Ugrás a tartalomra

Jubilál az Avasi Borangolás

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. május 09. hétfő 13:37
A népszerű gasztronómiai és kulturális rendezvényt idén végre az eredeti időpontjában tarthatják meg.

Gyurcsik András és Veres Pál ismertette a X. Borangolás programjait. Fotó: Juhász Ákos

84 borász, 53 pince, 52 zenekar valamint 17 megyei és városi gasztronómiai attrakció – így néz ki számokban a X. Avasi Borangolás, melyet május 12-e és 14-e között rendeznek meg a történelmi Avason. Az esemény programjait sajtótájékoztató keretében ismertette Gyurcsik András, a Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület elnökségi tagja valamint Veres Pál, Miskolc polgármestere a Bortanyán.

Az eseményen előbb a város első embere szólt, aki elmondta, hivatalba lépésétől kezdve kiemelt feladatának tartja az, hogy a város turisztikai desztinációit – köztük kiemelten a belvárost és a történelmi Avast továbbfejlesszék.

- A terület sorsát szívén viselő civilszervezeteknek hála, már látványos a változás, az Avas elkezdett megújulni. Ebben természetesen a város is igyekezett kivenni a részét: folytattuk a csapadékvízelevezést, az úthálózat részleges felújítását, rövid időn belül befejeződik a Horváth-tető, és megkezdődik az Avasi kilátó felújítása, az Avas-tető átfogó rehabilitációja pedig mostani állás szerint 2023-ban indulhat. Jó hír az is, hogy a város régi vágya, az avasi libegő megvalósítása az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól megkapta a szakmai támogatást, uniós forrásokból ez megvalósítható – sorolta Veres Pál, aki hozzátette, a helyi civilekkel többször is egyeztetetett, és az ő ötleteik, vállalkozó kedvük, kezdeményezéseik és elvárásaik összehangolása érdekében a város a közelmúltban hegygazdákat jelölt ki.

Egy nap a szakmáé

Gyurcsik András hozzátette, egyre több ingatlan talál gazdára a történelmi Avason és például a járőrszolgálat, a kamerarendszer kiépítése és a csapadékvíz elvezetése is a fejlesztések eredménye. A Borangolást idén is a város napjához kapcsolódva rendezik meg a Kisavason, a Mélyvölgy utcán és a Nagyavason.

- Május 12-én, csütörtökön egy szakmai nappal kezdünk a Bortanyán, itt választjuk meg Miskolc város borát vörös-, fehér- és édesbor kategóriákban, illetve lesz egy csúcsbor a három nyertes összevetésével. Ugyanezen a napon, de délután borjogi, bormarketing és helytörténeti témájú előadások hallhatók majd az Agrárminisztérium és a Bükki Hegyközségi Tanács szakembereinek tolmácsolásában. Végül este a bükki borászatnak lesz egy borszalonja, borkóstolóval – kezdte.

Fotó: Juhász Ákos

Gasztronómia, kultúra, szabadidő

A péntek és a szombat aztán már a nagyközönségé, a már említett nyolcvannégy borász ötvenhárom pincében mutatja be borait, melyek mellé tizenhét megyei és városi street food étterem kínálja majd finomságait. „A színpadi programok mellett Nagyavasi Matiné címmel szervez családi programokat az Avasi Borút egyesület, többek között veteránautó bemutatóval, vagy éppen sétakocsikázással. A program célja az, hogy az egy, vagy több gyerekkel érkező családok is jól érezhessék magukat a Borangoláson, hosszabb időt tudjanak kint tölteni úgy, hogy a kisebbek sem unják el magukat – hangsúlyozta a Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület elnökségi tagja.

Együttműködnek a Miskolci Egyetemmel is, a felsőoktatási intézményben ugyanis ezzel egy időben rendezik meg a Miskolci Egyetemi Napokat. – A campusból buszokkal fogják szállítani az Avasra a hallgatókat, akiknek külön terasza lesz, számukra vetélkedőket is szervezünk – mondta Gyurcsik András.

A Borangolás társadalmi szerepvállalásának részeként a bevételekből az avasi református templomhoz vezető lépcsősor felújítását is támogatják, a fesztiválpoharak árából pedig a Baráthegyi kutyakiképzőt segítik.

Fotó: MiNap-archív/Horváth Csongor

Az Avasi Borangolás eddigi eredményei
- 756 pince a történelmi pincesorokon, 115 új tulajdonos, 44 felújított pince.
- Önkormányzati fejlesztések 2,7 milliárd forint értékben: vízelvezetés, Horváth-tető rekonstrukció, Bortanya felújítás, Okososzlop telepítés, sétányok világításának fejlesztése.
- Magánberuházások 1,6 milliárd forint értékben: Bormúzeum, Avasi Cellarium, Avasi Présház, Creppy Center, Arany Korona, Dűlő, négy új apartman szállás.
- Folyamatos járőrszolgálat
- Részleges kameramegfigyelés
- 5 szakmai elismerés
- 11 különböző új rendezvény az Avasi Civil szervezetek és vállalkozások szervezésében
- Újraindult az Amfiteátrum
- Újraindult a kilátó
- 23 rendezvény 2021-ben 6 hónap alatt az Avason
- Egy évben egyszer biztos rendbe teszik az Avast közös összefogással

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!