Ugrás a tartalomra

II. Miskolci Ötletmaraton - versenyfutás a klímaváltozással

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. november 10. péntek 17:39
Elrajtolt a 2. Miskolci Ötletmaraton, a megnyitót péntek délután tartották a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Vasárnapig tart az ötletelés, eredményt aznap kora este hirdetnek.
Juhász Ákos képgalériája

A Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület a miskolci önkormányzattal együttműködve idén is megszervezi a Miskolci Ötletmaratont. A második, 48 órán át tartó ötletverseny idén a "Versenyfutás a klímaváltozással" alcímet kapta, ugyanis 2023-ban olyan ötleteket vártak, amelyek nem csak szebbé, élhetőbbé teszik a várost, de valamilyen módon a klímaváltozáshoz is kapcsolódnak.

Az esemény megnyitóját péntek délután tartották. Veres Pál polgármester arról szólt, hogy a jó döntés nem "fent", valamilyen elefántcsonttoronyban születik meg, hanem a lakók, egy település polgárai megkérdezésével. Erről szól a részvételiség.

Az is közös cél, hogy Miskolc zöldebb, élhetőbb, fenntarthatóbb legyen, ezért is öröm, hogy csatlakozhattunk a száz klímasemleges városhoz. Dolgoznak egy klíma akcióterven, amit várhatóan jövő tavasszal tehetnek le az asztalra. Azt szeretné elérni a városvezetés, hogy a széndioxid-kibocsátás a minimálisra csökkenjen. Ehhez a cégek és a lakosság összefogására is szükség van.

Az ötletmaratonozókat Molnár Aranka, a Dialóg Egyesület tagja, a program szakmai koordinátora is köszöntötte. Elmondta, több hónapja dolgoznak a megvalósításon. Hangsúlyozta az esemény fontosságát.

- Tanulnunk kell még a részvételiséget, de az ötletmaraton egy jó módszer erre - fogalmazott.

A megnyitó után azonnal következett is az első ötlet, ami a mentorok és a többi maratonozó elé került. Lichtenstein Raymond raklapbútorokat álmodott a Szinva mellé, kifejezetten a Győri kapu azon részére, ahol közel vannak a lakótömbök. A fővárosban kapta az ihletet, a Rákos mentén látott hasonló megoldásokat. Véleménye szerint kitűnő kiülős helyeket lehetne kialakítani olcsón, cégek, támogatók bevonásával.

Az elsőt újabb ötletek követték pénteken. Szombaton már csapatokban fogják projekttervekké dolgozni az ötleteket a résztvevők. Majd a szakmai zsűri előtti prezentáció következik. A grémium Varga Andrea alpolgármester és zsűrielnök vezetésével hoz döntést, amit vasárnap délután hirdetnek ki. Az eredmények közlésénél mi is ott leszünk, cikkünket vasárnap kora este közöljük várhatóan.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!