Ugrás a tartalomra

Jól halad az aláírásgyűjtés a bezárásra ítélt szirmai postáért, a polgármester mindent megtesz az újranyitásért

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. november 11. péntek 21:18
Mint arról beszámoltunk, a Magyar Posta november 12-től országosan összesen 366 postahivatalt zár be, az elszabadult energiaárakra és a vállalat veszteségeire hivatkozva, ebből kilencet Miskolcon.
Fotó: Juhász Ákos

A posta bezárásokra a takarékosság jegyében kerül sor és általában a kisebb hivatalokat érinti, azonban éppen ezek azok, amelyek eddig a belvárosban található nagyobb postáktól távollévőket, köztük az időseket és a környék vállalkozásait szolgálták ki. A döntés az érintettek körében elégedetlenséget szült, úgy érzik, az ő véleményüket senki nem kérdezte, hiteles tájékoztatást nem kaptak, és szerintük nem ezeken a néhány dolgozót foglalkoztató kispostákon tud a Magyar Posta érdemi költséget megtakarítani. A kilenc bezárásra ítélt miskolci posta egyike a szirmai, ahol Cseléné Figula Edina, a körzet önkormányzati képviselője és meghívottként Veres Pál polgármester tartott lakossági fórumot péntek délután. A megjelentek a Jobbik által kezdeményezett petíciót is aláírhatták, amelyet eljuttatnak majd a Magyar Posta vezetőinek és az illetékes miniszterhez. 

Fotó: Juhász Ákos

Cseléné Figula Edinától megtudtuk, hogy az ő választási körzetében két posta is érintett, a szirmai és a martinkertvárosi, ezért nagyon sokan fordultak hozzá a panaszukkal, kérve a segítségét. Részben ezért indították el közel egy héttel korábban az aláírásgyűjtést a két körzetben összesen nyolc helyszínen, hogy megmutathassák a döntéshozóknak, hogy a bezárások mennyi embert érintenek hátrányosan. Mint önkormányzati képviselőknek sok eszközük nincsen, miután a posta állami cég, nem az önkormányzat hatáskörébe tartoznak, hanem a kormányéba.
 
„Azért vagyunk itt ezen a rendkívüli fórumon, mert holnaptól, tizenkettedikétől bezárják a postánkat. A hírek szerint ideiglenesen, de már halhattunk olyan nyilatkozatot is, hogy Szirmán nincs szükség erre a kis postára. Ezért vagyunk most itt, ezért gyűjtünk már több, mint egy hete aláírásokat, ezért hívtunk meg ide kormánypárti országgyűlési képviselőt is, Csöbör Katalin személyében, és a polgármesterünket is Veres Pált, hogy beszéljünk róla, tegyünk ellene, mert megint a fejünk felett döntöttek rólunk. A képviselő asszony sajnos nem jött el. Bízom benne, hogy a körzetéért végzett sok munkája miatt nem ért rá. Itt van azonban Veres Pál, Miskolc polgármestere, akinek köszönöm, hogy eljött, ez mutatja, hogy az önkormányzatnak mennyire fontos ez az ügy. Sokan azt gondolják tévesen, hogy a postákat az önkormányzat zárja be, holott valójában nem is tehet semmit, mert állami fenntartású intézményekről van szó” – vázolta fel a helyzetet a képviselő. Hozzátette: „A postákat az állam zárja be. Azokat a szolgáltatásokat szüntetik meg ezzel, amikre minden itt lakónak szüksége van. Ezek olyan egyetemes szolgáltatások, amiket az állam felvállalt a postán keresztül, és ezeket csak a postahivatalokban tudják elintézni az emberek. Szirma körzetében három posta is bezár, amelyek elérhető távolságban voltak. Ezzel nagyon megnehezítik az itt élők életét.” 

Fotó: Juhász Ákos

A képviselő szerint ráadásul az éppen zajló nagyszabású útépítések, mint az Y-híd és környéke is komolyan megnehezítik a távolabbi posták elérését is. Ahogy a buszos csekkbefizetés is komoly teher, elsősorban az időseknek, mert sok utazással, várakozással jár, de az itteni vállalkozóknak is, akik nem egyszer naponta kapnak vagy adnak fel, akár több száz levelet, küldeményt. 

