Ugrás a tartalomra

Jót ivás, jót evés, jótevés: mutatjuk a Borangolás programjait

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. május 14. kedd 11:41
A héten elkezdődik Miskolc legnagyobb domboldali fesztiválja.
Fotók: Osztie Tibor

Hétfő délután sajtótájékoztatón foglalták össze, mit várhatunk idén az avasi pincék ünnepén.

- Tizenkettedik alkalom: már ez is mutatja, hogy olyan hagyományról van szó, ami fontos a miskolciak számára – vezette fel mondandóját Veres Pál polgármester, aki kifejtette, hogy

Miskolc a programkínálatot tekintve „négy évszakos város” – ennek az egyik elme a Borangolás is – az egyéb borturisztikai eseményekkel karöltve –, aminek hála az Avas kezdi visszanyerni egykori fényét.

Veres Pál beszélt arról is, milyen városfejlesztési mérföldkövek segítették az utóbbi években a történelmi városrész rehabilitációját. A megújuló sétányok, az újonnan kiépített vízelvezető rendszer, a felújított Avasi templom, a lépcsősorok biztonságossá tétele és a Horváth tető látványos fejlesztései mind egy-egy lépést jelentettek a jövő Avasa felé. A polgármester az új külsőre szert tett kilátó, és a körülötte kiépült komplexumok fontosságára is emlékeztette a sajtótájékoztatón résztvevőket.

 - Egy fejlesztés akkor válhat teljessé, ha több területet érint. Sok mindent sikerült elérni, és van, amivel még tartozunk az Avasnak: parkolóhelyekkel és a megközelíthetőség könnyebbé tételével mindenképp. Emellett továbbra is tervben van a belvárostól induló kötöttpályás felvonó terve, amire nemsokára be is adjuk a pályázatot – tudatta a városvezető, hozzátéve, minden projektet az olyan programok töltik meg élettel, mint a Borangolás. Kiemelte azt a sikert is, amit a hegygazda intézmény hozott az elmúlt években: Magyar László és Jacsó Pál sikerrel közvetítettek a városháza és a pincesorok életének szereplői között a problémás kérdésekben.

Veres Pál szerint ismét tízezreket vonz majd a csütörtökön kezdődő fesztivál, ami tulajdonképp a közösségépítésről, a város hangulatának emeléséről szól, és ami az utóbbi években vált minden korosztály számára szórakozást kínáló eseménnyé.

- Bízom benne, hogy találkozunk hétvégén az Avason – zárta gondolatait a polgármester.

A Borangolást szervező Miskolczi Borbarátok Társaságának elnöke, Demeter Tibor elmondta, ez lesz a 12. rendezvény, de a programot 13 évvel ezelőtt indították útjára.

- Akkor még olyan hangulata volt, mint egy jó házibulinak, hiszen néhány százan voltunk összesen. Tavaly 27 ezren látogattak ki a pincékhez

– emlékezett vissza a kezdetekre. Elmondta, a lépték változott, a cél azonban nem: visszahozni a kulturált borfogyasztást Miskolcra. Megerősítette, hogy az elmúlt időszak fejlesztései elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy újra divatos legyen pincetulajdonosnak lenni a polgárok körében.

- Egy évtized alatt több mint 100 pince cserélt gazdát, a legtöbb ezek közül fel is lett újítva. A Borangolás pedig nem csak a helyiek számára vált kiemelt eseménnyé: sokan érkeznek a határokon túlról is. Mi pedig 13 év után is izgatottan készülünk a rendezvényre. Reméljük, jó lesz az idő, sok jó bor és sok finom étel fogy majd el.

Demeter Tibor kitért arra is, hogy van még olyan része az Avasnak, ahová tovább nyújtózhat a fesztivál. Ilyen például a Nagy Avas, amely egyelőre csak kevéssé kihasznált területe a Borangolásnak. Az infrastruktúra kiépítésével azonban ez a helyszín is felzárkózhat a történelmi pincesor gyöngyszemeihez. 

Ezt követően a számok tükrében is bemutatták az idei Borangolást. Orosz Eszter az esemény marketing vezetője elmondta,

a Celláriumtól a Margit pincéig több mint 200 futballpályányi területen várják a borospohárral barangolókat, 80 programhelyszínen 62 borászat kínálatával.

A talpas pohár alá sörpadok vagy pinceasztalok kerülnek, a talp alá pedig válogatott zenék. 3 színpadon 18 koncert szórakoztatja a kilátogatókat: szól majd pop, rock, jazz, blues, folk, hip-hop, az elektronikus zene kedvelőit pedig dj-k látják el ritmussal. Mindemellett bárzongoristák foglalják el az Avast: melódiák, sanzonok és ismert slágerek is megszólalnak majd a billentyűk nyomán.

A főszerep a felhőtlen időtöltésé lesz, de az Avasember kupa révén a sport is megjelenik, de kiemelt figyelmet kapnak a legszebb pincék, valamint a bórkóstolás és a társadalmi szerepvállalás is előtérbe kerül egy-egy programelemnek hála. Sőt, Hollywood Hills is helyet kap a sétányokon, idén ugyanis a legnagyobb világsztárok borait is a kínálatába vette a rendezvény: bár a szervezőknek „szívük csücskét jelentik a bükki borok”, de nem mondanak nemet az olyan hírességek nedűire, akik már beírták magukat a zene, a filmvilág vagy a sport történelmébe.

A jót ivók mellett a jót evőkre is számítanak a Borangoláson: egyfelől rengeteg miskolci vendéglátós települ ki az Avasra, de számos pincetulajdonos készül boraikhoz illő fogásokkal azok számára, akik megéheznének. Másrészt a szervezők idén is kijelöltek egy olyan támogatandó célt, ami érdemes a figyelemre: a Serbán Zsolt nevével feémjelzett MATINE-Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesületet lehet támogatni majd egy étel, egy palack bor árával. 

A sajtótájékoztatón elhangzott vélemények szerint a programok terén már kiemelkedőt nyújt, már csak az országos hírverésben kell felnőnie a Borangolásnak.

A részletes programokról ITT olvashat.
 

További hírek

Olvasnivaló