Ugrás a tartalomra

Ismét kinyílnak az erőművek kapui

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 21. péntek 12:30
Október utolsó péntekjén újra megrendezik az Erőművek Éjszakáját. A programhoz Miskolc idén is csatlakozott.
Az Erőművek éjszakája tavaly is nagy sikert aratott. Fotó: Juhász Ákos

Október 28-án immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari eseményét, amelyet idén is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szervez meg. Az Erőművek Éjszakájával egy időpontban ünneplik a Távhőszolgáltatás Napját is. Az érdeklődők ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és – idén először – a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba is. A főszervező célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

Miskolcon az idei évben több létesítményt is felkereshetnek az érdeklődők, hogy teljeskörűen megismerjék a város energiaellátásának folyamatát. Megnyitja kapuit az érdeklődők előtt a MIHŐ: három telephelyen, a Kenderföldi Biomassza kazánházban, a Tatár utcai Fűtőműben és a Kuala Kft. telephelyén nyújtanak majd betekintést a kulisszák mögé a szakemberek. Az MVM Balance & MVM MIFŰ bemutatja az érdeklődőknek, hogyan működik a kombinált ciklusú kiserőmű, a gázmotoros kiserőmű és a fűtőmű, és ezek működése hogyan látja el a várost villamos energiával és hővel, a KUALA Kft. hőközpontjában pedig a miskolci geotermikus rendszer működését, és a geotermikus energia szakszerű, környezetbarát és gazdaságos technológiával történő hasznosítását tekinthetik meg a látogatók. A régió legnagyobb szennyvíztisztító telepén, a MIVÍZ Kft. Miskolc-Szirma Szennyvíztisztító telepen láthatják az érdeklődők, hogyan tisztul meg a város átlagos napi vízfogyasztásából, vagyis a 35-45 ezer m3-ből származó szennyvíz. A telepen a biogáz üzem működésének kulisszatitkaiba is beleshetünk, amely az itt kezelt szennyvíziszapok felhasználásával állítja elő a telep működtetéséhez szükséges villamos energiát. Miskolcon a megújuló energiaforrások másik fontos képviselője a MIHŐ Kft. – Miskolc Kenderföldi Biomassza kazánház, ahol a több mint ezer lakás távhőszolgáltatását biztosító biomassza alapú fűtőmű üzemeltetésébe is betekinthetnek az érdeklődők.

- A programok megtekintése ingyenes, viszont regisztrálni szükséges. Jelentkezni elektronikusan a www.eromuvekejszakaja.hu weboldalon lehet. Már iskolás csoportok is jelezték, hogy részt szeretnének venni, illetve lakossági érdeklődők is vannak. A helyek már kezdenek betelni, úgyhogy mindenkinek azt javasoljuk, hogy minél hamarabb regisztráljon – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Bernáthné Barczi Judit, a MIHŐ Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársa. Hozzátette, a MIHŐ Kenderföldi Biomassza kazánházában három időpontban, 14, 16 és 18 órától indulnak a telephelylátogatások. Érdemes követni a MIHŐ Facebook-oldalát, ahol a folyamatosan frissítik az eseménnyel kapcsolatos információkat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!