Végezetül a bezáró szirmai posta alkalmazottjának levelét olvasta fel: „Kedves Ügyfeleim! Köszönöm mindenkinek, aki eddig bármilyen formában igénybe vette a kis posta szolgáltatásait. Hálás vagyok, hogy befogadtak és elfogadtak. Nem tudok elég hálás lenni a felém áradó kedvességért és szeretetért. Imádtam itt dolgozni, a második otthonom volt. Ha valakinek bármiben tudok segíteni, hívjon nyugodtan. Fájó szívvel búcsúzom” – állt a búcsúlevélben.

Fotó: Juhász Ákos

Veres Pál polgármester aláhúzta: „Mindig örömmel jövök ide, de most nem túl boldogan, mert éppen egy ilyen eseményre kellett Szirmára jönnöm. Ahogyan a zalaegerszegi polgármester is panaszkodott, úgy én is a sajtóból tudtam meg, hogy a Magyar Posta 366 hivatalt zár be az országban, és ebből kilencet Miskolcon. Erősen felháborított és próbáltam utánanézni, mi lehet ennek az oka. Kiderült, hogy a posta veszteséges, több tíz milliárd forint veszteséget halmozott fel, és takarékosságra hivatkozva zárnak be postákat. Legyen világos, hogy a posták üzemeltetése állami feladat, a Magyar Postán keresztül. Ugyanakkor mi is segítettünk eddig is, például ez a hivatal is önkormányzati ingatlanban működik, amit bérelnek. Jó néven vettük volna, ha előbb leülnek velünk és megkérdezik, hogy ha már mindenképpen takarékoskodni kell, akkor mi legyen az, amit bezárhatunk” – tájékoztatta a fórum résztvevőit a polgármester, akitől megtudtuk azt is, hogy Csöbör Katalin országgyűlési képviselő elment ez ügyben a postáért felelős miniszterhelyetteshez, Fónagy Jánoshoz, hogy megkérdezze, milyen lehetséges megoldást javasolnak. A válasz az volt, hogy, ha az üzemeltetés költségeibe beszáll az önkormányzat, akkor lehetséges lenne a kisposták nyitva tartása. Amely válasz igen meglepő annak fényében, hogy jól tudják, az önkormányzatoknak szinte az alapellátások biztosításához sincsen elegendő forrásuk. Miskolcnak csak az utolsó negyedévben 3,2 milliárd forint hiányzik a város működtetéséhez, amiért elsősorban az energiaárak felelősek.

Fotó: Juhász Ákos

„A városnak is számos intézményét be kellett zárnia vagy részlegesen működtetnie. Az alapellátások élveznek prioritást, az óvodák, bölcsődék, gyermekétkeztetés, szociális ellátások. Avagy a közösségi közlekedés, a víz és távhőszolgáltatás. Minden egyéb másodlagos. Nekünk is be kellett zárni fürdőket, művelődési házakat, könyvtárakat átmenetileg. Minden pénzt összekapartunk, és még így is több, mint három milliárd hiányzik a kasszából. És ezek után kaptuk ezt az üzenetet, hogy, ha tenni akarunk a postákért is, akkor működtessük még azokat is. Én még ezt sem zártam ki, hiszen ez a miskolci emberek érdeke. Levelet írtam Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek és Fónagy János miniszterhelyettesnek, tegnap találkozót is egyeztettünk, ezért mához egy hétre megyek velük tárgyalni. Most úgy néz ki, hogy ha a teljes működési költséget megfelezzük, akkor lenne esély arra, hogy újranyissanak a posták. Megvizsgáljuk, hogy nekünk mire van lehetőségünk, és azt, hogy egy adott körzetben melyik az a hivatal, amelyet megtudnánk menteni. De egyelőre ennél többet nem tudok mondani. Mindent megteszek annak érdekében, hogy legyen megoldás, és itt Szirmán elérhető legyen a postai szolgáltatás. Hogy ezt milyen módon tudjuk megtenni, azt még nem tudom, egy hét múlva többet fogunk tudni erről mondani. Bebizonyosodott újra, hogy mi miskolciak csak magunkra számíthatunk” – zárta hozzászólását Veres Pál.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!