Ugrás a tartalomra

"A játék nem játék": a járvány után csúcsra pörgött a miskolci társasklub

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. szeptember 03. péntek 15:46
Közösségre, társas élményekre vágynak az emberek a hosszú otthonlét után: ez a tapasztalat a Gémeskút klubnál, ahol heti 25-30 fő gyűlik össze, hogy közösen játszanak. Felejtsük el a Monopolyt, mutatjuk, hogy változott a társasjáték világa az utóbbi évtizedekben!


A koronavírus-járvány rengeteg dolgot megváltoztatott: nem csak gazdasági értelemben, nem csak a lakáspiacon, nem csak a munka világában, nem csak a családok és a gyermekvállalási kedv terén, hanem bennünk is. Megváltozott az eddig belénk ivódott norma, módosult itt-ott, mint egy icipicit eltorzult DNS-spirál. Bár senkinek nem lett két feje – konteó hívők ne figyeljenek – mégis érezhető a változás.

Fotók: Mocsári László

Van, aki zártabb lett, az arca részévé vált a maszk, a testéhez nőtt a távolságtartás. Másokat megviselte a bezárva töltött idő, hogy még inkább keresik a társaságot. Az utóbbi kategória számára a kulcsszó: EGYÜTT. Pont emiatt nőtt meg a közösségek szerepe az újranyitás óta.

Ez az állítás megállja a helyét a társasjátékozás világában is. Miskolcon is érezhető az igény: a Gémeskút - Társasjáték Klub Miskolc újra gőzerővel működik. Aki számára a társasjáték még mindig egyet jelent a gyerekeknek szánt, dobsz és lépsz mechanizmusú táblajátékokkal, vagy egyenlőségjelet tesznek a Hasbro termékek és a társasok közé, esetleg nem képesek elvonatkoztatni a Monopoly-tól, azok álljanak meg az olvasásban, és fussák át az alábbi info-boxot.

 

A modern társasjáték-forradalom
A Monopoly, és úgy egészében a dobsz és lépsz alapú társasjátékok megállták a helyüket… egykor. Abban az időben, amikor még más igényekkel ült le valaki a tábla elé. Amikor a digitalizáció és az internet nem pumpálta fel olyan mértékben az ingerküszöbünket, hogy ami egykor izgalmas, mégis könnyed szórakozást nyújtott, az mára kissé unalmasnak hasson. A társasjátékok új generációi hihetetlen változatossággal, rendkívüli ötletesen, és komoly minőségbeli színvonallal – és persze árral – csábítják a Homo Ludenst (játékos ember). Több ezer új táblajáték születik évente, amik számos kategóriába sorolhatóak: logikai, stratégiai, ügyességi vagy épp party játékok. Vannak, ahol a játékosok vérre menő küzdelmet folytatnak egymással, míg más címeknél együtt, a játék ellen küzdenek. A társasjátékoknak – mint a filmeknél az IMDB - kialakult egy saját felhasználói toplistája, ami az összes megjelenést rangsorolja különböző szempontok alapján: így bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Nem túlzás: a játék nem csak a gyerekek sajátja, a szülők, de még a nagyszülők is simán bevonhatóak egy kis családi gamerkedésre. Számos fórum blog és vlog foglalkozik Magyarországon is a jelenséggel, mint például a „Mit játsszunk?” ahol naprakész infókat, társasbemutatókat, számos érdekes beszélgetést és játékelemzést is megnézhetünk. Itt például 7 olyan társasjátékot mutatnak be, amivel kiválthatók a mindenki által ismert, híres – de talán már idejétmúlt – nevek.

Kockába zárt nosztalgia

- 2016 februárjában indítottuk a klubot – mesélte Puskás Tibor, a Gémeskút egyik alapítója. - Általában egy héten egyszer, csütörtökönként tartjuk a klubalkalmakat, de többször kérnek fel minket egyéb programok szervezésére is. Most hétvégén például a Miskolci Egyetemi Napokra hívtak meg minket, hogy az intézmény dolgozóinak és az ő családjaik számára szervezzünk programot. Ennek a témája a nosztalgia lesz, így előkerül például a Rubik Kocka is, de bemutatunk számos más, modern és izgalmas játékot, amik a közös élményen keresztül vezetnek vissza abba az időbe, amikor a családok még több időt töltöttek együtt.

Tibor ennél a pontnál megemlítette, hogy a Rubik Kocka a mai napig érdekes hungarikum, bár talán nem ismerik annyian, mint fénykorában. Úgy fogalmazott, ha csak úgy valakinek a kezébe adunk egy ilyen színes kockát, nagy valószínűséggel nem fogja percek alatt kirakni, hanem jobbjára csak érdeklődve tekergeti. Ekkor – néhány másodperces szünet után – a szomszédos asztalnál jelentkezett egy klubtag: ha az ő kezébe kerülne a játék, nem jelentene különösebb problémát összepászítani az oldalakat. Mersz és nyersz alapon elő is került egy Rubik Kocka és egy stopperóra, és elkezdődött a Sztari János vs. Rubik Ernő párbaj. Az eredményt az alábbi videón nézhetik meg:

Játék a könyvtárban

A villámkezű fiatalember produkciója után visszatértünk az eredeti témánkhoz, ami a klub és a közösségépítés volt.
- Általában 16.30-tól 21.30-ig tart egy alkalom, amiket a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtárban tartunk jelenleg. Az öt és fél év alatt voltak hullámvölgyek, főleg a legutóbbi vírusidőszak alatt. Az elmúlt hónapokban viszont csúcsra jártunk: általában 20-30 fő gyűlik össze hétről hétre a klubalkalmakon. Ez nem rossz szám, ha azt nézzük, hogy kevés miskolci közösség tud huzamosabb időn keresztül ennyi résztvevőt megmozgatni, főleg úgy, hogy tematikus dologról van szó.

Puskás Tibor úgy véli, az emberek még inkább kiéheztek a közösségi létre, a társaságban töltött időre az utóbbi két év során.

- Általában több játékot játszunk egyszerre, mindenki ahhoz csatlakozik, ami számára szimpatikus. Viszont azt tapasztalom, hogy nem a csendben elvonulós, komoly stratégiát igénylő, kevesebb fővel működő játékok kerülnek elő, hanem az olyan társasok, amiket akár 8-10 ember is játszhat egyszerre, és amik különféle kontaktusokat szülnek a játékosok között. Általában hatalmas nevetésbe torkollnak az ilyen játékok.

Azok, akik próbáltak már Miskolcon olyan közösséget építeni, ami valamilyen kötött tevékenység köré épül, tudják milyen nehéz akár 10 embert is megszólítani hétről hétre. Ismerik az ilyen közösségek igazi értékét: a társas időtöltést.

- Sok az új jövevény, akik lelátogatnak hozzánk egy-egy alkalomra – szerencsére többnyire itt is ragadnak. Az új érdeklődők számának megugrása pedig nem csak azt mutatja, hogy egyre elterjedtebb a modern társasjáték szeretete, hanem talán azt is, hogy megnövekedett az igény az emberekben, hogy egy-egy közösség tagjai legyenek – véli a Gémeskút vezetője.

Aki csatlakozna a Gémeskúthoz, vagy kipróbálná magát egy játékesten, az itt informálódhat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!