Ugrás a tartalomra

Jubileumi koncerttel és zenei kuriózumnak számító CD-vel ünnepel az idén hatvanéves Miskolci Szimfonikus Zenekar

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. november 06. hétfő 21:04
Nemcsak a kerek évfordulóra, hanem adventre, karácsonyra és újévre is tartogat különlegességeket a zenekar, az előttünk álló programok részleteit hétfőn ismertették a közönséggel.

Fotók: Juhász Ákos

Jubileumi koncerttel ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját a Miskolci Szimfonikus Zenekar november 10-én, pénteken este hét órától a Művészetek Házában – a többi között erről számolt be a zenekar a hétfői, rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az eseményen előbb Szászné Pónus Krisztina, a miskolci szimfonikusok ügyvezetője beszélt, aki szerint bár az egész évaduk a kerek évforduló jegyében telik, a most pénteki koncert mégis kiemelt fontosságú.

- Mivel a zenekar hatvan évvel ezelőtt, 1963. november 1-jén alakult meg, igyekeztünk a születésnapi hangversenyt is november első felére időzíteni. Nagy öröm számunkra az is, hogy a műsor folyamán közreműködik a Nemzeti Énekkar mellett a Fazekas Gyermekkórus és a Fazekas Kicsinyek Kórusa is – tette hozzá.

Cseke Gábor, Miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola első embere úgy fogalmazott, az egyébként szintén hatvanéves intézményükben a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti oktatásra, kórusuk vezetője volt egykoron Reményi János karnagy is. Mint mondta, nagy öröm számukra, hogy a szimfonikusokkal való régi, jó kapcsolat a közös jubileumuk évében is folytatódik.

Cseke Gábor

Ünnep(ek)re hangolva

A születésnapi koncert mellett más apropója is volt a sajtótájékoztatónak: ebben az évben is lesznek karácsonyi koncertek és idén új kezdeményezésként adventi hangversenyeket is szervez a Miskolci Szimfonikus Zenekar – vette vissza a szót Szászné Pónus Krisztina.

- Korábban általában egy karácsonyi koncert volt, idén azonban több is lesz, melyeket elviszünk a város más helyszíneire is, a tervek szerint a Selyemrétre és Görömbölyre. Advent idején három hangversenyt tervezünk. Az elsőt december 2-ára, a Zenepalotába, a másik kettőt pedig vidéki helyszínekre: Alsózsolcára és Szerencsre – mondta el az ügyvezető.

És ha már év vége, nem ment el szó nélkül a szimfonikusok első embere a mindig népszerű újévi koncertek mellett sem. Ezekre egyébként ezen a héten kezdődik a jegyek értékesítése. „Miskolcon ezúttal is két koncertünk lesz 2024. első szombatján (január 6.): egy délelőtti és egy esti. A sokéves gyakorlatnak megfelelően emellett az ezt megelőző pénteken (január 5.) Emődön is zenélünk, újdonságként pedig vasárnap (január 7.) Felsőzsolcára is elvisszük a teljes újévi repertoárt” – árulta el.

Szászné Pónus Krisztina

Zenei csemege

Szó esett a hazánkban kuriózumnak számító CD-ről is, melyet a szimfonikusok a születésnapi koncertjükhöz időzítve jelentetnek meg. Arról, hogy miért is olyan különleges ez a korong, Sziklavári Károly zenei szakreferens beszélt.  

- A CD Mosonyi Mihály műveiből válogat. Azt tudni kell, hogy ő volt Liszt Ferenc és Erkel Ferenc mellett a magyar romantikus zeneművészet harmadik kiemelkedő mestere. A zenekar három művet rögzített tőle. Köztük van a Gyászhangok Széchenyi halálára, ami a szerző egyik emblematikus alkotása. Szintén szerepel rajta Mosonyi I. szimfóniája, ami az első olyan szimfónia, ami magyarországi születésű zeneszerző tollából, kifejezetten a hazai hangversenyélet számára íródott. Ezt tekintjük hagyományosan az első magyar szimfóniának, ezt a művet előttünk magyar együttes még nem rögzítette – mondta el Sziklavári Károly.

Sziklavári Károly

A sajtóeseményen szó esett még a  2024-es Yamaha bérlet kínálatáról, végül pedig  bemutatták a zenekar, a jubileumi koncert napján startoló, új weboldalát is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!