Ugrás a tartalomra

Ismét Miskolcé a dicsőség: a miénk a legszebb adventi villamos

Kujan István|Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. január 05. szerda 17:55
A feldíszített miskolci szerelvény ötödik alkalommal nyerte el a közönség tetszését a cseh portálon.
Horváth Csongor képgalériája

Az MHD86.cz közlekedési magazin ötödik alkalommal hirdette meg a legszebb adventi villamos versengést. Az első helyen újra Miskolc végzett – immár ötödik alkalommal –, Pilsen megvédte a korábbi évek második helyé.

A miskolci adventi villamos legelőször 2012-ben indult el, akkor még szerényebb díszítéssel a 210-es pályaszámú Tátra típusú szerelvény töltötte be ezt a funkciót. 2013 óta a 202-es számú villamos öltözik ünnepi díszbe: az elmúlt kilenc évben volt már piros és óarany színű is, 2018-ban pedig jégpalotává alakították át. Mai mézeskalács házikó formáját 2019-ben nyerte el, a belső tere azonban évről évre megújul.

- Az első években a villamos belseje mindig más megjelenést tükrözött, először nagyon kevés belső dekorációval találkozhattak az utasok aztán egyre többel, egyre színesebb dekorációval, megjelent rajta a kandalló, a kemence, kanapé, és egy-egy mesefigura is – mondta el a Miskolc Televízió Híradójának a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. operatív igazgatója.  Gadnai-Bodnár Éva elmondta, a világjárvány előtt fellépők, énekesek, mesemondók is szerepeltek a villamoson, sőt a Mikulás is rendszeresen utazott a szerelvényen. Hozzátette, bíznak benne, hogy később ezek az attrakciók is visszatérhetnek az adventi villamosra.

2021 adventjén a jubileum alkalmából belül arany díszítést kapott, ebben a ragyogó pompában fogadják az utasokat A szépség és a szörnyeteg mese szereplői: Belle, a Szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike.

Demeter Péter a közlekedési cég vezérigazgatója szerint a jármű Miskolc büszkesége, és mindent megtettek azért, hogy idén is elnyerje a legszebbnek járó címet.

- A kollégáim nagyon sok munkája van abban, hogy ez a villamos ilyen gyönyörű legyen. Arról nem is beszélve, hogy mivel ma már a napi forgalomba nem, vagy csak nagyon ritkán adunk ki Tátra szerelvényeket a villamosvezetőknek rendszeresen típusképzéseken is részt kell vennie. Minden évben elkövetünk mindent annak érdekében, hogy ez a szerelvény műszakilag is és minden szempontból tudjon üzemelni – tette hozzá.

A versenyt indító cseh közlekedési magazin szavazásán tizenegy országból összesen huszonhárom jármű indult. A második legszebb idén is Pilzen, a harmadik pedig Prága villamosa lett. A díjnyertes miskolci jármű január hatodikáig közlekedik, addig bárki megcsodálhatja és utazhat a méltán népszerű mézeskalács házikóval.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!