Ugrás a tartalomra

„Kalapozással” kezdték a kampányt Veres Pál és balliberális támogatói

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 26. hétfő 09:16
A miskolciakkal fizettetné meg kampányát a magát függetlennek mondó Veres Pál, aki az őt támogató gyurcsányista pártok képviselőivel együtt lépett színpadra szombaton. A Szinva-teraszon mintegy 300-400 fő előtt beszélt programjáról és kért pénzbeli adományokat kampányához a Szinva Városáért Egyesület színeiben ringbe szálló Veres. A Velünk a Város balliberális pártok alkotta „civil szervezet” 19 képviselőjelöltjéből hárman el sem mentek a kampánynyitóra.

Kalapozással indult a kampánynyitó, ahol 300-400-an lehettek. A magát függetlennek mondó polgármesteraspiráns, és az őt támogató, balliberális pártok alkotta „független” civil szervezet a miskolciaktól összegyűjtött forintokból finanszírozná választási kampányát.

Bérlakásprogram, ami valahonnan már ismerős

Bérlakásprogrammal csábítaná vissza a fiatalokat Miskolcra a balliberálisok polgármesterjelöltje. Száz lakást adnának a pályakezdőknek, amit kedvezményes áron bérelhetnének. Az ötlet finoman fogalmazva sem eredeti. Évekkel ezelőtt Kriza Ákos hirdette meg az Otthonunk, Miskolc programot. Ebben egyetemi oktatóknak, doktorandusz hallgatóknak juttattatott lakásokat a város. Azokat a felújított lakásokat kapták meg, melyekből a szocialisták által beköltöztetett „fészekrakókat” sikerült kiköltöztetni. De a Kriza Ákos vezette önkormányzat indította el a fiataloknak szánt, Maradj Miskolcon gyakornoki programot is. A legújabb, már folyamatban lévő beruházás pedig az a bérlakásprogram, amelyben a Katowicénél található 20 emeletes panelépület lakásait újítja fel a város. 2020 végére készülhet el a lakások kialakítása, ahová a Miskolcon működő cégekkel együttműködve fiatal technikusok, mérnökök, költözhetnek. Ezzel felszámolnak egy újabb nyomortelepet is.

Copy Paste – Kriza Ákos programelemei köszönnek vissza

Veres Pál azt szeretné elérni, hogy Magyarországon Miskolc legyen a zöld gazdaságfejlesztés éllovasa. Ilyen szempontok alapján keresnének befektetőket. Valahol ezt is hallottuk már. Például elég, ha csak a zöld, geotermikus energiát használó távfűtésre, a 31 vadonatúj villamosra, és a 75 CNG autóbuszra gondolni. De ebbe a sorba illeszthetjük be az elmúlt 30 év legnagyobb egyösszegű beruházásával Miskolcra érkező Lufthansa javítóbázist is. A nemzetközi cég 43 milliárd forintot fektet be a városban. Magasan képzett munkaerőt foglalkoztat majd jóval az átlagfizetés feletti kereseteket biztosítva. Zöld vállalkozás a Spinto, vagy a Ten-Pao, a folyamatosan fejlesztő Bosch vagy a GS Yuasa, amely újabb fejlesztésekre készül, ahogy az autóbiztonsági berendezéseket gyártó Joyson is. És ne felejtsük el, hogy Miskolc már most is minden fejlesztését a „zöld város” koncepció mentén hajtja végre, hiszen tagja a „Green City” mozgalomnak és ez meg is követeli a környezetbarát szempontok mentén való tervezést. Az elektromosautó, -kerékpár és -rollerbérlési szolgáltatás ugyanakkor kétségtelenül innovatív ötletnek számít. Ahogy a zöldterületekre szánt többletforrás is üdvözlendő. (Pécs után egyébként Miskolcon van a legtöbb zöldterület.)

A történelmi Avas rendbetételének ötlete viszont nem új és nem Veres Páltól származik. A Kriza Ákos vezette városvezetés már kidolgozott egy komplex programot, amelyben a főtér (Szent István tér) átalakításával együtt újítanák meg a Miskolc legrégebbi református templomát is magában foglaló avasi részt. A főtér és ez a terület egy komplex egységet képez majd. Felújított sétánnyal, közösségi térrel, és a felújított Avasi Kilátóval. Ennek a folyamatnak a része a megújult Bortanya is.

(Európai) minimálbért mindenkinek

Veres Pál városi minimálbért vezetne be a miskolci cégeknél. Azt nem részletezte, hogy ez mit takar. Ehhez is érdemes hozzátenni, hogy Kriza Ákos vezetése alatt átlagosan 30 százalékkal emelkedtek a bérek a Miskolc Holding tagvállalatainál.

