Ugrás a tartalomra

Kama kiállításon – a miskolci játék most a városházán

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 21. csütörtök 13:32
Másfél hétig tekinthető meg a kama nevű játékról készült tárlat a városházán. Megismerhetjük ennek a helyi sajátosságnak a történetét, illetve szabályrendszerét is. A kiállításmegnyitón Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, mi, miskolciak büszkék lehetünk a Települési Értéktár egyik darabjára.
Beregi László képgalériája

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület és a Zöld Meteor Kama Egyesület rendezte meg a KAMA – A miskolci erszénylabda című kiállítást a városháza aulájában. Mint azt Pfliegler Péter alpolgármester megnyitó beszédében elmondta, ezzel a kiállítással remélhetőleg minél többen megismerik „Miskolc sportját”. – A játék története az ötvenes években kezdődött, amikor is iskolákban és tereken kezdték űzni ezt a nagyon egyszerű, mégis kiváló szórakozást nyújtó sportot. A Miskolcon született kamát a kiállítást szervező egyesületek szeretnék feléleszteni, ezért tervük, hogy iskolai bajnokságot hoznak létre, amivel később esetleg nemzetközi színtérre is ki lehet lépni. Büszkék vagyunk erre az egyedi miskolci sportra, ami 2016-ban bekerült a helyi Települési Értéktárba – összegzett az alpolgármester, hozzátéve: a lényeg, hogy a fiatalok sportoljanak, mozogjanak, ezt pedig a szabadban lehet a leginkább megtenni.

Fotó: Beregi László

A kiállításmegnyitón Szunyogh László, a Zöld Meteor Kama Egyesület alapító tagja mesélt gyermekkori élményeiről. – A Győri kapui lakótelepen négyévesen teljesen természetes volt, hogy kamázunk. Én ebben nőttem fel. Akkor még nem gondoltam, hogy valaha majd egy kiállításon látom viszont ezt a játékot. A legjobban azt szerettük benne, hogy ha együtt akartunk játszani a lányokkal, akkor nem fociztunk, hanem kamáztunk, mert ez nemtől független ügyességet igénylő sport – mondta Szunyogh László.

A kama játék szakmai szempontból unikumnak tekinthető: van olyan eleme, amely egyetlen hasonló sportágban sem fedezhető fel, talán világszinten is egyedülálló emiatt. Eredete valószínűleg legalább a huszadik század közepéig nyúlik vissza, és a Vasgyárig. Az utóbbi időkre visszaszorult, eltűnőben volt, de a két egyesület tagjai újjáélesztik a városban. Valódi sportként sikerült immár definiálni, a szabályok korábban nem létezett egységesítésével és rögzítésével.

A tárlaton mindent megtudhatnak a sportról az érdeklődők, sőt, szombaton ki is próbálhatják az avasi Máltai játszótéren délelőtt 10 órától.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!