Ugrás a tartalomra

Juró a Basszuskulcsban: szörnyekről és a vele felnövő lakótelepről

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. január 04. kedd 17:31
Ne tévesszen meg senkit a cuki karácsonyi pulcsi: szövegeiben kevésbé aranyoskodik a miskolci rapper, aki nyári lakótelepi hangulatokat idéz meg december elején megjelent klipjében. Miskolcról. Az otthonáról.
Fotó: Horváth Csongor

Miskolc az a Kilátó meg Lillafüred meg Vasgyár; de Miskolc a Győri kapu is, az avasi lakótelep, tegekkel teleszínesített garázsfalaival, töredezett aszfaltjával, pattogó festésű játszótereivel. A rap nem szégyelli megmutatni az árnyoldalakat, sőt: épp oda visz fényt, ahol más szemérmesen becsukja a szemét inkább. S a végeredmény: egy velejéig őszinte életszag.

A rappel tesz egy kis kitérőt a Miskolc Televízió zenei magazinja, hiszen a Basszuskulcsban eddig döntően rock és pop zenekarok fordultak meg. De hát a város zenei palettáján már rég nem a fekete és a fehér dominál; az acélszürkét felváltotta valami „szivárványos” sokszínűség, ahol simán megfér egymás mellett rap, rock, elektronika, pop és líra.

A Z!ENEMi-ből is ismert Juró Szabi szólóban rap-vonalon mozog, a műfajra jellemző kritikával, tükröt nyomva az arcokba zenél hosszú évek óta. Időről időre visszatér azonban egyik kedvenc témájához, Miskolchoz. Legfrissebb klipje a Velem együtt nőtt fel a telep című számhoz készült, nyáron forgatták, és képeivel tökéletesen hozza a zsánert.

A műsorban szó lesz kezdetről, jelenről és – nem, nem a végről, hiszen az még a ködös jövő, és Juró egyébként sem az a tervezős fajta, bármikor feltűnhet egy újabb dal, egy újabb klip tőle.

Basszuskulcs szerdán 18:25-től a Miskolc Televízióban.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!