Veres Pál új városi ingatlan- és adópolitikájáról sem sokat tudhattunk meg. Az eltelt kilenc év adatai ugyanakkor itt is beszédesek, ami nem a Veres Pált támogató balliberális pártok érdeme. Kriza Ákos és a Fidesz-KDNP vezetése alatt ugyanis 185 százalékkal nőtt a miskolci gazdaság teljesítménye. Csak tavaly a város működési célú bevétele elérte a 43 milliárd forintot; a teljes bevétel a 82 milliárdot (ez közel 35 milliárddal több, mint a kiadás). Tavaly rekordmértékű adóárbevétele (15,5 milliárd forint) volt a városnak. Ezzel minden idők legnagyobb helyi adóbevételét érte el a város a 15,5 milliárddal, csak az iparűzési adóból 11 milliárd folyt be.

Veres Pál támogatói Mokrai Mihály, vagy Simon Gábor viszont leginkább arról tudnának mesélni, hogy miként sikerült regnálásuk alatt 36 milliárd adósságot felhalmozniuk, amit Orbán Viktor kormánya vállalt át a várostól. De talán a homlokzatfelújítási programot is hirdető Veres Pált arról is tájékoztathatnák, hogy a belvárosi pláza projekttel hogyan sikerült szó szerint kiüríteni a főutcát 2002 és 2008 között, amikor a hatalmas bérletdíjak mellett az önkormányzati tulajdonú üzlethelységek portáljainak felújítását is a bérlőkkel kívánták megfinanszíroztatni.

Épületek homlokzatainak felújítása – bár kétségkívül látványos –, de egy közmondással élve olyan, mint „halottnak a csók”. Ezért is jó lenne tudni, hogy valódi belvárosi rehabilitációról, vagy csupán egy „patyomkin” elképzelésről van szó.

Fesztiválprogram

Veres Pál előállt egy minden városrészbe városközpontot elképzeléssel is. A részletekkel ugyanakkor ezzel kapcsolatban is adós maradt. Az sem világos, hogy „az elveszett fesztiváljainkat visszahozzuk” ígéret mit takar abban a városban, ahol a szakma által elismert magas színvonalú díjugrató versenyeket tartanak a felépített Lovagi Tornák Terén, amiről szuperlatívuszokban beszél a lovas „szakma”. Vagy említhetnénk az európai minősítésű „várfesztiválokat” is. Ilyen a Középkori Forgatag. De rengeteg turistát mozgat meg a Fonó is, hogy csak Diósgyőrt említsük. Nem fesztivál ugyan, de Lillafüreden a Zsongó Lillafüred évtizedes hagyománnyal, és nagy sikerrel bír. A belvárosban egyre több a nyári gasztrofesztivál. A tömegeket vonzó MÜHA GasztroPlacc, vagy a népkerti Gaszto Piknik a turisták és a helyiek kedvence. 

Az Operafesztivál programjai teltházzal működnek. Kesselyák Gergely Pro Urbe-díjas csapatának az „Ezrek operájával” sikerült elérni, hogy a „péklegény is a népszerű operaslágereket fütyüli.” Ősszel 70 ezres közönséget vonz a nemzetközi DJ-ket és hazai sztárokat felvonultató Miskolci Sörfesztivál, ahol szintén telt ház van, és mára odáig fejlődött, hogy saját söre is lesz. Nemzetközi filmsztárokat, évről évre megújuló programokat vonultat fel a CineFest, amely folyamatosan a szakma és a szaksajtó fókuszában van.

Télen a Miskolci Farsang a turisták kedvelt célpontja. A fesztivál alatt egy gombostűt is nehéz lenne leejteni a Széchenyi utcán. És akkor a Barlangfürdőben meghonosított Zipnikről és a kisebb fesztiváljellegű programokról még nem is beszéltünk. Ennek tükrében érdekes a kérdés, hogy milyen „elveszett fesztiválokat” hozna vissza a gyurcsányista csapat?

Újra előkerült a Salkaházi program

A Salkaházi Programra tett – szintén nem részletezett – bejelentés, bővítés is azért érdekes a gyurcsányisták által támogatott jelölt szájából, mert pár éve az őt támogatók még arról beszéltek, hogy a Salkaházi programmal a Fidesz-KDNP vezette város, Kriza Ákossal az élen megvásárolja a nyugdíjasokat, és a program életképtelen, fenntarthatatlan. Ezt tudva, meglehetősen hiteltelennek tűnik most a balliberálisok által ennek bővítéséről beszélni.

Rend a lelke mindennek

Veres Pál „határozottabbá és hatékonyabbá” tenné a rendészet munkáját is. Azt csak remélni lehet, hogy ehhez nem az őt támogató, MSZP-s, DK-s képviselőjelöltektől kér majd tanácsot. A miskolci rendőrkapitány idei beszámolója szerint ugyanis regnálásuk idején (nyolc éve) évente 12 839 bűncselekmény történt Miskolcon. Ez napi bontásban azt jelenti, hogy 40 percenként követtek el egy bűncselekményt Miskolcon. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP vezette nyolc év alatt harmadára, 3629-re csökkent a bűncselekmények száma. Ezen belül a lakosságot leginkább irritáló kiemelt bűnügyek száma a felére csökkent.

