Ugrás a tartalomra

Iszaptalanítják a miskolctapolcai Csónakázó-tavat

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. október 05. szerda 17:52
A munkákkal kapcsolatos vállalkozói szerződést a napokban írta alá Veres Pál polgármester, a feladatot a következő hónapokban folyamatosan végzi a kivitelező.

A partfal már megújult. Fotók: Mocsári László

Napokon belül megkezdődik a miskolctapolcai Csónakázó-tó iszaptalanítása – a munkálatokkal kapcsolatban tartott tájékoztatót szerdán a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője. Miklós Viktor emlékeztetett, a „Zöld város kialakítása Miskolc-Tapolca akcióterületen” című projekt részeként megújul a Csónakázó-tó a hozzá kapcsolódó sétányokkal, megszépül a tapolcai Őspark jelentős része, felújítják a terület víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-csatornáit, illetve az elektromos hálózatot, valamint új pavilonokat, utcabútorokat is telepítenek majd.

- A Csónakázó-tóból körülbelül 2000-2500 köbméter, az elmúlt évtizedek során felgyülemlett iszapot távolítanak majd el úgynevezett úszókotrók segítségével. Az így kitermelt iszapot a kivitelező először a nagyparkolóban fogja szikkasztani, ezt követően pedig elszállítja majd Miskolctapolcáról – mondta el az osztályvezető, aki kiemelte, a munkálatok a márciusban kezdődött parkrekonstrukciós munkákkal egyszerre fognak befejeződni jövő tavasszal.

Miklós Viktor

Folyamatos a munka

A munkálatok egyébként Miklós Viktor szerint a megfelelő ütemben haladnak: az őspark területén már elkészültek az új sétányok, és kikerültek az új kandeláberek is, a Barabits-sétány esetén pedig befejeződött a közművek cseréje, rövidesen megkezdődik az új sétány kialakítása is.

- A Csónakázó-tó partfalát támfalépítéssel erősítették meg, ez a munka már elkészült, de jól haladnak a geometrikus park és a tó körüli sétányok munkálatai is, legutoljára a Dehmel-sétány burkolatát fogják felszedni és cserélik újra – mondta el az osztályvezető. Kiemelte még a tó köré új utcabútorokat és kandelábereket telepítenek, a tó mentén WPC burkolatú napozóteraszokat és a konzolos stégeket alakítanak ki. „A Kilátó tér nemcsak a meglévő szökőkút, és tó felé nyújt majd kilátást, hanem a rekreációt is szolgálja padokkal, valamint két ivókúttal” – hangsúlyozta.

Felújítják a településrész frekventált utcájának számító Barabits sétányt, új beton térkőburkolatot kap és a teljes közműhálózat megújul. Új kandeláberek és utcabútorok kerülnek kihelyezésre. A sétány keleti oldalán a kor követelményeinek, valamint a helyi építészeti előírásoknak megfelelően modern pavilonokat alakítanak ki, a terület adottságait és környezeti sajátosságait is figyelembe véve. A kerítést magasra, középmagasra növő cserjékkel takarják el, cél egy Piactér kialakítása.

Komplex program

Teljesen felújítják, beton térkővel lesz burkolva a Tó sétány, amely a Barlangfürdő előtti új Piacteret és a Csónakázó-tóhoz kapcsolódó Kilátó teret egyenes vonalban, akadálymentesen köti össze. A parkrészen épül egy akadálymentes nyilvános illemhely ún. komfortpont. A meglévő sétányok mellett a zöldfelületbe beugró új pihenőpadokat helyeznek ki.

A Tanösvényre a tervek szerint egyedi tervezésű tanösvény táblákat helyeznek el, ezeken bemutatva az értékes, idős fákat, a parktörténetét és az állatvilágot valamint az új ültetésű cserje‐ és évelőfajokat.

Miklós Viktor végül hozzátette, a parkrekonstrukcióval a város tervei szerint nem ér véget Miskolctapolca fejlesztése: a következő uniós tervezési ciklusban szeretnék megújítani energetikailag és turisztikailag a Barlangfürdőt is.

A „Zöld város kialakítása Miskolc-Tapolca akcióterületen” című projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 1.093.226.027,- Ft.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!