Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: Önkormányzati lakásba a bérlő által befogadható személyek

dr. Strassburger Gyula ügyvéd
Utoljára módosítva
2022. május 22. vasárnap 13:57
Miskolci olvasónk önkormányzati tulajdonú bérlakásban lakik. A lakásnak édesanyjával közösen bérlőtársai. Mivel a lakás kétszobás, így egy-egy szobát használnak külön-külön az egyéb helyiségek közös használata mellett. Levélírónk pár hónapja megismerkedett egy hölggyel, és vele élettársi kapcsolatot kíván létesíteni. Kérdezi ezek után: ahhoz, hogy az élettárasa hozzáköltözhessen, szükség van-e valakinek a hozzájárulására?

A kérdésre a választ a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. Tv. adja meg. E szerint a bérlő a lakásba más személyt - a kiskorú gyermeke, valamint a befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermeke kivételével - a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be. Ha a lakás önkormányzati tulajdonban áll, tágabb lehetőségekkel élhet a bérlő, mert a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét.

Önkormányzati lakásba a bérlő más személyt, így élettársát, csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhatja be. A bérlőtársak –mint olvasónk és édesanyja is- a lakás együttes bérlői. A bérlőtárs a lakásba más személyt - a kiskorú gyermeke, valamint a befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermeke kivételével - a másik bérlőtárs írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

Összefoglalva tehát a szabályokat: a bérlőtárs más személyt a lakásba csak a másik bérlőtárs és a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be, ez a szabály érvényesül tehát olvasónk esetében is.

(Címlapkép: Illusztráció)

További hírek

Olvasnivaló