Ugrás a tartalomra

Jutalmakkal és jutalomfalatokkal nyitotta a tanévet az egyetem

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. szeptember 05. hétfő 17:18
Hétfőn tartotta tanévnyitó ünnepi szenátusülését a Miskolci Egyetem. Több mint kettőezer elsőéves hallgatóval vág neki az intézmény az új szemeszternek, akik számára tortával is kedveskedtek az eseményen.
Képgaléria: Juhász Ákos

A kari zászlók ünnepi megjelenése jelezte, hogy az újabb menet elkezdődött. A Miskolci Egyetem a hetvenharmadik tanévéhez látott hozzá. Az állami, az egyházi, az üzleti és a társadalmi élet szereplői mellett az ünnepségen jelen voltak a miskolci oktatási intézmények és cégek vezetői, továbbá pakisztáni, iraki és kínai diplomaták is.

A tanévnyitó a szokott módon eskütétellel kezdődött, melyhez csatlakoztak a campus külföldi hallgatói is. Az első évfolyamos hallgatók megfogadták egyebek mellett, hogy „minden tehetségükkel és tudásukkal, tisztességükkel és szorgalmukkal híven szolgálják” Miskolcot és polgárainak boldogulását.

– Becsüljék meg, élvezzék ki egyetemi éveiket! Egy egészen új világ nyílik meg önök előtt – kezdte ünnepi beszédét Miskolc polgármestere, aki bizalma jeléül átnyújtotta a felsőoktatási intézménybe lépőknek a város kulcsát. Veres Pál szerint a borsodi megyeszékhelyen védett és támogatott környezetben tárulnak fel a természeti, a társadalmi és műszaki tudományok mindazok számára, akik ide nyertek felvételt.

– Nem csupán a tanulásról, hanem a közösségről és a hagyományról is szólnak ezek az esztendők – emlékeztetett a városvezető, majd felhívta a figyelmet: a Miskolci Egyetemen tanuló fiatalok a település jövőjét is jelentik. – Miskolc számít Önökre – húzta alá Veres Pál, egyúttal hozzátette: az itt megszerzett tudás megélhetést, életpályát és szakmai respektust is biztosít a diplomázóknak.

Miskolcon hetvenhárom éve talált otthonra a selmeci hagyomány és az egyetemi képzés. A jogelődintézmény hagyományai máig fontosak a campuson: ennek fényében egyben a Selmeci Akadémia 288. tanévét is elindították.

A vármegyei főispán arra biztatta az egybegyűlteket, hogy tekintsenek túl az egyetem ablakain, s lássák meg, mi zajlik a világban, ugyanis ezt követően tudják majd csak igazán értékelni mindazt, ami az egyetemen zajlik. Alakszai Zoltán rámutatott: a hazai egyetemek helyzete megváltozott, amennyiben minden tudásnak megvan a helye és a szerepe ország és a nemzet életében. Miként fogalmazott: veszélyes időket élünk, azonban természeti adottságainkon túl tudástőkénkre is támaszkodhatunk – bizonytalan a jövő, de az itt megszerzett tudásra számíthatnak a diákok helyzetértékelése szerint.

Az ME-HÖK elnöke is szólt a megjelentekhez. Harsányi Vivien az egyetemi élet felfedezésére bátorította a növendékeket. Majd a Tiszteletbeli Doktori Oklevél és Kiváló Oktató Diploma átadása, illetve a rektori elismerő oklevelek kiosztása következett.

Idén csaknem négy és fél ezren jelentkeztek a Miskolci Egyetemre. 1677 államilag támogatott és 371 önköltséges hallgatót vettek fel. Szinte minden képzés elindul, melyet meghirdettek.

A miskolci tudásközpont az értékek és hagyományok megőrzése mellett fejleszt, és a fejlődés katalizátorává kíván válni a munkaerőpiac változó körülményei közepette is – ezt erősítették az annak első embere által elmondott gondolatok is. 

Az ünnepi szenátusi ülés végén Horváth Zita köszöntőszavaiban leszögezte: az új időszámítással felnőtt élete is elkezdődik azoknak, akik innentől választott hivatásuknak tanulhatnak. Majd az egyetem látható és láthatatlan értékeire kitérve kifejtette: az egyetem nem csupán szakmát szeretne adni, hanem felelős értelmiségieket is kíván képezni.

Az érettségit követő vakáció véget ért, ám keserűségre semmi ok – a helyi felsőoktatási intézmény nem csupán a 2022/2023-as tanévbe vágott bele: a szenátusi ülést követően az egyetem üveg előcsarnokában a Miskolci Egyetem Tanév Íze tortáját oktatók és hallgatók együtt szelték meg.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!