Ugrás a tartalomra

Iskolakezdéstől jelentősen módosul a menetrend a Budapest-Miskolc fővonalon

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 21. szerda 10:01
A MÁV szeptember 2-tól két ütemben felújítja a vasúti pályát a Miskolc és Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomás közötti – mintegy 27 kilométer hosszú – szakaszon, emiatt a tanítási időszak kezdetétől december 4-ig jelentősen módosulni fog a távolsági – InterCity, InterRégió és nemzetközi – vonatok közlekedési rendje a Budapest–Miskolc fővonalon.
Képünk illusztráció / Fotó: MÁV Zrt.

A társaság tájékoztatása szerint a rekonstrukció ideje alatt ágyazatrostálást, -pótlást, vágányszabályozást, árok- és szikkasztótisztítást végeznek, továbbá szigetelik a vasúti műtárgyakat (hidakat), a vasúti-közúti átjárók felújítására és a felsővezeték-rendszer karbantartására is sort kerítenek, valamint a bokrokat, cserjéket gyérítik. A beavatkozással megelőzhetők lesznek a nyári hőség alatti sebességkorlátozások, továbbá mérsékelik a tehervonatok által keltett dinamikus hatások okozta állapotromlást is.

Szeptember 2-tól október 18-ig Miskolc-Rendező pályaudvar és Nyékládháza, valamint Nyékládháza és Emőd között újítják fel az egyik (bal) vágányt, valamint éjszakánként Miskolc és Nyékládháza között a másik vágányon is végeznek munkálatokat.
 
Az október 19. és december 4. közötti időszakban Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között napközben a bal vágányon dolgoznak a munkagépek. Éjszakánként pedig a jobb vágányon is felújítást végeznek.  

A nappali időszakban a munkavégzéssel érintett részek mellett csak sebességkorlátozással haladhatnak a vonatok az ott dolgozók biztonsága érdekében. Ez idő alatt csak egy vágányon és több szakaszon sebességkorlátozás mellet közlekedhetnek a vonatok, így óránként és irányonként napközben csak egy-egy vonat leközlekedtetése oldható meg. Ez jelentős menetrendi módosítással jár, emiatt az utasok hosszabb eljutási időre kell számítaniuk a több mint három hónapos vágányzár ideje alatt.
Zajhatások

A felújítás ideje alatt rakodás, depózás, szóródó anyagok szállítása, valamint nagygépekkel végzett munkák miatt nagyobb zajhatásra lehet számítani a Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Miskolc közötti vonalszakaszon a felújítás ütemezése szerinti szakaszokon.

Mezőkeresztes, Mezőnyárád, Csincse, Emőd, Nyékládháza, Mályi, Kistokaj és Miskolc térségében már megkezdődött az előkészítő munkálat, így már augusztusban is okozhatnak zajt éjszakánként a karbantartást végző vasúti munkagépek.
Várható menetrendi változások

A felújítás ideje alatt csak egy vágányon, több sebességkorlátozás mellett – Füzesabony és Miskolc között többlet megállási helyekkel – közlekedhetnek a vonatok a munkálatokkal érintett vonalszakaszokon, ezért óránként és irányonként napközben csak egy-egy személyszállító vonat tud áthaladni, emiatt jelentősen módosul a menetrend. Ezért az utasoknak Budapest—Miskolc viszonylatban mintegy fél órával hosszabb eljutási időre kell számítaniuk.

A menetrend egyeztetése és véglegesítése még folyamatban van, ezért csak a fontosabb változásokat tesszük közzé.
Az átszállásmentes utazás biztosítása érdekében a korlátozások figyelembe vételével szeptember 2-től december 4-ig a következő közlekedési rendre lehet számítani.

InterCityk

A vonalon közlekedő HERNÁD-ZEMPLÉN és TOKAJ InterCityk utasainak Miskolcon át kell szállni másik IC-szerelvénybe valamennyi viszonylat esetében, azaz a Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, illetve Hidasnémeti felől, felé közlekedő IC-vonatok esetében is.

  • A Keleti pályaudvarról kb. 30 perccel korábban indulnak az InterCityk (HERNÁD-ZEMPLÉN és TOKAJ IC), Füzesabony és Miskolc között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

    Kivéve az IC 582-es számú vonatot, amely Vámosgyörk és Miskolc között áll meg mindenhol, valamint az IC 508-as és IC  518-as vonatok, amelyek csak menetrend szerinti állomásokon állnak meg továbbra is.
     
  • Miskolc-Tiszai pályaudvar és Füzesabony között az InterCityk minden állomáson és megállóhelyen megállnak, napközben így helyettesítve a pályafelújítás során kimaradó személyvonatokat. A megszokott menetrendhez képest 28 perccel később érkeznek a Keleti pályaudvarra.

    Kivéve az IC 688-as számú vonatot, amely alapmenetrend szerint áll meg az állomásokon. 

InterRégiók

Az egri IR87-es jelzésű AGRIA és a gyöngyösi IR85-ös MÁTRA InterRégiók indítási ideje felcserélődik, ezért az AGRIA InterRégiók 30 perccel korábban indulnak, hogy biztosítható legyen a füzesabonyi átszállás Miskolc—Nyíregyháza viszonylatú vonatokra, vonatokról.

