Ugrás a tartalomra

Így "nem megszorít" a kormány

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 11. hétfő 14:24
Az eufemizmus nyelvén "államháztartási stabilizációs intézkedéseknek" hívják, de gyakorlatilag megszorításokat jelentett be a kormány. A hétfői Magyar Közlönyből kiderül, hogy például százmilliókkal kevesebb jut a fiataloknak, a nagycsaládosoknak.

Korábban többször is arról beszéltek a kormánytagok és maga Orbán Viktor miniszterelnök, hogy semmiképpen sem lesznek megszorítások (pontosítás: Varga Judit igazságügyi miniszter egyszer azért csak elismerte, hogy "nagyon nagy megszorítások vannak" a költségvetésben). Ehhez képest a hétfőn megjelent Magyar Közlönyben egy sor olyan, Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jegyzett rendelkezést találhatunk, amit a kormányhatározat csak „államháztartási stabilizációs intézkedéseknek” nevez.

Ezek - hívja fel rá a figyelmet a Magyar Hang cikke is - nem a korábban bejelentett úgynevezett extraprofit-adókat jelentik: a 2022-es költségvetés egyes tételeivel kapcsolatban jelentettek be előirányzat-csökkentéseket, például mind a Paks 2., mind pedig a Liget-projektre szánt kiadásokat csökkentik.

Több mint 415 milliárdos zárolási kötelezettséget ró a kormány a különféle minisztériumokra, de az intézkedés érint állami szerveket és alapokat is. A legnagyobb, több mint 75 milliárdos zárolási kötelezettség a Technológiai és Ipari Minisztérium érinti, de közel 66 milliárdnyi forint jut mind a Belügyminisztériumra, mind a Miniszterelnökségre is. Ugyanakkor a zárolási kötelezettség nem érinti a nyugdíjbiztosítási, rezsivédelmi és honvédelmi alapot sem a gyakorlatban.

A szociálpolitikai menetdíj támogatását szintén csökkentették ötmilliárddal, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettséget tizenkét milliárddal, és az Eximbank Zrt. tőkeemelése sor mellett is találunk mínusz tízmilliárdot.

És egyebek mellett százmillióval kevesebb jut a fiatalok vezetői engedélyének megszerzésével összefüggő hozzájárulásra, hárommilliárddal kevesebb pedig a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására. A GYES-en és GYED-en lévők hallgatói hitelének célzott támogatására szintén kétszázmillióval kevesebb jut.

Orbán Viktor még a múlt héten is úgy fogalmazott: Magyarországon nem megszorítások vannak, nem az emberekkel fizettetik meg a válság árát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!