Ugrás a tartalomra

Kamiont vezetni még rutinosan sem egyszerű!

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 09. kedd 15:42
Minden bizonnyal már neked is megfordult a fejedben, hogy milyen lehet kamiont vezetni, hiszen alig lehet úgy közlekedni az autópályán, hogy egy-egy ilyen monstrum el ne húzzon melletted. Teljesen más kategória, mint akár egy dobozos autó, így valóban igen nagy kihívással kell szembenéznie annak, aki egy ilyen járművet kell, hogy vezessen – kiváltképp akkor, ha a szóban forgó sofőr kezdő a kamionvezetés terén.

Mai írásunkban éppen ezért azt járjuk körbe, hogy vajon milyen nehézségekre számíthat az, aki életében először ül be egy kamion sofőrülésébe.

Más, mint bármelyik jármű, amit eddig vezettél!

Mielőtt elvállalnál bármilyen kamionos állást, amit a soforallas.com CE jogosítványt igénylő pozícióinak kategóriájában találsz, feltétlenül szükséges a megfelelő kategóriájú jogosítvány megszerzése.

Azzal azonban, hogy az iskolapadban és a gyakorlópályán megtanultad vezetni ezt a hatalmas járművet, korántsem jelenti azt, hogy kész vagy, és mindent tudsz. Az öreg rókák nullkilométeresnek fognak ugyan nevezni, de ez ne szegje kedvedet, számtalan cég hajlandó teljesen kezdő kamionsofőröket is alkalmazni.

Azt azonban nem árt jó előre begyakorolni, hogy hogyan viselkedik a kamion az utakon. Szerencsére a rugalmasabb fuvaros cégek külön programokat indítanak, ahol a frissen kamionsofőrré avanzsált munkavállalókat egy mentori program keretében betanítják. Végig mellettük van ilyenkor egy rutinos sofőr, és ő segít abban, hogy megfelelően kezeld a verdát.

Kamion és kamion között is van különbség!

Azt sem árt tudatosítani, hogy nincs két egyforma kamion, így fontos tudni, hogy másként viselkedik ponyvás, egy hűtős, egy billencs, egy élőállat-szállító vagy akár egy veszélyes anyagot szállító jármű.

Mivel olyan nem igazán létezik, hogy valaki mindegyik típust ugyanolyan profin vezesse, ezért érdemes kiválasztani egyet, legfeljebb kettőt, és abban megszerezni a szükséges rutint. 

Ha a kedvenc járműveddel gyakorlod be a sávváltást, az irányváltást, a körforgalmakban és a lehajtóknál való közlekedést, akkor máris sokkal nagyobb magabiztossággal vághatsz neki az újabb munkádnak.

Kizáró ok az, ha pályakezdő vagy?

Ha ebben az irányban keresgélsz, akkor minden bizonnyal szembesültél már azzal a nem elhanyagolható ténnyel, hogy mint néhány másik szakma úgy, a sofőr szakma sem túl telített, és akkor még finoman fogalmaztunk.

A régi öregek már kezdenek nyugdíjba vonulni, és sokkal kevesebb munkaerő érkezik, mint amennyire igény volna. Pedig a fuvarozásra, ha valamikor, akkor most igazán szükség van. Így aztán, ahogy fentebb már említettük, a fuvarozó cégek java része nem zárkózik el attól, hogy pályakezdőket alkalmazzon.

Éppen ezért, ha úgy érzed, van affinitásod ezekhez az óriási járművekhez, akkor mindenképpen nézz szét a Sofőr állás oldalán, ahol folyamatosan újabb és újabb álláslehetőségek várnak rád!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!