Ugrás a tartalomra

„Irodalmi asszociációkat kelt” – átadták a Szinva Irodalmi Díjat

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 03. péntek 18:29
Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas költő, író, műfordító és Krupp József klasszika-filológus, kritikus kapta az első teljes körű Szinva Irodalmi Díjat. A Miskolci Akadémiai Bizottság Székházában tartott ünnepség pénteken délután volt.
Fotó: Juhász Ákos

Jenei László író, a MŰÚT főszerkesztője pénteken a Szinva Irodalmi Alapítvány kuratóriumi elnökeként vett részt a díjátadón. – Az elismerést második alkalommal adjuk át, de most először úgy, ahogyan eredetileg terveztük: egy szép- és egy szakirodalmi díjazottnak. Tavaly csak Szvoren Edina József Attila-díjas író kaphatta meg a kitüntetést, és tavasz helyett télen zárt körben, maszkban a vírushelyzet miatt – mondta, majd hozzátette, az öttagú zsűriben a szakma legjobbjai vettek részt, a szavazás több fordulós volt.

A díjjal életműveket ismernek el, megalapítója egy magánszemély volt, Bereti Gábor. – Három éve fogant meg bennem a gondolat, Borkuti László segített a létrehozásában, célom volt Miskolc népszerűsítése is – vallotta a díjalapító, aki lépésről lépésre felelevenítette az eddig tartó utat a nehézségekkel együtt.

Rakovszky Zsuzsa nagyon megtisztelőnek érzi, hogy megkaphatja ezt a kitüntetést. – A Szinva szó irodalmi asszociációkat kelt bennem, és nagyon örülök, hogy vidéken is foglalkoznak az irodalommal, mint ahogy az én városomban, Sopronban is – fogalmazott az írónő, aki elárulta, mostanában újra verseket ír, pedig ma már ritkán nyúl ehhez a műnemhez. 

Krupp József, a másik díjazott pedig szintén örült az elismerésnek. – Meglepődtem, nem is gondoltam, hogy egy ilyen rangos kuratórium foglalkozik majd az én munkásságommal, bár a MŰÚT folyóiratban előfordult, hogy publikáltam – mondta. 

A kitüntetettek Seres László miskolci képzőművész egy-egy alkotását kapták meg az emléklap és a háromszázezer forintos jutalom mellé.

További hírek

Olvasnivaló