Ugrás a tartalomra

Ignácz Dávid: nem történt rendkívüli esemény Miskolcon

Kujan István/Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. április 03. vasárnap 20:34
A helyi választási iroda vezetőjétől megtudtuk azt is a választás végét követően, hogy voltak olyan szavazókörök Miskolcon, ahol kirívóan, országos átlag fölött sokan, illetve olyanok is, ahol nagyon kevesen mentek el voksolni.

Miskolcon a választásra jogosultak 64,02 százaléka járult az urnákhoz este fél hétig, ez körülbelül két százalékkal magasabb, mint a megyei átlag, de még mindig több mint három százalékkal marad az országos átlag alatt.

Pozitív rekorder egyértelműen az ómassai 129-es szavazókör, ahol a választásra jogosultak 78,45 százaléka ment voksolni, de erős volt még a belváros, a 8-as választókerületben, valamint az 51-esben is több mint 77 százaléka voksolt a választóknak. Ezek csak a rekorderek, de hetven százalék feletti volt a részvétel még számtalan szavazókörben, köztük több belvárosi körben, de Miskolctapolcán, Görömbölyön és Hejőcsabán is.

A negatív rekorder a lyukóbányai 87-es szavazókör lett: itt a választásra jogosultak mindössze 29,39 százaléka járult az urnákhoz. Gyengén muzsikált az egyik selyemréti szavazókör is: a Petőfi Sándor Kollégiumban található 5-ös szavazókörben a választásra jogosultak mindössze 38,2 százaléka ment el voksolni. Hasonló volt a helyzet a Bolyai Farkas utcában található 93-as szavazókörben, ott 38,29, a 94-esben 44, míg a 98-asban 48 százalékos volt a részvétel. Ötven százalék alatt maradt még a szavazók száma az avasi 28-as, 30-as, 38-as szavazókörben, a Szentpéteri kapui 60-as és 61-es szavazókörökben, a Győri kapui 69-es szavazókörben.

Nagyobb sorok nem alakultak ki a két miskolci választókörzetben, maximum 10-15 percet kellett várni. | Fotó: Juhász Ákos

- Rendkívül esemény Miskolcon nem történt, a szavazókörök pontosan 6 órakor megnyitottak. Nagy volt a részvételi hajlandóság, magam is azt tapasztaltam, hogy 5-10 percet kellett várni. Jelentősebb sorok azonban idén nem alakultak ki, köszönhetően annak, hogy a 2018-as tapasztalatokból kiindulva felkészültünk az egyes választóköröknél. Ezúton is köszönöm kollégáimnak a gördülékeny lebonyolítást - mondta Ignácz Dávid jegyző, a helyi választási iroda vezetője.

Hozzátette, este 7 órakor minden szavazókörben lezárták az urnákat, az adminisztráció után kezdik el azokat kinyitni, majd számolni a szavazatokat; elsőként az egyéni körzeti szavazólapokat, majd a listás szavazatokat, végül a népszavazás szavazólapjait.

Országszerte szinte minden helyszínen véget ért a szavazás, néhány szavazókörben még kevesen sorban állnak, ők 10-15 percen belül be tudják fejezni a szavazást - mondta Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap este 8 óra körül.

Hozzátette: azzal számolnak, hogy várhatóan este 9 után érkezhetnek az első, alacsonyabb feldolgozottságú adatok. Felhívta ugyanakkora figyelmet arra: a vasárnapi adatközlések előzetes eredménynek minősülnek.

Elmondta: napközben néhány helyen sorok alakultak ki, ennek oka az volt, hogy most először volt közös eljárásban parlamenti választás és népszavazás, több idő kellett a névjegyzék aláírására, a szavazólap átvételére, a választópolgárok több időt töltöttek a szavazófülkében. Megjegyezte, sem az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörökben, sem a normál szavazókörökben nem alakultak ki olyan sorok, ami miatt ne tudtak volna időben zárni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!