Ugrás a tartalomra

Internetes intelmekről hallhattak

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 08. kedd 16:23
A Biztonságos Internet Nap alkalmából tartott speciális rendezvényt a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság és a Miskolci Egyetem kedd délelőtt. 
Komplex módon érik el célközönségüket | Horváth Csongor képgalériája

Az Európai Unió Safer Internet Program akciótervét hivatott nyomatékosítani a Biztonságos Internet Nap, amely közel kétszáz országban hívja fel a figyelmet az internet szükségességén és előnyein túl a veszélyeire is. Informatikai cégek, civil szervezetek, pedagógusok, gyerekek és szüleik fognak össze az év ezen napján világszerte, hogy együtt mutassanak rá a világháló nélkülözhetetlenségére – megfogalmazva annak pozitív, illetve negatív hatásait. 

A rendezvényre kilátogató hallgatókat a megyei főkapitányság kommunikációs és megelőzési osztálya, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi kara, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, a Magyar Telekom, a Miskolc Autó Kft. és az Isaac Vagyonvédelmi Kft. interaktív programjai fogadták. Az állomásokon az egyes szakterületeket érintő internetes támadásokkal kapcsolatos tapasztalatokat és a legújabb bűnelkövetési módszereket mutatták be. 

A Safer Internet Day-t idén tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a világ szinte minden országában

A Biztonságos Internetnapon túl Miskolc bűnmegelőzési stratégiájának célkitűzései között szerepelnek még az olyan kiemelt prevenciós kampányok, mint a Bűncselekmények Áldozatainak Napja, Kábítószerellenes világnap vagy az idősek hónapja. De igyekeznek a szakemberek a nyár során, valamint az év végén esedékes veszélyekre is felhívni a lakosság figyelmét. 

A mai nap nemcsak a fiataloknak igyekeztek kapaszkodókkal szolgálni. Miután kapcsolatteremtésre, hivatalos ügyek intézésére és vásárlásra is egyre többen használják az internetet, így a kérdések óhatatlanul felmerülnek az idősebb korosztályok esetében is. 

– A bűncselekmények jelentős része áttolódott az online térbe kémprogramok és egyéb zsarolóvírusok formájában – mutatott rá Jakab Sándor. A megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetőjétől megtudtuk: ilyesmikkel egész könnyedén megfertőződhetünk, amennyiben egy illegális szoftvereket értékesítő és/vagy felnőtt tartalmakat megjelenítő oldalon példának okáért félrekattintunk.

A pénzintézetek nevében érkező adategyeztető üzenetekről is volt szó  

– Már blokkolják is adatainkat, aminek feloldását jellemzően valamilyen kriptovalutában történő utalás feltételéül szabják – tette hozzá a rendőr alezredes, aki kitért az online vásárlásnál ránk leselkedő fenyegetettségekre is, eszerint érdemes pár pillantást vetnünk az adott webáruház vagy a magánszemély elérhetőségeire, továbbá a megrendelt termék garanciális pontjaiban elmerülnünk. – Mindenképp gyanúra adhat okot, ha nincs utánvételes lehetőség feltüntetve a fizetési opciók között – állítja a szakember. 

Ez a nap mindemellett lehetőséget teremtett arra is, hogy a fiatalokat olyan hasznos tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsa, amiket aztán családjaikkal és barátaikkal is megosztanak, vagy épp jövőbeli munkájuk során hasznosítanak majd.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!