Ugrás a tartalomra

Karbantartás miatt átmenetileg bezár a Barlangfürdő

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. január 06. péntek 17:01
A jó hír, hogy csupán az ilyenkor szokásos éves karbantartás miatt. A működéshez szükséges feltételekről új üzleti terv készül, amelyről január tizenkilencedikén döntenek.
Fotók: Horváth Csongor

A Miskolctapolca Barlangfürdő január 8-án vasárnap még várja a vendégeit, hétfőtől azonban kezdetét veszi a szokásos éves karbantartás a fürdő területén. Tekintettel a Barlangfürdő korábbi bezárásával, majd sikeres újranyitásával kapcsolatos országos hírözönre, az önkormányzat kiemelten kezel minden eseményt, amely a fürdőben vagy a fürdővel kapcsolatban történik. Ezért a megszokott karbantartások elvégzése okán, szűk két hetesre tervezett bezárás bejelentésére szervezett sajtótájékoztatón részt vett Veres Pál, Miskolc polgármestere, Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere is, Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője mellett. 

Veres Pál Miskolc megyei jogú város polgármestere néhány történelmi visszatekintő gondolattal kezdte: “Amikor október elején ismertté váltak az erre a negyedévre vonatkozó energiaárak, akkor a Miskolc Holding Zrt. igazgatótanácsa hozott egy teljesen racionális gazdasági döntést, miszerint azt a hiányt, amit ez az energia árnövekedés eredményezett, nem tudja vállalni. Ezért tett akkor javaslatot a fürdő bezárására. Mi, az önkormányzat vezetői, várospolitikai célokat fogalmaztunk meg, és egy héttel megtoldottuk a nyitvatartást és próbáltunk forrásokat szerezni ahhoz, hogy nyitva is tudjon maradni a Barlangfürdő” – emlékeztetett a városvezető. 

Hozzátette: “A rákövetkező héten, összefogva a BOKIK-kal és a vállalkozókkal, egy olyan állásfoglalást fogalmaztunk meg, miszerint közösen - a három szervezett: a kamara, a vállalkozók csoportja és az önkormányzat - előteremtjük azt a forrást, ami a nyitvatartáshoz szükséges. Ez eddig úgy valósult meg, hogy az állami illetve kamarai támogatásból sajnos még nem érkezett semmi, a vállalkozók nagyjából egy szűk hat millió forinttal tudtak hozzájárulni, az ígért 20-25 millióhoz képest. Miskolc városa  42 millió forinttal támogatta azt, hogy a fürdő nyitvatarthasson. Ez azt jelentette a gyakorlatban, hogy a város szinte egyedül mégis csak helyt állt, és a városvédelmi alapból biztosította a feltételeket.” 

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy már akkor megfogalmazták azt is, hogy az energiaárak drasztikus és kiszámíthatatlan változásai mellett, felelősen csak egy negyedévre tudják vállalni annak az üzleti tervnek a megvalósítását, amelyet összeállított a Miskolci Fürdők Kft. 
A hétfőn kezdődő karbantartási munkálatokról szólva kifejtette: “Ez egy előre betervezett, minden évben esedékes munkálat, amelyet eleve a téli szünet befejezése utánra időzítettünk. A rendes éves karbantartás minden évben ilyenkor szokott lenni, január második hetétől január végéig, február elejéig. Ezt a karbantartást elvégezzük, és megbíztuk a fürdő vezetését, hogy közben dolgozzon ki a most már ismert, következő negyedévre vonatkozó energia árakkal egy olyan üzleti tervet, amelynek segítségével meglátjuk, hogy milyen módon tartható nyitva a Barlangfürdő az első negyedévben.”

Veres Pál leszögezte: “Számunkra egyértelmű várospolitikai cél, hogy amennyiben lehetséges, nyissuk ki a karbantartást követően a Barlangfürdőt. Erről, a kért üzleti terv ismeretében, a január tizenkilencedikei igazgatótanácsi ülésen születik döntés.” 

Hogy a helyzet mennyire nehéz, azt számokkal is vázolta: tavaly szeptember 30-án 150 forint volt egy köbméter gáz, október elsején már 1030, most, 2023. január elsejétől, ugyanez nagyságrendileg 650 forintba fog kerülni. Ez kedvezőbb, mint a legrosszabb tavalyi ár, de még mindig mintegy négyszerese annak, ami szeptember 30 előtt volt. A távhő ára hasonlóan változott, szeptember 30 án 4500 forintba került, október elsején 31 ezer forint. Most ez az ár nagyjából 17 ezer ötszáz, ami megint csak kevesebb, de még mindig a négyszerese annak, ami szeptember 30-án volt. Az áram ára 62 forintról 170 - 275 forint közötti sávban mozog. 

