Ugrás a tartalomra

Indul a szavazás: negyvenmillió forint sorsáról dönthetünk

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. július 31. szerda 17:46
Miskolc önkormányzata éves költségvetéséből 2022-óta elkülönít egy meghatározott összeget. A miskolciak dönthetnek, mi valósuljon meg a részvételi költségvetés keretéből.
Már használhatják a Hejő liget új elemeit a pihenni vágyók. Fotók: Mocsári László

Ez a finanszírozási forma pedig annyira hatékonynak bizonyult, hogy 2024-ben megemelték a keretösszeget: a tavalyi tizenötmillió forint helyett idén már negyvenmillió forint elköltését tervezhetik meg a városlakók.

- Kilencvenöt ötlet érkezett be: ezt – megvalósíthatósági szempontból – megszűrték a szakosztályok. Végül ötven terv közül választották ki azt a negyvenötöt, ami a részvételi tanács elé került – számolt be Kovács Kamilla, civil részvételi referens. Ők ötöt kiszűrtek, így idén negyvenöt ötletre szavazhatnak majd a miskolciak. Voksolni augusztus elsejétől lehet a tervezzukmiskolcot.hu oldalon, ahol részletesen elolvashatók az ötletek, átnézhetők a megvalósítási költségek és a szakosztályi megjegyzések is.

A voksolók úgy tudnak majd választani az ötletek közül, mintha egy online bevásárlókosarat töltenénk meg tartalommal negyvenmillió forintos korlátig: addig szavazhatnak az általuk legjobbnak vélt tervekre, amíg azok összértéke el nem éri a keretösszeget.

- A legnépszerűbb kategória a Közös Tereink nevű, ami a közterületek fejlesztését célozza: sokan küldtek be zöldítéssel, játszóterek megújításával, pihenőparkok kialakításával kapcsolatos ötleteket. A zöldítés is élen járó topik volt: a nyári meleg arra inspirálta a Zöldülő Miskolc témában gondolkodókat, hogy a faültetés, a zöldfelület bővítése és az árnyékolás kerüljön a fókuszban.
A részvételi referens elmondta, a Támogató Miskolc kategóriába érkező megoldások közül pedig a kerékpárosok és gyalogosok védelme volt kapós téma. Kovács Kamilla szerint az ötletgazdák bölcsek és gyakorlatiasak voltak. Mivel jelentősebb összeg áll most a rendelkezésre főként egy-egy lakókörnyezet szükségleteire fókuszáltak.

A piknikplaccok úgy várják a piknikkosarakat, mint két lecövekelt Macilaci.

A 2022-es részvételi költségvetésből megújuló Hejőliget jó példa lehet a pénzek okos felhasználására. Kétmillió forintból egy hangulatos családi tér jött létre a tapolcai út melletti füves területen.

- Két szalonnasütő, szintén két, asztallal és ülőhelyekkel szerelt piknikplacc, szemetesek, padok és biciklitárolók kerültek ki, amelyeket már használhatnak az ide érkezők. Azért a Hejőligetre esett a választás, mert több ilyen irányú igény érkezett az önkormányzathoz, tehát elmondható, hogy a lakosság kérésére reagált az ötlet.

Kovács Kamilla szerint, idén is több izgalmas közterület-fejlesztési koncepciót tudunk majd támogatni.

- Szavazni lehet például egy pihenőpark kialakítására a Jókai-lakótelepen. Vízi játszóteret is vizionáltak a Szinva teraszra. A Kilián-déliek is egy nagyon kedves ötletet találtak ki: minden épület mellé szeretnének egy fát ültetni – összesen hetvenhetet. A lakók a fák gondozását is vállalták – közölte a referens.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!