Ugrás a tartalomra

Illusztrációk Magyarországon is, most Miskolcon

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 13. kedd 10:41
Péntektől látogatható az első Budapesti Illusztrációs Fesztivál válogatott anyaga a Miskolci Galériában. Az illusztráció műfaját népszerűsítő felhívásra mintegy kétszáz alkotó több mint 2500 műve érkezett be. Ezek közül több mint százhatvan darabot állítottak ki, amelyek november 29-ig tekinthetőek meg.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Szépirodalmi, tudományos, vagy szöveg nélküli – a felhívásra összesen négy kategóriában neveztek alkotók. Volt, aki például idén évfordulós írók és költők, köztük Csáth Géza, Ady Endre és Örkény István 1-1 választott művéhez készített illusztrációt. A fődíjat elnyerő alkotón kívül öt másik művészt is elismertek.

Herbszt László, a tárlat kurátora elmondta, az illusztrációs fesztivál tavaly jött létre. – Azt kell mondanom, hogy hiánypótló. Minden országnak van hasonló jellegű seregszemléje már évtizedek óta, például a pozsonyi Bibet említeném, ami már a hatvanas évek óta létezik. De valahogy Magyarországon ez mindig kimaradt.

A fesztivál ezért éppen azt a célt szolgálta, hogy reprezentálja és egyúttal megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. A pénteken nyílt tárlaton összesen százhatvannégy alkotást állítottak ki.

További hírek

Olvasnivaló