Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: A végrendelet visszavonása

dr. Strassburger Gyula ügyvéd
Utoljára módosítva
2024. szeptember 28. szombat 12:09
Miskolci levélírónk levelében leírja, hogy távoli rokonát nevezte meg végrendeletében kizárólagos örököséül, melyet több évvel ezelőtt készített. Most elmérgesedett kapcsolatuk, így már nem szeretné, ha a korábban örökösül nevezett személy lenne az örököse. Azt kérdezi ezek után levélírónk, hogy van-e lehetősége arra, hogy korábbi végrendelete ne érvényesüljön.

Az örökhagyó halála esetére vagyonáról vagy annak egy részéről végrendelettel szabadon rendelkezhet.
A végrendelet az örökhagyó által hatálytalanítható. A végrendelet hatálytalanná válik annak visszavonása esetén, továbbá akkor is, ha az írásbeli magánvégrendeletet megsemmisíti az örökhagyó.

A végrendelet tehát a visszavonással hatálytalanná válik. A visszavonásra a végrendelet tételére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a visszavonás érvényes, ha az örökhagyó saját kezűleg írta az okiratot elejétől a végéig, és saját kezűleg aláírja.

Más által írt okirat esetén a végrendelkezőnek két tanú együttes jelenlétében kell az okiratot aláírnia.
Lényeges szabály, hogy ha az örökhagyó újabb írásbeli végrendeletet tesz, a korábbi végrendeletet akkor is visszavontnak kell tekinteni. A korábbi végrendeletnek az újabb végrendelet rendelkezéseivel nem ellentétes rendelkezései azonban, - ha az örökhagyó eltérő akarata nem állapítható meg - hatályban maradnak.

A végrendelet visszavonás esetén tehát nem feltétlenül veszíti teljes egészében hatályát, ez csupán arra a részre következik be, amelyre a visszavonás vonatkozik.

Az örökhagyónak a végrendelet visszavonásához végrendelkezési képességgel kell rendelkeznie.
Az öröklési szabályok tehát bonyolultak, ezért javasolt, hogy az örökhagyó, akár a végrendelet megszerkesztéséhez, akár annak visszavonásához, ügyvédi segítséget vegyen igénybe, ha nem akarja, hogy rendelkezése formai hiba miatt érvénytelen legyen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!