“Jól látszik, hogy ez egy rendkívül komplex gazdasági helyzet és ebben a gyorsan változó helyzetben a családok, a cégek, az önkormányzatok, és tulajdonképpen a magyar állam is, csak egy nagyon rövid távra, negyedévekre tud tervezni. Azt kértük a fürdő igazgatójától, hogy a lehető legtakarékosabban, de azon cél figyelembevételével készítsék el az üzleti tervet, hogy az önkormányzat nyitva szeretné tartani a Barlangfürdőt. Az elkészült üzleti tervek ismeretében születik majd döntés a folytatásról.” 

A vállalkozók által ígért hozzájárulások nagy részének eddigi elmaradása kapcsán kérdésre válaszolva Veres Pál elmondta, hogy úgy tűnik, a vállalkozók abban gondolkoztak, hogy nem támogatást adnak, hanem egyfajta kamatmentes kölcsönt. Minden segítség jó, de most valódi támogatásra van szükség, hiszen egy ilyen megoldással a büdzsé nem lesz pozitív, az önkormányzatnál költségként jelentkezne. Itt tehát van egy kis zavar. Természetesen a városháza is tisztában van azzal, hogy az egész vendéglátói szektor is megsínylette ezt az őszi időszakot, amikor a legdrasztikusabbak voltak az árak, illetve nagy volt a bizonytalanság. 

“Meglátjuk, hogy mi lesz a döntés tizenkilencedikén, én továbbra is számítok a vállalkozókra, arra, hogy továbbra is közösen meg fogjuk tudni oldani ezt a dolgot, hiszen a közös érdekünk.  Az elmúlt negyedévben a város az összes tartalékait összekuporgatva teremtette meg a feltételét annak, hogy a Barlangfürdő nyitva legyen. Számos kritika ért bennünket az év végi rendezvények miatt, ezt a nagyjából 42 - 45 millió forintot, amelyből biztosítottuk a fürdő működését, lehetett volna mondjuk az advent vagy a szilveszter parádés megrendezésére is fordítani. De mérlegelnünk kellett, hogy melyik irányba mozduljunk el. Mi azt gondoltuk, hogy értelemszerűen a fürdő működésének van prioritása.” 

A polgármester úgy véli, az önkormányzat által életre hívott turisztikai kerekasztal működésében nem okoz fennakadást a vállalkozói hozzájárulások nagymértékű elmaradása. Természetesen át fogják ezt is beszélni a kerekasztal következő ülésén, ahogy azt is, hogyan lehetne tovább vinni az együttműködést. Mi az például, amit valóban fel tud vállalni a vállalkozói kör? Abban is bízik, hogy a kamarán keresztül valamilyen formában kormányzati támogatás is érkezik. 

Németh Judittól a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy hétfőn kezdődik a nagy karbantartás, amely előreláthatóan huszadikáig befejeződik. Hangsúlyozta, hogy vannak olyan munkálatok, amelyeket csak most, ütemezetten tudnak elvégezni, bezárt ajtók mellett. A Barlangfürdő egy természetes barlang, minden egyes négyzetcentimétert végig kell kopogtatni a barlang állapotának feltárása, és természetesen a vendégeik biztonsága érdekében. 

“A munkálatok részeként természetesen jönnek a búvárok is, a kötelező feladatokat elvégzik, és mi is szeretnénk megszépíteni a fürdőnket. A Barlangfürdő egyébként látogatható lesz január 20-án, 21-én és 22-én is, amikor a hagyományos száraz lábas túrák lesznek. Ezekre már lehet jelentkezni, a helyek gyorsan betelnek, hiszen nagyon sok az érdeklődő.  Diákoknak külön is szervezünk szárazlábas túrákat, ahol ők is olyan részeit láthatják a barlangoknak, ahová egyébként nem juthatnak be máskor a látogatók. Érdemes inkább bakancsban eljönni, mint tűsarkúban. A szabadidős ruházat is ajánlott. Azokban a barlangokban 26 Celsius fok van” – figyelmeztet az igazgató. 

A Barlangfürdő bejárata előtt megtartott sajtótájékoztató alatt folyamatosan érkeztek a vendégek. Németh Judit azt is megosztotta velünk, hogy a szilveszteri éjszakai fürdőzésre is mintegy négyszáz ötvenen jöttek el. A program volt az egyik legnagyobb sikernek örvendő kezdeményezésük. Érkeztek vendégek Floridából, Svédországból, Malmőből, Szlovéniából, sokan Szlovákiából, és a világ minden tájáról, akik rácsodálkoztak erre az Európában egyedülálló fürdőre. 
Reméljük, hogy a karbantartási munkálatok alatt a további működés feltételei is tisztázódnak és a Barlangfürdő tovább öregbítheti Miskolc hírnevét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!