Ugrás a tartalomra

Jövőképet nyújtanak a lyukóvölgyieknek

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 14. szerda 17:05
Beiskolázás, munkahelykeresés, kertművelés – csak néhány azok közül a programok közül, amiket terveznek a pandémia harmadik hulláma után Lyukóvölgyben. A térségben újabb projektet kezdett az önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a MESZEGYI segítségével.
Fotó: Mocsári László

Kétszáz millió forintos támogatásban részesült a  miskolci önkormányzat „Társadalmi együttműködés erősítése Lyukóvölgyben” elnevezésű projektje, melyet konzorciumban valósítanak meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézménnyel (MESZEGYI).

A program célja, hogy jövőképet nyújtson a Lyukóvölgyben lakók számára. A célcsoportjába pedig a halmozottan hátrányos helyzetű, alacsony, illetve elavult iskolai végzettséggel rendelkező, jellemzően szociális és anyagi gondokkal küzdők tartoznak, de a program a terület egésze számára is nyújt olyan szolgáltatásokat, amelyek segítik a hátrányos helyzetű emberek felzárkózását és a település életébe történő integrációját.

Brugger-Hornyák Alexandra szerint mára már két-háromezren is élhetnek a városrészben. – Korábbi, 2011-es adat szerint kicsivel több mint ezerhétszáz lakója volt a szegregátumnak. Azóta nagyon sok a gyerek – mondta a MESZEGYI vezető szociális munkása, aki hozzátette, most azt célozzák meg, hogy az itt élőknek magasabb iskolai végzettségük legyen. – A tizenhat és ötvennégy év közöttieknek segítünk egy piacképes tudás elérésében, illetve felvesszük a kapcsolatot a Paktumirodával is, hogy munkát találhassanak. Külön foglalkozunk a tizenhat és húsz év közöttiekkel is, akik nem dolgoznak, de már nem is tanulnak. A mentorprogramban a szakképzőkkel lépünk kapcsolatba. Ezentúl drogprevencióval, család és gyerekjóléttel foglalkozunk, készségfejlesztő foglalkozásokat szervezünk és folyamatosan tartjuk a kapcsolatot szociális munkásként az itt élőkkel ügyes-bajos dolgaik elintézésében. 

Decemberben Rendes Roland családjának segítettek, mert leégett a házuk. – Kaptunk élelmiszert és új ruhákat, amikért nagyon hálásak vagyunk párommal. Négy gyerekünk egyébként is nagyon szeret járni a közösségi házba, mert itt mindig foglalkoznak velük, a tanulásban is segítik őket.

Az átfogó célja a lyukói lakosság integrációjának elősegítése, a közösségi kohézió erősítése, valamint a mentális problémák csökkentése. Ehhez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a MESZEGYI olyan szociális, oktatási, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő, foglalkoztatási, egészségügyi programokat szerveznek, mint például: környezetvédelmi programok, sportfoglalkozások, színházlátogatás. A közösségfejlesztő programok mellett mentorálási, életvezetési-; és munkavállalási tanácsadást, valamint folyamatos szociális munkát biztosítanak az itt élőknek.

 – A térségben már 2014-től vagyunk jelen, most szeretnénk kiterjeszteni a működésünket további halmozottan hátrányos helyzetű lakókra, akiket be tudunk vonni az egyéni fejlesztési tervbe. Szociális munkásaink járják a vidéket, hogy megtudják azt is, kik művelnék szívesen kertjüket, hiszen ez a terület korábban erről volt ismert - nyilatkozta Garbóczy Levente, a lyukóvölgyi program vezetője. 

A program 2020. november 1. és 2023. február 28. között valósul meg, 100 %-ban az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. Összköltsége 200 millió forint.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!