Ugrás a tartalomra

Karácsony visszalépett: szavazóit arra kéri, szavazzanak Márki-Zayra

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 08. péntek 13:33
Márki-Zay Péter eddigi szereplésével is jócskán áttörte a felé képzelt üvegkupolát, most azonban olyan forgatókönyv lépett élőbe, amire senki nem gondolt.
Képforrás: index.hu

Sok felmérés Karácsony Gergelyt tartotta a legesélyesebbnek az előválasztás kezdete előtt. A kormánymédia is rá fektette a legnagyobb hangsúlyt a Stop Gyurcsány Stop Karácsony! petícióban. Ma olyan forgatókönyv lépett életbe, amire azonban sem az óriásplakátok készítői, sem a főpolgármester támogatói nem készültek fel érdemben: Karácsony Gergely visszalépett az előválasztáson. Néhány hete ez lehetetlennek tűnt.

A döntés Márki-Zay Péternek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének kedvezett, Karácsony ugyanis mögé állt be: ma 11-órától tartott sajtótájékoztatóján arra kérte szavazóit, támogassák Hódmezővásárhely polgármesterét szavazataikkal a második fordulóban.

Karácsony Gergely szeptemberben miskolci utcafórumán Fotó: Horváth Csongor

Az első kör meglepetést hozott. Márki-Zay Péter kiszorította Jakab Pétert, a Jobbik elnökét az első három helyezett közül, míg a DK-s Dobrev Klára meglepő különbséggel végzett az LMP és az MSZP-Párbeszéd által támogatott Karácsony Gergely előtt. A második forduló lehetővé teszi a taktikázást. Az elsőkörös eredmények kihirdetése után

arról szóltak a hírek, hogy Budapest és Hódmezővásárhely polgármesterei összefognak, és az egyikük visszalép a másik javára. Először úgy tűnt, Márki Zay Péter teszi meg ezt, ám több közvélemény kutatás eredménye is őt találta az esélyesebb jelöltnek (Medián és a Závecz Research). A héten több egyeztetés is folyt a két jelölt között, majd szerdán jelentették be, hogy mindketten indulnak. Csütörtökön azonban lépett a Momentum: a párt vezetősége úgy döntött, Márki-Zay Pétert támogatják. A párt szavazótáborát nem szabad leírni az elnök, Fekete-Győr András előválasztási eredményének tükrében. Úgy tűnik, ez kész helyzet elé állította Karácsony Gergelyt, aki mai sajtótájékoztatóján jelezte, ő is betagozódik a jobboldali keresztény politikus mögé.

„Akik bíztak eddig bennem, bízzanak bennem most is azzal, hogy a közös ügyeinket szolgálom a mai visszalépésemmel, ami egy súlyos áldozat nem csak a személyem, hanem az engem támogató szervezetek részéről is” – fogalmazott beszédében Karácsony Gergely, akinek visszalépését Márki-Zay Péter tiszteletre méltó államférfiúi döntésnek nevezte.

Márki-Zay Péter Miskolcon Fotó: Juhász Ákos

Mi együtt, nem kevesebben, hanem sokkal többen vagyunk” – mondta Hódmezővásárhely polgármestere.

 

További hírek

Olvasnivaló