Ugrás a tartalomra

Ihletett kiállításokkal, kreatív kilátásokkal

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. szeptember 15. szerda 09:56
„Vizsgamunka 2021” címmel nyitotta meg kiállítását grafikusként, ötvösként és keramikusként végzett diákjai alkotásaiból az MSZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola kedd délelőtt.
Fotók: Bódogh Dávid

A fenti nevet tavalytól viselő (addig Fazola Henrikről elnevezett) intézményt érintő átszervezések még 2013-ban kezdődtek, amikor az a Gábor Áron szakközép, illetve Eötvös József szakképző iskola jogutódjaként működött tovább. 2020 nyarán immár a Diósgyőr-Vasgyári, valamint Kós Károly szakképzők is beleolvadtak – utóbbi nevét pedig fel is vette.

5 éves technikumi – nappali tagozatos, érettségivel záruló – rendszerben, 3 éves szakképzésben és felnőttképzés keretében közel nyolcszázan kezdték meg a tanévet az intézmény 51 osztályában. Az ágazati vizsgák révén a képzés során a tanulóknak lehetőségük nyílik érdeklődésük és tehetségük szerint szakosodni. Az iskola építőipari pillére mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a kreatív szakmai ágazatokra. Szeptemberben indult el a fotós- és dekoratőr-oktatás, de kerámia- és porcelánkészítőket is képezni fognak az idei esztendőtől.

– A szakmai képzés komoly átalakuláson ment keresztül, mivel a szakképzési centrum iskoláinak körében inkább azok a kreatív képzések maradtak meg, melyekre amolyan alkalmazott művészetként tekinthetünk, ilyenek pl. a grafikus, a kerámiaművész, a színház-technikus vagy a fotós végzettség – idézte fel a közelmúltbéli átalakítások volumenét és mögöttes szándékát Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja. Meglátása szerint a kreatív képzés kiemelt jövőképpel bíró képzési ágazat fog maradni a következő időszakban is, éppen ezért országos program indult azok központjainak felállítására, a kezdeményezésben Miskolc is partner.

A kiállítást a vizuális szakmacsoportok produktumaiból állították össze. A szándékoltan „városi színvonalúnak” szánt tárlat az iskola s annak (egykori) diákjai által teremtett művek felmutatásával igyekszik akár turistákat is becsalogatni.

– A nagy spektrumon zajló oktatásunkat mutatja, hogy a járványhelyzet előtt évente négy kiállítást is tartottunk, ha nem az éppen most látható vizsgaremekekből, akkor válogatott alkotásokból, netán művésztanáraink vagy neves kortársművészek munkáiból – tudtuk meg Mokrai Attila igazgatótól. – Egy ilyen bemutató nemcsak a kreatív, de az építőipari szakjainkon pallérozódó növendékeink számára is inspirálóan hathat – emelte ki az intézményvezető.

– A képzéssel kapcsolatos visszajelzések pozitívak, akik itt végeznek, szert tudnak tenni arra a tudásszemléletre, amivel aztán megtalálják a helyüket az életben – tette hozzá a kiállítást megnyitó Kiss Gábor. Összegzésében rámutatott: a kiállítás egyfajta számvetés, hogy éppen hol tart a képzés, sőt a művészeti képzés lényege az a végeredmény, ami aztán egy-egy kiállítás darabja lesz majd.

A tavalytól a Gagarin utcában található Kós Károly iskola Fazola Galériájában egészen január 15-ig látogathatók a tárgyalt műalkotások.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!