Ugrás a tartalomra

Ifjú roma tehetségeket karolnak fel

Tajthy Ákos/MiskolcTV
Utoljára módosítva
2022. július 13. szerda 21:02
Együttműködési megállapodást kötött szerdán miskolci központjában a Mathias Corvinus Collegium és a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium.

Fiatal roma tehetségeket karolnak fel közösen – erről szól az az együttműködési megállapodás, amit szerdán kötött meg a Miskolci Mathias Corvinus Collégium (MCC) és a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium. Összefogásuk célja, hogy a hátrányos helyzetű, tehetséges és tanulni vágyó, főként roma származású hallgatókat diplomához segítsék.

Az eseményen elhangzott, a miskolci egyházmegye elkötelezte magát a felzárkózó települések segítésében. „Az MCC ugyanebben az irányban igyekszik egy olyan szellemiséget egy olyan intellektuális tartást adni, amely lehetővé teszi a hosszútávú beilleszkedést a társadalomba, értelmiségi rétegekbe, mi pedig egyházi részről, igyekszünk azokat az egyéb értékeket is hozzátenni, amelyekről úgy gondoljuk, hogy a boldogsághoz szükségesek” – mondta Orosz Atanáz, a Miskolci Görögkatolikus Egyházmegye püspöke.

Az MCC elsődleges célja, hogy felkarolja a tehetséges fiatalokat, ma már a Kárpát-medencében huszonnégy helyszínen foglalkoznak tehetséggondozással.

- Ez az együttműködés kölcsönös tehát mi is részt tudunk venni az egyházmegye ilyen irányú programjaiból, több olyan értekezletre és beszélgetésre is sor kerülhet, ahol kicserélhetjük tapasztalatainkat, hiszen ahogy elhangzott közös célok motiválnak minket a tehetségek helyben tartása és a miskolci közéletet is formálni tudó rétegnek a kialakítása – tette hozzá Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese.

Az MCC már működő roma tehetség programjában jelenleg csaknem nyolcvan fiatal vesz részt, közülük körülbelül húszan egyetemisták, hatvanan pedig középiskolások. A most aláírt együttműködésnek köszönhetően, várhatóan még több tehetséges roma fiatal vesz majd részt az Mathias Corvinus Collégium képzésein.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!