Ugrás a tartalomra

Karbantartás előtt, karbantartás után – nyit a Barlangfürdő, átmenetileg bezár az Ellipsum

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. január 26. szerda 14:23
A Barlangfürdőben hamarosan befejeződik a szokásos éves karbantartás, hogy aztán február elejétől az Ellipsum Élményfürdőben folytatódhasson. Utóbbiban egyúttal a garanciális felülvizsgálatot is elvégzik, ami miatt várhatóan pár hétig nem fogad vendégeket a komplexum.

Mint minden év januárjában, most is zárva tart a Miskolctapolca Barlangfürdő. A szokásos éves karbantartás mellett ezúttal a közkedvelt csillagtermet is újra festik. Amint végeztek a munkával, várhatóan február 1-jétől vehetik igénybe újra az európai hírű Miskolctapolca Barlangfürdő szolgáltatásait a fürdőzők.

Ezt követően a tavaly nyáron átadott Ellipsum Élményfürdőben kezdődik a karbantartási időszak, melynek során kijavítják a garanciális felülvizsgálatokon feltárt hibákat – mondta Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője.

Mint megtudtuk, több medencénél is előfordult, hogy a burkolat megmozdult, a fuga kijött a helyéről, az élményelemek rozsdamentes felületein pedig korróziós jelek láthatók. A csúszdákon több repedés megjelent. A vizes játszótéren is vannak problémák, a betonrétegbe bekerülő víz pedig beáztatja a gépházat és a légtechnikai csöveket. Ezeken a részeken kell komolyabb javításokat elvégezni.

– A nagyobb volumenű munkák az Ellipsumban sem oldhatók meg a nyitvatartás mellett, ezért az élményfürdőt – a kivitelezővel történt egyeztetések alapján – várhatóan áprilisban nyithatjuk meg újra a fürdőzni vágyók előtt – közölte Németh Judit.

Kijavítják a garanciális felülvizsgálatokon feltárt hibákat is. | Minap-archív fotó: Mocsári László

Az ügyvezető szerint – miután a Miskolci Fürdők Kft. a Selyemréti strandfürdő és a Miskolctapolca Barlangfürdő üzemeltetetését is ellátja – az Ellipsum leállásának időszakában sem változik a létszám: a munkavállalók a másik két fürdőben dolgoznak majd. Újraindítják a munkaidőkeretet is, minden dolgozójuk megkapja a bérét, szó sincs semmiféle jogviszony-megszűntetésről – hangsúlyozta Németh Judit.

A Miskolc Televízió Híradójának nyilatkozó diszpécser azt mondta, a munkatársai többsége elégedett azzal, hogy a karbantartás idején is megmarad a bérük – emlékeznek még arra, hogy tavaly a világjárvány miatt csökkenteni volt kénytelen a fizetésüket a fürdő.

– Szerencsésnek tartjuk, hogy a rugalmas munkaidőkeretet újraindítják, így bér mindenkinek járni fog. Ennek természetesen örülünk. Bízunk abban, hogy sikerül szépen felújítani a fürdőt, minden problémát megoldanak, és új lendülettel kezdhetünk a nyári szezonban – fogalmazott Szabó Larion.

Badány Lajos alpolgármester is kiemelte, a munkavállalói állományban nem okoz változást a karbantartás, a többi létesítményben biztosítanak munkát számukra.

– A fürdő terveit még az előző városvezetés fogadta el, annak ellenére, hogy több olyan koncepcionális és konstrukciós hiba ismert volt, amibe kódolva volt, hogy az Ellipsum jelen állapotában gazdaságosan nem igazán működtethető. A működtetési anomáliákat egyébként a kormány is elismerte, amikor is a tavalyi évre 700 millió forintos támogatást biztosított a fürdő működtetéséhez. Nem tudjuk azonban, hogy még idén rendelkezésre fog-e állni ez a forrás.

„A miskolci városvezetés mindenesetre elkötelezett és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy a gazdaságos üzemeltetés feltételei biztosítva legyenek” – hangsúlyozta Badány Lajos alpolgármester.

További hírek

Olvasnivaló