Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: A békéltető testületi eljárás új szabályai

dr. Strassburger Gyula ügyvéd
Utoljára módosítva
2024. január 27. szombat 09:01
„Az elérhetőbb fogyasztóvédelemről” címet viselő új törvény, a 2023. évi XX. tv., számos újítást vezetett be 2024. 01. 01-től a fogyasztóvédelmi békéltető testületek életében.

A békéltető testület feladata, hogy megkísérelje a fogyasztói jogvita rendezése céljából egyezség létrehozását a felek között. Ha ez nem vezet eredményre, akkor az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors és költségkímélő érvényesítése érdekében.

2024. január 1-jétől a békéltető testületek regionális illetékességgel működnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Békéltető Testület Miskolc székhellyel a Szentpáli utca 1. sz. alatt található. A Testület új illetékessége Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyére, Heves Vármegyére és Nógrád Vármegyére terjed ki. Ez azt jelenti, hogy ezekben a megyékben élő fogyasztók a Miskolcon működő békéltető testületet kereshetik meg panaszaikkal.

Szintén új szabály, hogy a békéltető testület tagja egyedül jár el. A békéltető testület a meghallgatást személyes jelenlét nélküli, hang- és képi átvitelt egyidejűleg biztosító elektronikai eszköz útján, online formában tartja meg. Ha azonban a fogyasztó kéri, a békéltető testület személyes meghallgatást tart.

Rendkívül jelentős változás, hogy ha a felek nem tudnak megegyezni az adott ügyben, a békéltető testület akkor is kötelező döntést hozhat, ha a vállalkozás alávetési nyilatkozatot nem tett, de a kérelem megalapozott, és a fogyasztó érvényesíteni kívánt igénye - sem a kérelemben, sem a kötelezést tartalmazó határozat meghozatalakor - nem haladja meg a kétszázezer forintot.

Vagyis nem a kereskedő, szolgáltató dönti el, hogy elfogadja-e a testület döntését a megadott értékhatár alatti esetekben, hanem a törvény mondja ki azok kötelező érvényét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!