Ugrás a tartalomra

Így nézhet ki az Avalon Főtér mellé megálmodott épülete

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. július 08. péntek 13:57
A tervezés több mint két évig tartott, mely során a város és a beruházó szorosan együttműködött. Az elkészült koncepciót csütörtökön egy szakmai prezentáción mutatták be. A látványtervekből néhányat a minap.hu rendelkezésére bocsátottak, melyeket most olvasóinknak is megmutatunk.
Már nem sokáig üzemel a murvás parkoló, a beruházó csak az építési engedélyre vár. Fotó: MiNap-archív/Horváth Csongor

Utolsó szakaszához érkezett, már csak az építési engedélyre vár a Szent István tér mellett található, az Avalon Center tulajdonában álló magánterületre tervezett projekt – tudta meg lapunk Szunyogh Lászlótól, Miskolc főépítészétől és Tóth Róberttől, a beruházó képviselőjétől. A felek leszögezték, az elkészült tervek mind a városvezetés, mind a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága, mind pedig a környéken élő lakosok szempontjait figyelembe veszik.

Mielőtt tovább mennénk, érdemes kicsit visszautazni az időben, legalább 2019-ig. A kérdéses terület, vagyis az a bizonyos murvás parkoló évek óta az Avalon Center Kft. kezében van, a cég korábban irodaházat tervezett ide, azonban ennek létesítésétől hosszas egyeztetéseket követően elállt a befektető. Ezt követően a két fél (az önkormányzat és a beruházó) között egyeztetések kezdődtek, melynek két jelentős eredményéről elsőként a Miskolci Napló számolt be 2021 februárjában. 

Az egyik az lett, hogy az irodaház végül a Zsigmondy utcában, a néhai Északterv épületének felújításával jött létre, itt bár az építkezés még zajlik, de az épület új arca már egyértelműen kirajzolódott. A Szent István tér szempontjából viszont még fontosabb volt, hogy nem mondtak le a főtér hiányzó térfalának megépítéséről sem. Tavaly ősszel aztán a miskolci közgyűlés kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a területet, ami azért volt fontos, mert a státusz segíteni és gyorsítani tudja az engedélyezési folyamatokat, ha a tárgyalások lezárultak – mondta el annak idején lapunknak Tóth Róbert. Ez a pillanat jött most el.

Mindenre figyeltek

- A jelenlegi koncepcióterv mind a városvezetés, mind a lakosság támogatását élvezi, hiszen minden, korábban felvetett szempontot figyelembe vett. A korábbi irodaház elképzeléssel szemben ezért az épületben zömében társasházi, lakófunkciót alakítunk ki, de a projekt belső udvarában számos olyan teret terveztünk, amit mindenki használhat majd és hozzájárul ahhoz, hogy Miskolc belvárosa is olyan pezsgő képet mutathasson, ami egy dinamikusan fejlődő városnál megszokott – hangsúlyozta.

A tervezett épület Kálvin János utcai (déli tehermentesítő felőli) homlokzata.

Az Avalon Centers képviselője, elmondta még azt is, örömükre szolgál, hogy a várossal és a Miniszterelnökség Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárságával is együttműködésben tudtak dolgozni, mint ahogyan annak is, hogy mentorálást kaptak a város neves építészeitől.

- Mondhatni hosszú idő, két és fél éves tervezési folyamat után jutottunk el arra a pontra, hogy most már csak az építési engedélyekre várunk, ez azonban azért volt így, mert mindkét fél nagyon komolyan gondolta, hogy ide, a főtér mellé egy nagyon jó épületet kell előbb megálmodni, majd pedig felépíteni – ezt már Szunyogh László mondta el lapunknak.
A főépítész úgy fogalmazott, véleménye szerint az eddig legjobb beépítési koncepció készült el a területre, ami annak is köszönhető, hogy igyekeztek tanulni a korábbiak hibájából. „Az építtető nagyon nagyvonalú tervet készített el, melyben az a nagyszerű, hogy remekül beilleszkedik a belváros szövetébe, de nincs túlcizellálva, így szolgálja a funkcióját is, nem aprózza el lehetetlen megoldásokkal” – tette hozzá.

A Főteret és az Erzsébet teret összekötő passzázs látványterve.

Illeszkedik a városszövetbe

A beruházás során két épület jön létre – vázolta Szunyogh László –,  előttük és közöttük pedig nagy teresedések lesznek a földszinten üzletekkel, vendéglátóhelyekkel.

„Alaprajzilag az épületek olyanok, mintha egy idézőjelet formálnának, így átjárást biztosítanak az Erzsébet tér és a főtér között. Köszönhetően a kialakításnak, a jelenleg a közeli társasház déli homlokzata nem egy közeli házfalra, hanem egy térre fog nézni, és bizonyos szögekből még a jelenlegi panoráma, vagyis a történelmi Avas is látszani fog" - mondta a főépítész. 

A Kálvin János utca irányából az épület visszalép, így a közeli buszmegállónál is egy teresedés alakul ki, ami viszont fontosabb, hogy a fürdő épülete és kupolája szabadon marad, továbbra is érvényesülhet, és nem tolul rá egy nagy épület.

- Mivel fontos volt számunkra, hogy a történelmi Avasról milyen lesz a látvány, az épület tetőrésze összerendezett, nem lesznek rajta szanaszét dobálva gépészeti egységek – részletezte a város főépítésze, aki hozzátette: a külső burkolatban a tégla fog dominálni, ami azért szerencsés, mert a közeli Erzsébet térre is ez jellemző.

A korábbi tervekhez képest belső udvart is megálmodtak az új létesítménynek, melyet bárki használhat majd.

A terveket egyébként csütörtök délután egy szakmai prezentáción mutatta be a tervező, ezt követően pedig már csak az építési engedély megszerzése lesz hátra. A beruházó reményei szerint ezt követően az építkezés még idén, a harmadik negyedévben el tud kezdődni.

Tóth Róbert végül hozzátette, mindenképpen szeretnék a teljes koncepciót bemutatni a nagyközönségnek, egyelőre viszont még csak a látványtervek közül oszt meg párat a közvéleménnyel, ezeket láthatták cikkünkben. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!