Ugrás a tartalomra

Ismét ellepték Miskolcot a csipkéspoloskák

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 19. péntek 17:05
Ha valaki úgy érzi, nem szereti senki, nyugodjon meg: ez a rovar őt is csípni fogja.

Poloska, poloska, csipkés poloska. Híd alatt, híd alatt... meg utcákon, tereken, buszmegállóban: aki kimerészkedik, annak nem csak a leégéstől kell tartania, hanem az apró rovarok "szeretete" is problémát okozhat a számára.

Főként a fák a gazdanövényei a kis méretű, ám annál agresszívabb csipkéspoloskának. Ez a faj az utóbbi években szaporodott el a térségben. Nem büdös, nem csügg függönyökön, de csípős, mint az Erős Pista.

Az egyre növekvő volumenű világkereskedelem egyik szinte kikerülhetetlen mellékhatása a kórokozók, növény- és állatfajok új területekre történő, gyorsuló ütemű, nem kívánt behurcolása – írta korábban az Agroforum.hu.

Az apró ízeltlábú jelenléte egész nyáron megfigyelhető, egyedeivel még ősszel a lomhullás előtt is találkozhatunk a fák alá kiteregetett frissen mosott ruhán, vagy az autónkon.
Mivel a kártevő a fa törzsén telel, így az ún. lemosó permetezés is gyérítheti az áttelelő egyedek számát.

A nyári időszakban már nem hatásos a vegyszeres- rovarölőszeres védekezésnek: olyan sok egyéb gazdanövényen jelent meg a csipkéspoloska, hogy gyakorlatilag a város teljes faállományán jelen vannak.

További hírek

Olvasnivaló