Míg a szocialista időkben csupán harminc, bádog konténerekben ügyelő, jogosítványok nélküli városrendészre futotta, addig mostanra 160-ra nőtt a rendészek száma. A bűnmegelőzést szolgálja az épülő műveleti központ és az intelligens térfigyelő kamerák 900 darabra való bővítése.

Legutóbb a rendőrkapitány helyettesét ért incidens kapcsán Alakszai Zoltán beszélt arról, hogy pontosan azért vannak a fejlesztések, hogy ne történhessenek ilyen, a lakosságot irritáló bűncselekmények. Ezért támogatják a rendőrséget. Közös járőrszolgálatok működnek. Így a három elkövetőt is percek alatt elfogták. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje akkor azt is elmondta, hogy hatékonyabbá fogják tenni az intézkedéseket. Lyukóban például rendszeresek lesznek az ellenőrzések és ez csak a kezdet a bűnözők teljes visszaszorítására.

Veres Pál azzal zárta kampánynyitóját, hogy „egy olyan várost képzelünk el, ahol jó élni, és amit mi, helybeliek közösen építünk és irányítunk; amire büszkék lehetünk. Ez a város nem álom”, fogalmazott

Az ellenzék „elhagyná a régit”

A Veres Pál mögött álló, szövetséges ellenzéki képviselőjelöltek is bemutatkoztak röviden, bár többeket közülük már jól ismernek a miskolciak – a legnagyobb tapsot a korábbi és jelenlegi szocialista képviselők kapták. Egykori alpolgármesterük, Mokrai Mihály a közbiztonságon javítana, az MSZP jelenlegi miskolci elnöke, Simon Gábor pedig annak a meggyőződésének adott hangot, hogy októberben „változás fog bekövetkezni”. – Elhagyjuk a régit, és kezdődik valami új – fogalmazott az 1994 óta aktív politikus. Hozzátette: Miskolc legyen zöld, biztonságos, a városvezetés pedig gondoskodó.

Többen kiemelték, hogy „jó gazdaként” dolgoznának a városért. A legtöbbször egyébként az elvándorlás megfékezése, az utak, járdák rendbetétele, a faültetés került szóba. A momentumos Szopkó Tibor történelmi esélyről beszélt, hogy felébresszék végre az alvó Miskolcot. Szilágyi Szabolcs jobbikos képviselő pedig úgy fogalmazott: azért küldték az avasiak a ringbe, hogy „bevigyek egy gyomrost az arroganciának és a hatalmi gőgnek”.

A gyurcsányista képviselők bemutatkozásának „diszkrét bája”, hogy hárman el sem jöttek saját kampánnyitójukra.

Ismert programelemek ellenzéki köntösben

Összességében újra megállapíthatjuk: egy, a politikai életben újoncnak számító, magát konzekvensen függetlennek való polgármesterjelölt mögött döntően sokat látott, a politikai küzdőtérben edzett (levitézlett?) jelöltek sorakoztak fel. Köztük olyanok, akik 2010 előtti ténykedésük során több tízmilliárdos adósságot halmoztak fel; akiknek a vezetése alatt bezárták a miskolctapolcai strandot, és regnálásuk alatt évente 13 ezer bűncselekményt követtek el a városban. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy sok miskolci életét megkeserítő „fészekrakókat”, illetve nyomornegyedeket hagytak maguk mögött.

Kétségtelen, találunk új és innovatív elemeket az ellenzéki programban, mindenkinek feltűnhet azonban: az elmúlt 9 év Kriza Ákos polgármester vezetésével megvalósult várospolitikai elemei igen erősen megjelennek az egyes pontok között: zöld Miskolc (Green City mozgalom), a fiatalok támogatása (Maradj Miskolcon program), a közbiztonság erősítése (a rendészet létrehozása, költségvetésük évről évre emelése, nyomortelepek felszámolása, „fészekrakók” utáni rendteremtés). A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje ráadásul éppen a napokban jelentette be, hogy a bővülő térfigyelő kamerarendszer mellett folytatják a nyomortelepek bontását, és ezeken a helyeken milliárdos ingatlanrehabilitációs program indul. Lyukóvölgyben hatósági ellenőrzéseket tartanak majd.

– Folytatni kell azt a szívós és kitartó munkát, amit 2014-ben Kriza Ákos elkezdett – szögezte le Alakszai Zoltán. – Úgy lesz Miskolc a legbiztonságosabb megyei jogú város 2030-ra, hogy egyszerre szolgáljuk a bűnmegelőzést, és egyszerre segítjük a bűnfelderítést. Utóbbit szolgálja az is, hogy a város évről évre támogatja a rendőrséget. Komoly eredményeket értünk el ezen a téren. Például a napokban történt eset kapcsán elmondhatjuk, hogy a rendész és rendőr járőrből álló páros pillanatok alatt elfogta azt a három elkövetőt, akik a támadást elkövették – húzta alá a kormánypárti polgármesterjelölt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!