Ugrás a tartalomra

II. Erzsébet halálával életbe lépett a London Bridge és az Unikornis művelet

telex.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 09. péntek 10:56
Csütörtök este 96. életévében meghalt II. Erzsébet brit királynő. „London Bridge is down”, avagy „A London-híd összeomlott”: a halálesetre készült szabálykönyv szerint ezzel a szöveggel kell értesítenie II. Erzsébet királynő magántitkárának Nagy-Britannia miniszterelnökét az uralkodó haláláról - írja a Telex.

Ezzel életbe lépett az évtizedekkel ezelőtt előkészített London Bridge kódnevű művelet (valamint annak Unikornis művelet nevű alverziója, amit arra ez esetre készítettek, ha a királynő Skóciában halna meg), ami katonai precizitással, szinte percekre lebontva szabja meg a brit kormány lépéseit az elkövetkezendő napokban.

A műveletet akkori formájában a Politico hozta nyilvánosságra még 2021 szeptemberében. Ez D-napnak nevezi a királynő halálának napját, az ezt követőek pedig D+1, D+2, D+3 stb. lesznek, egészen a tizedik napra tervezett temetésig. A London Bridge-dzsel egy időben zajlik a Spring Tide, vagyis Szökőár hadművelet, ami II. Erzsébet királynő legidősebb fiának, Károlynak a trónra lépését készíti elő.

A dokumentumokból kiolvasható, hogy a királynő halálát követő napok várhatóan komoly teher alá helyezik a brit állam összes részlegét. Külön kiemelik annak a biztonsági műveletnek a nehézségét, amelynek célja a soha nem látott tömegek és várható utazási káosz kezelése lesz; egy hivatalos feljegyzés szerint azt várják, hogy a történelem során először annyira tele lesz London, hogy mozdulni sem lehet majd az utcákon.

Zászlók lobognak félárbócra eresztve a kormányépületek felett a Whitehallon London központjában. Fotó: Daniel Leal / AFP

D-nap

A Politico által akkor közölt tervek szerint a királynő halála után tehát először a miniszterelnököt, majd a brit kormány, illetve az államapparátus legmagasabb rangú tagjait értesítették. II. Erzsébet magántitkára ezután a Titkos tanáccsal (Privy Council) beszélt. Ez egy archaikus szervezet, amelynek elsődleges feladata a kormányzati munka koordinálása az uralkodó nevében. A tanácsosok a brit kabinet tagjaiból, püspökökből, főnemesekből és magas rangú tisztségviselőkből kerülnek ki. Csak ezek után közölhette hivatalosan a királyi ház a nyilvánossággal II. Erzsébet halálhírét.

Azt is szóról szóra megszabták előre, hogy hogyan kell kinézniük az értesítő telefonhívásoknak, illetve emaileknek: előbbit miniszterek, utóbbit magas rangú köztisztviselők kapták. Az email kézbevételét követően tíz percen belül félárbócra kellett ereszteni a brit közigazgatás londoni főutcáján, a Whitehallon lévő nemzeti zászlókat.

Rengeteg előírás vonatkozik a közösségi médiás aktivitásra is. A királyi család honlapja az előírásoknak megfelelően teljesen feketébe borult, míg a kormányzati honlapok tetején egy fekete banner jelent meg a királynő halálhírével. Kormánytagoknak szigorúan tilos akármilyen módon kommunikálni, kiváltképp Twitteren megosztani más tartalmakat, amíg a miniszterelnök nem tesz nyilatkozatot. Országszerte egyperces gyászt tartottak a királynő tiszteletére. A BBC lejátszotta a brit himnuszt a gyászhír bejelentése után.

A terv szerint a miniszterelnök az első adandó alkalommal audienciát tesz a trónra lépő Károly hercegnél, akinek beszédet kell intéznie a nemzethez. Ugyanekkor szűk körű istentiszteletet tartanak a Szent Pál-székesegyházban.

D-nap +1

A királynő halála utáni első napon pontban délelőtt 10 órakor fog összeülni a következő uralkodó trónra lépését segítő tanács. Az erről szóló kiáltványt aztán a Szent Jakab-palotában és a londoni pénzügyi negyed közepén található királyi tőzsde épülete előtt is felolvassák.

A brit parlament megállapodik a részvétnyilvánítás menetéről, majd tíz napra feloszlatja magát. A miniszterelnök és kabinetje ismét audienciát tart majd az új uralkodónál.

Eközben a Skócia nemzeti állata után elnevezett Unikornis művelet keretében a királynő holttestét először Balmoralból Aberdeenbe szállítják, majd onnan vonaton Edinburgh-ba. Itt először a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájának számító Holyroodhouse-palotában helyezik el II. Erzsébet koporsóját, majd az edinburgh-i Szent Egyed-székesegyházban állítják ki, ahol a nép leróhatja kegyeletét.

D-nap +2

A királynő koporsóját a halálát követő második napon uralkodói vonattal szállítják majd Edinburgh-ból Londonba, ahol a Buckingham-palotában helyezik el. A vonatút során minden egyes vasútállomáson díszsorfal fogadja majd a királynőt. Amennyiben a vonatút nem lenne kivitelezhető, életbe lép az Overstudy hadművelet, és repülővel hozzák a királynő holttestét a fővárosba. Az Unikornis művelet véget ér, amikor a koporsó elhagyja Skóciát.

D-nap +3-10

A következő napokban a tervek szerint Károly király körutat tart majd az Egyesült Királyság államaiban. Először Skóciába, aztán Észak-Írországba, végül Wales-be látogat. Az ötödik napra tervezik az Oroszlán hadműveletet, amikor a koporsót ünnepélyesen a Buckingham-palotából a Westminster-palotába, a brit parlament épületébe kísérik. A hatodiktól a kilencedik napig itt fekszik majd II. Erzsébet kiállítva: a nagyobb nyilvánosság előtt napi 23 órában lesz látogatható, míg a VIP-vendégek külön jegyet kapnak.

A hatodik naptól kezdődik az egész brit államigazgatás felkészítése a temetésre. A világ minden tájáról érkező államfőkre és Londont elözönlő turistákra számítanak, utóbbiak tekintetében több százezer látogatót várnak a fővárosba.

A temetést a királynő halála utáni tizedik napra tervezik. Korábbi megállapodások szerint nemzeti gyásznapot fognak hirdetni, bár az nem teljesen világos, ez egészen konkrétan jelent-e munkaszüneti napot. Ha a temetés hétköznapra esik, a kormány nem tervezi arra utasítani a munkáltatókat, adjanak szabadnapot a munkavállalóknak. A forgatókönyv szerint ez a munkavállalók és a munkáltatók közötti megállapodástól függ majd.

Az állami temetés abban a Westminster-apátságban lesz, ahol a brit történelem olyan nagyjai nyugszanak, mint Hitvalló Edvárd, Isaac Newton, Charles Darwin, Stephen Hawking vagy éppen Laurence Olivier. Délben országszerte két perc néma csöndet tartanak, Londonban és Windsorban pedig gyászmenet kezdődik. II. Erzsébetet a windsori kastély VI. György emlékkápolnájában helyezik végső nyugalomra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!