Ugrás a tartalomra

Így védjük az időseket is – maszkok és gumikesztyűk gondozóknak

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2020. március 26. csütörtök 15:30
Védőfelszereléseket osztott az önkormányzat a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezést segítve olyan szakembereknek, akik a veszélyeztetett korcsoportba tartozó emberek ellátásában vállalnak feladatokat. A szociális intézményekbe kétezer maszkot, és gumikesztyűket is vitt Varga Andrea alpolgármester, az idősgondozásban résztvevőket és ezzel az időseket is védve. Emellett az ügyeletes óvodák és bölcsődék, valamint a házi- és gyermekorvosi rendelők részére is oszt védőfelszerelést az önkormányzat.

Azok is kaptak a mostani eszközökből, akik a gondozás során közvetlen kapcsolatba kerülnek az idősekkel.

– A munkánk nagy részét ebben a veszélyhelyzetben is el kell végeznünk – emelte ki Gúr Péter Attila, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény igazgatója. – És bár vannak készleteink a védőfelszerelésekből, de most sokkal nagyobb számban van rá szükségünk, ezért jól jön a támogatás. Közel hatszáz nyugdíjas korú ellátásához járulnak naponta hozzá dolgozóink. Az idősek ellátásban jelenleg is több mint ötszázan vesznek részt nap mint nap.

Juhász Ákos képgalériája!

A hajléktalanoknak segítő Napfényt az Életnek Alapítvány szintén kapott védőfelszereléseket az önkormányzattól. Az egészségügyi és mentálhigiénés házuk szakmai vezetője elmondta, jelenleg több mint nyolcvan emberről gondoskodnak, hatvan százalékuk 60 év feletti.

– Már korábban komoly változtatásokat léptettünk életbe – nyilatkozta Végh András. – Az intézményt most senki nem hagyhatja el, új ellátottakat pedig nem veszünk fel.

Szigorú higiénés intézkedéseket vezettek be az intézményben: kötelező fertőtlenítő kézmosás után léphetnek csak be az épületbe, és mérik a beérkezők testhőmérsékletét, hogy ezzel is minimálisra csökkentsék a kockázatot. Az orvosi rendelőben és a nappali melegedőben pedig kézszárítókat helyeztek ki a mosdókhoz.

A szociális intézmények mellett az ügyeletes óvodák és bölcsődék, valamint a házi- és gyermekorvosi rendelők részére is oszt maszkot az önkormányzat. Varga Andrea alpolgármester rámutatott: a munkáltatók ugyan igyekeznek beszerezni a szükséges védőfelszereléseket, de azok fogyóeszközök, folyamatosan gondoskodni kell a pótlásukról – beszerzésük azonban nagyon nehézzé és költségessé vált mostanra.

– Folyamatosan egyeztetünk azokkal a cégekkel, amelyek biztosítani tudják a védőfelszereléseket. Ezeket aztán eljuttatjuk azokhoz az intézményekhez, szolgáltatókhoz, szervezetekhez, amelyek a legnehezebb helyzetben vannak. Prioritásként kezeljük az idősellátásban, a bentlakásos otthonokban, valamint a hajléktalanellátásban dolgozó munkatársakat – hangsúlyozta, hozzátéve: előre kell gondolkodnunk, és ebben az igényeiket jelző intézmények partnerek.

A Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat pedig fertőtlenítő- és tisztítószereket is kapott a maszkok és kesztyűk mellé. Lakatos Ernő elnök arról is beszélt, hogy ételt is osztanak a rászoruló családoknak. A mostani segítség azt is szolgálja, hogy az edényeket fertőtlenítő szerekkel is el tudják majd mosni. A telepeken is nagyon fontos, hogy javítani tudjanak a higiénés helyzeten, megóvva az embereket – hangsúlyozta Lakatos Ernő.

Az idős- és hajléktalanellátás után a rendészet lehet a következő szervezet, ahová újabb védőeszközök érkezhetnek. A maszkokat és kesztyűket főként azokból a pénzbeli felajánlásokból finanszírozzák, amelyek az önkormányzat által indított adományvonalra érkeznek. A számlára eddig csaknem nyolcmillió forintot utaltak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!