord veszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború miatt.

O'Leary többek között úgy fogalmazott:  „ez a Nagy Márton egy komplett idióta. Nem tudjuk megérteni azt az érvelését, hogy extraprofit-különadót kell kivetni a légiiparra. mikor az elmúlt évben rekord veszteségeket szenvedtünk el a Covid és az ukrajnai háború miatt. A Ryanair 355 millió eurós veszteségről számolt be az elmúlt 12 hónapra, a Wizz Air, amelyik a második legnagyobb légitársaság Magyarországon a Ryanair után, majdnem 650 millióról".

- Szóval csak ez a két légitársaság összehozott egymilliárd eurós veszteséget az utolsó 12 hónapban, és ez az idióta miniszter azt gondolja, hogy mi vagyunk az az iparág, amelyikre extraprofitadót kell kivetni, hogy megvédje a magyar családokat? Tudom, hogy végzett közgazdász, de mégis azt gondolom, hogy vissza kéne őt küldeni az iskolába, el is küldöm neki a „Közgazdaságtan tökfejeknek” könyvet, mert őt is tökfejnek tartom - hangoztatta.

Az ellen nem véd

A Ryanair vezére szerint Magyarország az egyetlen ország, amelyik extraprofitadót szab ki a légitársaságokra. „De az az érvelés is sántít, hogy ezzel a magyar családokat védi meg. Mégis, hogy védené meg ezzel azt a több százezer családot, amelynek barátai, rokonai, szülei, gyerekei, testvérei élnek az EU másik országában, és amelyek most majd plusz tíz eurót lesznek kénytelenek fizetni, ha meg akarják látogatni őket. De ennek az idióta miniszternek csak az jutott eszébe, hogy a légitársaságok extraprofitot termelnek, amikor az elmúlt két évben rekordveszteséget halmoztak fel” – mondta.

O'Leary úgy véli, hogy az adó miatt minden bizonnyal kevesebb időpontban fognak járatokat indítani Budapestre. „Van, ahol a heti sűrűség fog csökkenni, van, ahol a napon belüli járatok száma. Mert azt minden elismert közgazdász megmondaná, hogy ha adót emelnek, akkor visszaesik a jövedelem, hiszen ki akarna ide jönni, amikor mehet mondjuk Csehországba is, Szlovákiába, Görögországba vagy Portugáliába is, ahol nem kell ezt az extradíjat kifizetni. Miért jönnének Magyarországra, ahol van egy miniszter, aki megadóztatja azt a kiváltságot, hogy valaki belépjen az országába?” – jelentette ki.

Egyedül az utasok panaszkodhatnak

A Ryanair árazási politikájával kapcsolatban kijelentette: „Az európai kormányoknak nincs joga beleszólni abba, milyen árakat szabunk. Szóval nem ez a hibbant miniszter fogja nekünk megmondani, hogyan árazzunk, vagy nem ő fog kritizálni minket az árazásunk miatt. Az egyetlen, aki emiatt panaszkodhat, azok az utasaink.”
A hvg megkérdezte azt is, hogy tárgyaltak-e a magyar kormánnyal a különadóról, mire O'Leary azt válaszolta:„Nem fecséreljük arra az időnket, hogy egy olyan kormánnyal tárgyaljunk, amelyiknek ez az ostoba miniszter is a tagja.”

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!