A kora hajnali és késő esti MÁTRA IR vonatok kivételével a gyöngyösi InterRégiók szintén fél órával korábban közlekednek, azaz nemcsak a fővonalon, hanem a 85 sz. gyöngyösi és a 87a sz. egri vonalon is csaknem minden vonat menetrendje fél órával korábbra kerül.

Személyvonatok

Füzesabony—Miskolc között 7.30–20.30-ig nem közlekednek a személyvonatok, helyettük a vonalszakaszon valamennyi InterCity vonat személyvonati megállási rend szerinti közlekedésével biztosítjuk az utazási lehetőséget (az IC 508, IC 518 és IC 688 sz. vonatok kivételek).

Füzesabony—Miskolc között a kora reggeli órákban néhány személyvonat nem, vagy más vonatokkal összevonva közlekedik.

A Vámosgyörk és Füzesabony közötti személyvonatok indulási, érkezési ideje az első, Füzesabonyból 7:00-kor induló vonat kivételével szintén 30 perccel korábbi, mindkét irányban.

Füzesabony—Eger viszonylaton, ahol valamennyi AGRIA InterRégió vonat fél órával korábban közlekedik, kimarad a Füzesabonyból 6:03-kor induló 5530 sz. vonat és az Egerből 8:42-kor induló 5527 sz. vonat.

Éjszakai korlátozások

Mindkét vágányzári időszak első 4 hetében éjszakánként 5 órán keresztül szünetel a forgalom, emiatt a tervek szerint néhány éjszakai vonat helyett pótlóbusz fog közlekedni:​​​​​​

Füzesabony—Miskolc viszonylatban az 5048 sz. és 5021 sz. vonatok helyett a teljes útvonalon, az 5008 sz. és 5009 sz. vonat helyett pedig Emőd, illetve Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Miskolc között pótlóbusz fog közlekedni.

Csatlakozási rendszer, átszállási lehetőségek

A Keleti pályaudvarról a fél órával korábban induló, illetve ennyivel később érkező InterCity vonatok esetében mind Hatvanban, mind Füzesabonyban számottevően változnak az átszállási lehetőségek, mindemellett Miskolcon mind a TOKAJ kör IC, mind a HERNÁD–ZEMPLÉN IC vonatoknál szintén csak átszállással tudjuk biztosítani a korábbi közvetlen utazásokat.

Budapest—Eger viszonylatban, ahol valamennyi AGRIA InterRégió vonat fél órával korábban közlekedik, valamint Budapest—Gyöngyös között a MÁTRA InterRégió vonatok ugyancsak fél órával korábbi menetrendje miatt Aszód, Hatvan, Vámosgyörk, Kál-Kápolna, Füzesabony, Nyékládháza és Miskolc állomásokon az átszállási lehetőségek jelentősen változnak. Egyes viszonylatokban lényegesen kedvezőbb csatlakozási lehetőségek adódnak (pl. a személyvonati megállással közlekedő InterCity vonatokon), míg más elágazó vonalakon (pl. 86, 102, 108 sz. vonalak) jelentősen nőhet a várakozási idő, mivel a legtöbb csatlakozás sajnos nem biztosítható.

Hatvan térségében a Volánbusz járatainak menetrendje augusztus 17-től jelentősen megváltozik. A buszjáratok egy része a környező településekről közvetlenül a vasútállomásra érkezik, így biztosítva kényelmes átszállást a vonatokra.

A miskolci fővonalon szeptembertől decemberig életbe lépő változások ellenére a buszjáratokról átszállva Hatvantól továbbra is érdemes lesz a vasutat választani Budapest felé, hiszen a vonatok a módosított menetrendek szerint is hasonló követési sűrűséggel szolgálják ki az utasokat.

Helyjegy nélkül igénybe vehető vonatok, szakaszok

Az InterCityk a Keleti pályaudvar és Miskolc között vegyes összeállításban, azaz IC és nem IC-kocsikal is – többségében bisztrókocsi nélkül – közlekednek. Meghatározott viszonylatokban a nem IC minőségű vonatrészbe 300 forintos helyjegy váltása kötelező.

A Keleti pályaudvar és Miskolc között közlekedő InterCity esetében Füzesabony és Miskolc (IC 582-es vonat esetében Vámosgyörk és Miskolc) állomások között a nem IC minőségű kocsik helyjegyváltás nélkül vehetők igénybe.

A Miskolc—Nyugati pályaudvar közötti InterCityken Miskolc—Szerencs—Nyíregyháza között valamennyi kocsiban helyjegyváltás nélkül lehet utazni, IC-kocsiban és nem IC-minőségű kocsiban is.

A vágányzár ideje alatt a Budapest-Keleti—Hatvan és  Miskolc-Tiszai—Szerencs viszonylatban az alapmenetrendben is biztosított helyjegymentes szakaszokra vonatkozó szabályozás változatlan lesz.

Egyéb vonalakat érintő változások

Az Eger—Szilvásvárad közötti vonatok, valamint a Miskolc—Tiszaújváros között közlekedő buszok menetrendje is változni fog.

Tájékozódási lehetőségek

A módosított menetrendek az online felületeinken (MÁV app, ELVIRA) elérhetőek. Az állomások, megállóhelyek, vonatok kijelzőin, plakátokon és hangosbemondókon, továbbá az értékesítési csatornákon keresztül is tájékoztatjuk az utazóközönséget.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!