Ugrás a tartalomra

Jubileumi nyílt napot tartottak szombaton az állategészségügyi telepen

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 12. hétfő 11:14
A népszerű programot immár kétszázadik alkalommal rendezték meg a Fonoda utcában található telepen, ahol az érdeklődők megsétáltathatták a kutyusokat, és az örökbefogadásra is lehetőségük nyílt.
Fotók: Osztie Tibor

A kétszázadik, jubileumi nyílt napot a Miskolci Állategészségügyi Telep és a Második Esély Állatvédő Alapítvány közösen szervezte, amelyek 2015-óta működnek együtt a gazdátlan háziállatok érdekében, hogy felhívják rájuk a közönség figyelmét és egyben új, szerető gazdikat is találjanak számukra. Ennek érdekében kéthetente hirdetik meg a lehetőséget egy kötöttségtől mentes ismerkedésre, sétáltatásra. Az külön öröm, ha az ismerkedésből hosszútávú kapcsolat is lesz. Aki a barátkozás, sétáltatás után úgy érzi, hogy hosszútávon is törődne valamelyik kutyával vagy macskával, és felelősségteljes gazdája szeretne lenni, annak a helyszínen lehetőség van elindítani az örökbefogadás folyamatát. Nem, a kiválasztott új kedvenc nem vihető azonnal haza – tudtuk meg -, előbb jön a papírmunka, és az új gazdijelölt körülményeinek felmérése. Az állategészségügyi telep vigyáz a gondozottjai érdekeire. 

Nyílt nap a Miskolci Állategészségügyi Telepen. Osztie Tibor képgalériája

A szervezők szombaton különleges programokkal készültek. A gazdira váró kutyusokat nemcsak sétáltatni lehetett, hanem egy ügyességi pályán is végig mehettek velük az erre vállalkozók, aztán a látogatók megválaszthatták a telep legcukibb, legügyesebb kutyusait, és részt vehettek egy tombolasorsoláson. A jeles nap alkalmából felavatták az ország első, állategészségügyi telepen található kutyafuttatóját is. 

Szegedy Eszter a Miskolci Állategészségügyi Telep vezetője örömmel számolt be róla, hogy a már kilenc éve rendszeresen megszervezett nyílt napok egyre népszerűbbek, sokan eljönnek, közülük többen visszatérő, rendszeres látogatók. „Jelenleg hatvan kutyánk és négy cicánk van. A nyílt napok legfontosabb célja, hogy ők gazdára találjanak” – mondta el a telep vezetője. 

Miskolc polgármestere is kilátogatott a kétszázadik nyílt napra, ahol egy új kutyafuttatót is átadtak „Kicsi álma” fantázianéven. Veres Pál hangsúlyozta, hogy kutyatulajdonosként neki is, de sokaknak szívügye, hogy kóbor állatok ne legyenek, és ennek nem az elaltatás a módja. 

„Biztosítanunk kell, hogy a kutyák, macskák megfelelő körülmények között élhessenek. Sajnos nem mindenkinek egyértelmű a felelős állattartás. Azt gondolom, a Miskolci Állategészségügyi Telep példaértékű abban, hogy itt nem az elhagyott állatok elaltatásáról szól a dolog, hanem a megfelelő életkörülmények biztosításáról, és arról, hogy új gazdákat találjanak számukra. Emellé én is mindig odaállok, akkor is, amikor nincsenek itt a kamerák” – ismertette a polgármester. Hozzátette, az is ritkaság, hogy egy állategészségügyi telepen kutyafuttató működjön, ezzel is segítve azt, hogy az itt gondozott állatok egészségesebben tudjanak élni. Veres Pál kiemelte, hogy ez a nyílt nap már a kétszázadik, ami önmagában is nagy dolog, ahogy a fokozott érdeklődés is, hiszen a nyitáskor már kisebb tömeg várakozott a kapunál a bebocsáttatásra. 

A látogatók, mint mindig, adományokkal is segíthetik védenceik mindennapjait. A telep dolgozói szívesen fogadnak többek között régi törülközőket, rongyokat, edényeket, fagyasztott húst, rizst, játékokat, nyakörveket és minden olyan eszközt, ami egy kutya vagy macska életében szükséges lehet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!